Päevatoimetaja:
Kaido Einama

Ukraina katsetas oma esimest ballistilist kaugmaaraketti

Copy
Pildil on esimest korda 2018. aastal Kiievis paraadil näidatud Ukraina lühimaa ballistiline raketisüsteem Hrim-2. Uut kaugmaaraketti poole veel avalikkusele näidatud, kuid arvatakse, et see on sama projekti edasiarendus. 
Pildil on esimest korda 2018. aastal Kiievis paraadil näidatud Ukraina lühimaa ballistiline raketisüsteem Hrim-2. Uut kaugmaaraketti poole veel avalikkusele näidatud, kuid arvatakse, et see on sama projekti edasiarendus. Foto: Voidwanderer/Wikimedia Commons

Teisipäeval teatas Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi riigi omaloodud ballistilise raketi edukast katsetusest. Seda uudist jagati foorumil «Ukraina 2024. Iseseisvus», kus Zelenskõi tunnustas Ukraina kaitsetööstust selle olulise saavutuse eest.

Zelenskõi sõnul oli raketikatsetus edukas, märkides uut sammu Ukraina sõjaliste võimete tugevdamises. Siiski ei jaganud ta uue relva kohta eriti mingeid tehnilisi andmeid, nii nagu ka hiljuti katsetatud rakett-drooni Paljanõtsja andmeid katab saladuseloor.

Praegu on Ukrainal nõukogude ajast pärit taktikalisi ballistilisi rakette Totška, mille laskeulatus on 120 kilomeetrit, kuid täpsus pole kiita. Ukraina on loonud ka oma raketi Hrim-2 (tuntud ka kui Grim-2, Grom-2, Thunder või OTRK Sapsan), mis on ballistiline lühimaa raketisüsteem. See on loodud vanade Totška-U rakettide asendamiseks. Hrim-2 põhieesmärk on võidelda venelaste õhukaitsesüsteemide S-300 ja S-400 vastu.

Tagasi üles