Päevatoimetaja:
Kaido Einama

Loe, millised veidrad sõjalised jõunumbrid toimuvad Alaska kohal

Copy
USA õhujõudude F-35A ja F-16C saatmas Vene pommitajat Tu-95MS.
USA õhujõudude F-35A ja F-16C saatmas Vene pommitajat Tu-95MS. Foto: NORAD

Juulis kogunesid Alaska ja Aleuudi saarte ümbruses maailma ainsad kolm riiki, kes omavad ja lendavad raskete tuumapommitajatega: Ameerika Ühendriigid, Venemaa ja Hiina. Kõik kolm riiki saatsid oma pommitajad Alaska lähedusse erinevatel põhjustel, kuid ühise eesmärgiga: demonstreerida oma jõudu ja edastada sõnum teistele osapooltele.

Ühised sõjalised operatsioonid ja vastused

24. juulil 2024 teatas Põhja-Ameerika Õhutõrjeväejuhatus (NORAD), et avastas kaks Venemaa Tu-95 «Bear» pommitajat Alaska õhukaitsetsoonis. Need pommitajad tõenäoliselt startisid Venemaa Kaug-Idas asuvast Anadyri õhubaasist, kust sageli alustatakse lende üle Põhja-Vaikse ookeani ja Beringi mere. Neid saatsid kaks Hiina Rahvavabastusarmee õhujõudude X’ian H-6KG pommitajat, mis kuuluvad Hiina 10. pommitusdiviisi 28. lennurügementi, mis baseerub Anqingi õhubaasis, Anhui provintsis. Anadõri (Venemaa) õhubaasi lähedal nähti ka kahte Hiina Y-20 raskeveokit, mis arvatavasti viisid kohale hooldusmeeskonna ja varustuse.

Samal ajal lendasid kaks Ameerika Ühendriikide B-52H Stratofortressi pommitajat Minoti õhubaasist Põhja-Dakotas Alaska Elmendorf-Richardsoni baasi, et osaleda õppusel Arctic Defender. Need pommitajad olid osa 69. «Knighthawks» pommitusrühmast ja kandsid hüüdnimesid «Heavy Hauler» ja «POW/MIA».

Tuumajõudude demonstratsioon

Kõik kolm pommitajat – Venemaa Tu-95MS, Hiina H-6 ja USA B-52H - on allahelikiirusega ja disainilt 1960. aastatest või varasemast ajast. Nad pole stealth-tüüpi ja ei suuda tänapäevastest õhutõrjesüsteemidest läbi tungida, mistõttu on nad määratud kanderakettide rolli. Kuigi kõik kolm pommitajat on võimelised tuumarelva kandma, on Hiina H-6 tuumavõimekus pigem teoreetiline.

USA ja Venemaa lähtasid oma pommitajate saatmiseks ja kaitsmiseks kaasa ka hävitajaid. NORAD saatis kaks õhuväe F-35A Lightning II hävitajat ja kaks F-16 Fighting Falcon hävitajat Eielsoni õhubaasist Alaskas, samuti kaks Kanada Kuningliku Õhuväe CF-18 Hornet hävitajat Cold Lake'ist Albertas. Ka Venemaa Su-30SM ja Su-35S hävitajad saatsid osa teed pommitajaid, kuigi NORAD-i fotodel neid näha ei ole.

Jõudemonstratsiooni tõlgendus

Kuigi sellised pommitajate lennud on olnud tavalised juba külma sõja ajast, kannavad nad tänapäeval sümboolset tähendust. Need lennud, mis toimusid Alaska kohal, peegeldavad suurriikide valmisolekut näidata oma tuumajõudu ja saata maailmale sõnumit nende võimekuse ja otsustavuse kohta.

Allikas: Popular Mechanics

Tagasi üles