Päevatoimetaja:
Kaido Einama

Moskva võttis Ukraina droonide vastu kasutusele vanad Natsi-Saksa võtted (1)

Copy
Sellised Teisest maailmasõjast inspireeritud tornid on kerkinud nüüd Moskva lähistele.
Sellised Teisest maailmasõjast inspireeritud tornid on kerkinud nüüd Moskva lähistele. Foto: kaader videost / t.me / russianocontext

Venemaal on Teise maailmasõja mälestused endiselt au sees ning Ukraina droonirünnakute hirmus on kasutusele võetud vana Natsi-Saksa nipp: Flaktürme.

Flakturm on Hitleri Saksamaa poolt Teise maailmasõja ajal ehitatud betoonist ülitugev betoontorn õhukaitseks, mille tipus asusid kahurid lennukite allatulistamiseks. Kõrgel kohal oli parem vaade ja nii sai varakult tulistada ka madalal lendavaid sihtmärke.

See lahendus arvatakse olevat samamoodi sobiv madalal lendavate Ukraina droonide vastu, usutakse Moskvas. Betoonist massiivsete ehitiste asemel on Moskva lähistele kiiresti rajatud terastorne ja platvorme, mille otsa on veetud õhutõrjesüsteemid Pantsir-S1.

Teatavasti korraldas Venemaa 26. augusti ööl ligi saja raketi ja saja drooniga massirünnaku Ukraina viieteistkümne piirkonna vastu, mis on selle sõja üks suurimatest õhurünnakutest. Ukraina vastas sellele, saates droone Moskva suunas. Just siis rakendas Venemaa õhutõrjes oma äsja ette valmistatud taktikaid, mille hulka kuuluvad lasketornid ehk Flaktürme, mis on ajaloolised õhutõrjetornid, mida on nüüd taas kasutusele võetud «kaitsemullide» loomiseks.

Moskva linnapea Sergei Sobjanin kinnitas Telegramis linna õhutõrje tegevust, öeldes, et Vene väed suutsid alla tulistada kümme Moskva suunas liikunud Ukraina drooni. Ta täpsustas Telegramis, et droonid tulistati alla Moskva lõunaosas asuvas Podolski rajoonis.

Taolised õhutõrjepositsioonid, mida tugevdavad kõrgetele tornide paigaldatud Pantsir-S1 süsteemid, ilmusid esimest korda välja umbes aasta tagasi. 2023. aasta septembris jagati sotsiaalvõrgustikes esimesi pilte nendest terasstruktuuridest, mille otsas asusid õhutõrjesüsteemid.

Mõte paigutada kaitsesüsteemid tornidele ei ole uus. Seda kasutas Natsi-Saksamaa Teise maailmasõja ajal. Flaktürme ehk «kahuritornid» olid suured maapealsed kindlused, mis on mõeldud liitlasvägede õhurünnakute tõrjumiseks. Üks Flakturm oli tavaliselt 70 meetri kõrgune (umbes 21 korrust) ning varustatud 128 mm ja 88 mm kahuritega, et kaitsta linnasüdameid.

Tõstetud platvormid laiendavad tänapäeval ka radari nägemisvälja, parandades oluliselt süsteemi võimet varakult avastada ja tabada madalalt lendavaid sihtmärke. Üldiselt ei ole Venemaa Flakturm nii kõrge, kui oli sakslastel, need on mõnikord ka lihtsalt tõstetud betoonrambid, mis kergitavad õhutõrjesüsteemi maapinnast veidi kõrgemale.

Pantsir-S1 on paigutatud ka Moskvas hoonete katustele, olles näiteks valitsushoonetel viimane kaitseliin õhurünnaku vastu.

Selline näeb välja Pantsir-S1 õhutõrjesüsteem.
Selline näeb välja Pantsir-S1 õhutõrjesüsteem. Foto: Maxim Zmeyev / Reuters / Scanpix
Tagasi üles