Päevatoimetaja:
Kaido Einama

Putini armeele kavandatakse uusi tööriideid – vaata, mida need endast kujutavad (1)

Copy
Army-2024-l esitletud tulekindel riietus.
Army-2024-l esitletud tulekindel riietus. Foto: Kalašnikov

Kalašnikovi kontsern esitles Moskva oblastis juulikuus toimunud sõjanduse ja tehnika foorumil Army-2024 kahte uut militaarvarustuse komplekti, mis on välja töötatud Ukrainas saadud praktiliste kogemuste põhjal. Need uuenduslikud süsteemid on loodud parandama sõjaväelaste ja soomusmasinate meeskondade ellujäämisvõimet, kaitset ja operatiivset tõhusust. 

Täiustatud varustus sõjaväelastele

Vene sõjatehnika foorumil esitleti uut sõjaväelaste varustuse komplekti, mis hõlmab kuulivesti, soomuskiivrit ja multifunktsionaalset seljakotti, mis peaksid olema integreeritud tervikuks.

Kuulivest

Uus kuulivest sisaldab kaalujaotussüsteemi, mis kasutab teleskooptugesid, et jaotada raskus sõduri õlgadelt ümber vööle ja puusadele. See vähendab väsimust ja parandab liikuvust, mis on pikaleveninud lahingutes hädavajalik. Vest pakub ka tõhusamat kaitset killufragmentide eest, suurendades ellujäämisvõimalusi lahinguväljal. Lisaks on vest disainitud töötama koos seljakotiga, pakkudes integreeritud ja tõhusat koormuse kandmise süsteemi.

Oluline uuendus on vesti võime ühendada kolm erinevat toodet ühte: koormust kandev vest, üldotstarbeline kuulivest ja lahingurindmik. Ründesalkadele on võimalik tellida täiendavaid kaitsemooduleid, mis suurendavad keha kaitseala kuni 70%.

Kiiver

Pea kaitseks on loodud uus soomuskiiver, mis pakub paremat kaitset ja paremat ühilduvust sidesüsteemidega, säilitades samas kaalu, mis on võrreldav Venemaa armee standardkiivritega.

Seljakott

Komplekti kuuluv uus seljakott vastab kaasaegse lahinguolukorra nõuetele. See ühendab kolme erineva toote funktsioonid ühes kompaktses disainis ning on juba vägedele tarnimiseks heaks kiidetud. Seljakott tagab autonoomsuse kuni viieks päevaks, isegi karmides talvetingimustes. Selle modulaarne disain võimaldab seda kasutada nii ründe- kui ka patrullseljakotina, kandes spetsiaalset varustust, sealhulgas tankitõrjerakettide platvorme, granaadiheitjaid ja droonikonteinereid. Seljakoti ühilduvus kuulivestiga suurendab süsteemi üldist funktsionaalsust ja kasutusmugavust.

Varustus soomusmasinate meeskondadele

Lisaks jalaväele keskenduvale varustusele tutvustas Kalašnikov esmakordselt spetsiaalset varustuse komplekti soomusmasinate meeskonnaliikmetele.

Tulekindel riietus

Komplekti kuuluvad suvised ja talvised tulekindlad vormid, mis on loodud kaitsma lahtise leegi ja sekundaarsete kahjustavate elementide eest. Suvine vorm pakub paremat mugavust ja ergonoomilisi omadusi, tagades parema töövõime kuumades keskkondades. Talvine vorm kaitseb sademete eest ja koos tulekindla aluspesuga pakub suurepärast kaitset külmades tingimustes.

Täiendav kaitsevarustus

Komplektis on ka kuulivest, kiiver ja tulekindlad kindad, mis on kõik loodud töötama terviklahendusena, et pakkuda soomusmasinate meeskonnaliikmetele paremat kaitset. See tagab, et meeskonnad on kaitstud nii lahingu otseste ohtude kui ka keskkonnatingimuste eest, millega nad võivad kokku puutuda.

Kokkuvõte

Kalašnikovi poolt Army-2024 foorumil esitletud uued varustuse komplektid on ettevõtte enda sõnul loodud lahingukogemuste põhjal. Kas neid piisavalt toota suudetakse, pole teada, ja ilmselt hakkab rinnetelt laekuma teavet ka selle kohta, kas loodud lahendusel on vaid psühholoogiline – vaadake, me hoolitseme teie eest ja saate uued vormid – või ka tegelik mõju.

Arusaadavalt on lahingukogemuse arvestamine uute tööriiete loomisel arukas lähenemine, aga selle praktiline tähendus avaldubki lahinguolukorras. On põhjust ootama jääda teateid selle kohta, millal esimesed komplektid «imeriideid» Ukrainas rinnetele jõuavad, ja siis ka seda, milline on nende tegelik tähendus ja võimekused.

Allikas: Army Recognition

Tagasi üles