Päevatoimetaja:
Kaido Einama

Mobiiliaku täis alla viie minutiga: tootja väidab, et see on nüüd võimalik

Copy
Teised tootjad seljataha jätnud Realme näitas oma uut aku- ja laadimistehnoloogiat, mis laeb keskmise mobiili täis nelja ja poole minutiga.
Teised tootjad seljataha jätnud Realme näitas oma uut aku- ja laadimistehnoloogiat, mis laeb keskmise mobiili täis nelja ja poole minutiga. Foto: kaader videost / Realme

Mis oleks, kui mobiili saaks täis laetud vaid mõneks minutiks juhtme taha või veel parem, laadimisalusele jättes? Maailmakuulus mobiilitootja väidab, et neil õnnestus tüüpilise mahuga 4000 mAh aku täis saada vähem kui viie minutiga.

Kiirlaadimistehnoloogia areng on muutnud tühja telefoniaku varasema suure probleemi ehk aeglase laadimise kiiresti lahendatavaks mureks. Tipptelefonid suudavad juba neelata mitukümmend vatti võimsust, kuid Hiina nutitelefonide tootja Realme arvates ei ole sellest küllalt, vaja on veel nobedamat laadimist.

Realme demonstreeris äsja maailma kiireimat nutitelefoni laadimistehnoloogiat  SuperSonic Charge, mille maksimaalne laadimiskiirus ulatub 320 vatini, jättes kõik teised nutitelefonid seljataha.

Realme näitas augusti keskel, kuidas SuperSonic Charge suudab täita telefoniaku nelja minuti ja 30 sekundiga. See tehnoloogia on edasiarendus varasematest ülikiiretest laadimisstandarditest, nagu 2023. aastal tutvustatud 240 W kiirlaadimisest. Kasutati spetsiaalselt disainitud akuga prototüüpseadet.

See tehnoloogiline «ime» tugineb mitmel uuel komponendil, mille pärast pole loomulikult võimalik oma praeguse nutitelefoni laadimiskiirust Realme tehnoloogiaga parandada.

Testseadmes oli 4420 mAh liitiumioonaku pakk, mis on küll veidi väiksema mahutavusega kui enamik praeguseid tipptelefone. Akupakk koosneb neljast elemendist, mis kõik saavad samaaegselt laadimisvoolu. See ongi üks laadimiskiiruse suurendamise nippidest – alguses olidki topeltkiirusega laadivad telefonid tegelikult kahe akuga, mida sai täita korraga.

Iga kiht neljast elemendist on alla 3 mm paksune, võimaldades neid kokku voltida ja paigutada telefoni korpusesse võimalikult kompaktselt, pakkudes traditsiooniliste lahendustega võrreldes 10 protsenti rohkem mahutavust.

Kiirlaadimistehnoloogia teine oluline osa on ülivõimas toiteadapter, mille Realme on nimetanud Power Cannoniks. Sellel on kaks USB-C porti ja see toetab mitut tuntud laadimisstandardit, sealhulgas USB Power Delivery (USB-PD) ja Oppo SuperVOOC. Power Cannon suudab pakkuda SuperVOOCi puhul kuni 150 W ja USB-PD puhul kuni 65 W võimsusega laadimist – näiteks saab sellega laadida ka sülearvutit.

Kuigi ülikiire laadimine võib olla teatud juhtudel, näiteks reisil olles, suureks eeliseks, pole kõik seadmetootjad seda endale prioriteediks seadnud. Näiteks Samsungi kõige kallim volditav telefon Galaxy Z Fold 6 laeb ainult 25 W juures. Google'i uus Pixel 9 Pro XL laeb samuti maksimaalselt vaid 37 W võimsusega. See tähendab, et enne väljaminekut tuleb nende telefonide puhul kindlasti vaadata, kas aku on ikka täis.

Piisavalt kiire laadimise korral, nagu Realme pakub, võib aga igal hetkel lihtsalt korraks telefoni laadijaga ühendada ning see on peaaegu kohe täis.

Seega pole tulevikus enam vaja aku taset pidevalt jälgida – lihtsalt kui teed mõneminutilise peatuse seinakontakti lähedal, on särtsu jälle terve päeva jagu. Vaata videost, kuidas laval uut lahendust demonstreeriti:

Realme tegutseb 27 turul, sealhulgas Euroopas, ja selle Hiina tootja telefone on saadaval ka Eestis, ehkki mitte kõiki mudeleid. Realme 320 W laadimist toetava mudeli väljatulekut ja saadavust pole veel avaldatud. Hiinas, kus kasutatakse 220 V pingega vooluvõrku, mis on sarnane meiega, on kiirlaadimine võimalik, samas pole teada, kas piirkondades, kus kasutatakse 120 V vahelduvpinget, saaks sellist kiirlaadimist kasutada. Teised kiire laadimise tehnoloogiad, nagu Oppo SuperVOOC, kipuvad näiteks madalama pingega USAs töötama hoopis väiksema võimsusega.

Realme 320 W laadimistehnoloogia on veidi kiirem kui Hiina tootja Xiaomi omanduses oleva Redmi 300 W tehnoloogia, millega täideti 4000 mAh aku 4 minuti ja 55 sekundiga.

Tagasi üles