Päevatoimetaja:
Kaido Einama

VIDEO Niimoodi panevadki humanoidrobotid BMW tehases autosid kokku

Copy
BMW tehases võtab see robot aina enam inimeste lihtsaid töid enda peale. Augustis avaldati video, kus on näha neid tootmisliinil askeldamas.
BMW tehases võtab see robot aina enam inimeste lihtsaid töid enda peale. Augustis avaldati video, kus on näha neid tootmisliinil askeldamas. Foto: Figure

Jaanuaris lubas BMW tuua ühte oma USA tehasesse inimeste asemele Figure´i humanoidrobotid lihtsamaid töid tegema. Nüüd ongi siis selgunud, mida need kahejalgsed masinad tootmises täpsemalt teevad. 

Teine põlvkond humanoidroboteid Figure 02 toob need masinad taas sammukese lähemale kodudele ja töökeskkonnale, kus varem valitsesid vaid inimesed.

California ettevõte Figure kuulutas hiljuti välja oma teise põlvkonna humanoidroboti, mille esimaseks töökohaks said tööstuslikud tootmisliinid, kuid ettevõte lubab tulevikus ka kodumajapidamises kasutatavaid kahejalgseid majapidajaid.

Figure, mille asutas 2022. aastal Brett Adcock – ettevõtja, kes on tuntud Vettery ja Archer Aviationi asutajana – on võtnud eesmärgiks tuua turule «kaubanduslikult elujõulise üldotstarbelise humanoidroboti».

Ettevõte teatas augustis, et insenerid on alates esimesest põlvkonnast läbi viinud täieliku riistvara ja tarkvara ümberdisainimise, parandades tehisintellekti süsteeme, arvutinägemist, akupakke, elektroonikat, andureid ja ajameid. Uue roboti Figure 02 ehk F.02 oluliste omaduste hulka kuuluvad nüüd näiteks sisseehitatud mikrofonid ja kõlarid, mis võimaldavad inimestega üks-ühele vestelda, kasutades kohandatud tehisaru mudeleid, mis on välja töötatud koostöös OpenAI-ga. See firma arendas välja praegu maailma parimaks peetava vestlusroboti ChatGPT.

Vestleb juba nagu osav vestlusrobot

Kuigi peamine fookus ei pruugi esialgu olla parima sõbra ja töökaaslase roll, võib eeldada, et alguses pakutakse midagi sarnast ChatGPT vestluste vahendamisele.

Figure on kogunud suure summa investeeringuteks ja paneb nüüd OpenAI loodud tehisaru oma humanoidrobotitele «pähe».
Figure on kogunud suure summa investeeringuteks ja paneb nüüd OpenAI loodud tehisaru oma humanoidrobotitele «pähe». Foto: Figure

Robotil on kuus RGB- ehk värvikaamerat, mis aitavad sellel tajuda ja mõista füüsilist maailma ning kasutada «mõistusepärast visuaalset arutlust» läbi pardal oleva visuaalkeele mudeli. Kaks kaamerat asuvad ka kumerpaneelil, mis moodustavad animatsiooni näos imiteerides silmi, samuti leidub veel mitu kaamerat tagaküljel. Roboti arvutusvõimsust ja tehisintellekti töötlusvõimekust on suurendatud kolm korda võrreldes esimese põlvkonnaga, võimaldades reaalmaailma ülesandeid täita juba täielikult autonoomselt.

Riidest nahk teeb ilusaks

Välisilme osas on uue humanoidi korpusele lisatud kangast katteid ja sisemist juhtmestikku, mis annavad talle stiilse, metallhalli viimistluse. Uus promoklipp näitab masina eriti paindlikke õlaliigeseid, mille pöördemoment on 50 Nm ja liikumisvahemik 148 kraadi, põlve puhul 150 Nm ja 135 kraadi ning puusaliigese puhul 150 Nm ja 195 kraadi. Humanoidile on antud ka uusim versioon inimese suuruses roboti kätest, mis võimaldavad täita «laia valikut inimese ülesandeid» tänu 16 liikumisvabaduse astmele ja inimese käele ekvivalentsele jõule.

Lisaks on roboti torsosse paigaldatud 2,25 kWh eritellimusel valmistatud akupakk, mis suurendab energia mahtu enam kui 50%, kuigi tegelikke tööaegu ühe laadimise kohta ei ole veel avaldatud.

Tehasetöölised juba tegutsevad

Hiljuti nähti ka lõpuks seda, kuidas Figure osales jaanuaris välja lubatud BMW tootmisüksuse töös Spartanburgis Lõuna-Carolinas. Nii vanem kui ka uus mudel F.02 on leidnud koha tehase tootmisliinidel, veetes augusti metallosade sisestamisega kindlatesse kinnitustesse, mis seejärel kokku pannakse osana BMW autokerest. Samuti osalevad robotid andmekogumises ja kasutusjuhtude treenimisel.

Ettevõtte Figure eesmärk on luua sellised robotid, mis mitte ainult ei suurenda tootlikkust ja efektiivsust, vaid parandavad ka inimeste elukvaliteeti, selgitas ettevõte oma pressiteates. Figure 02 täiustatud võimed viivad ettevõtte veel ühe sammu lähemale selle visiooni saavutamisele. Inimesed saavad aga robotite kõrval hakata tegema huvitavamaid töid.

Lisateavet uue humanoidroboti kohta lubatakse avaldada peagi, kuid siit saab näha, mida need kahejalgsed töörügajad juba BMW tehases teevad:

Tagasi üles