Päevatoimetaja:
Kaido Einama

Pentagon ostab miljardi eest kaugele lendavaid tapvaid «taskudroone»

Copy
USA uitmoon Switchblade 300 on droonisüsteem, mis täidab mitut ülesannet: aitab jalaväel sobiva sihtmärgi kasvõi nurga tagant välja valida ning siis seda sama relvaga rünnata. USA on otsustanud teha nüüd kannapöörde ja just selliseid (ka suuremaid Switchblade 600 droone) oma jalaväele nüüd massiliselt tellima hakata.
USA uitmoon Switchblade 300 on droonisüsteem, mis täidab mitut ülesannet: aitab jalaväel sobiva sihtmärgi kasvõi nurga tagant välja valida ning siis seda sama relvaga rünnata. USA on otsustanud teha nüüd kannapöörde ja just selliseid (ka suuremaid Switchblade 600 droone) oma jalaväele nüüd massiliselt tellima hakata. Foto: Cpl. Alexis Moradian / AP / Scanpix

USA armee on astunud järgmise olulise sammu oma mehitamata õhusõidukite (ehk UAV) võimekuse suurendamiseks, sõlmides lepingu Virginia osariigis asuva ettevõttega AeroVironment (AV), et tarnida pisikesi, aga surmavaid mehitamata droonisüsteeme (Lethal Unmanned Systems ehk LUS).

Switchblade-tüüpi droonisüsteemid suurendavad sõdurite relvade täpsust ja efektiivsust selliste tugevdatud sihtmärkide, nagu soomukite ja tankide vastu. Kuna sõjapidamine Ukrainas on näidanud, et just taolised relvad on tänapäeval kõige efektiivsemad, on asutud neid kiiresti relvastusse võtma.

Armee poolt antud viieaastane tarneleping on määramata tarne ja määramata koguse peale (ehk Indefinite Delivery, Indefinite Quantity - IDIQ) tehtud leping, mille väärtus ulatub 990 miljoni dollarini.

Taoliste uute miniatuursete Switchblade-süsteemide tarned algavad lähikuudel.

Sõdurid saavad iselendava ründemoona

Enam pole lahinguväljal tegutseva jalaväe käsutuses ainult püssid, granaadid ja õlalt lastavad tankitõrjerelvad. Kõik need on küll ka vajalikud, kuid veelgi paremini on end tõestanud nutikas laskemoon, mis lendab ise kohale ja aitab ka mittenähtavaid sihtmärke kaugema maa tagant välja valida.

LUS on esimene samm, millega USA armee tahab hakata varustama oma jalaväepataljone uut tüüpi surmavate ja kaasaskantavate ründemoonasüsteemidega.

Selles ongi uitmoona eelis: selle võib välja saata, teadmata, millist vaenlase sihtmärki peab tabama. Lennumasin «uitab» ringi, kuni operaator on leidnud kõige parema sihtmärgi.

Päris lahingutes end tõestatud Switchblade-süsteemid suurendavad sõdurite võimekust täpsema lennujuhtimise, suurema efektiivsuse ja jälgimisvõimalusega rünnata liikuvaid, vaateväljast väljas olevaid sihtmärke, sealhulgas soomukeid ja tanke.

AV uitmoonasüsteemide divisjoni juht Brett Hush rõhutas, et see leping kinnitab uue arendatud relvasüsteemi küpsust ja efektiivsust ning AV strateegilist positsiooni, et toota ja tarnida neid tipptasemel lahendusi kiiresti ning palju.

Pikema lennuraadiusega droon kui enne

Uus Switchblade esindab järgmist põlvkonda pikema lennuraadiusega uitmoonasüsteemidest, pakkudes välitingimustes mitme ülesandega süsteemi, mis suudab täita mitme valdkonna sõjalisi operatsioone. Süsteem on varustatud täppisoptika ja pikendatud ründeulatusega.

Switchblade on terviklik, kaasaskantav lahendus, mis sisaldab kõike, mida on vaja missioonide edukaks kohapealseks planeerimiseks ja läbiviimiseks ning selle saab kasutusvalmis seada vähem kui kümne minutiga.

Lendav seade on varustatud kõrge eraldusvõimega elektro-optilise ja infrapuna- ehk EO/IR pöörd-kaugandurite ja täiustatud lennukontrolliga, mis lubab Switchblade´i kasutavatel sõduritel kiiresti ja lihtsalt sihtida vaateväljast väljas olevaid sihtmärke ja soomukeid täpse surmava relvaga, ilma et oleks vaja väliseid luure- või tuletoetuse lahendusi. Patenteeritud katkestamis- ja uuesti ründamise omadus annab relva operaatoritele võimaluse katkestada missioon igal hetkel ning seejärel, vastavalt operaatori käsule, uuesti rünnata kas sama või teist sihtmärki. Selles ongi uitmoona eelis: selle võib välja saata, teadmata alati täpselt, millist vaenlase olulist sihtmärki droon peab tabama. Lennumasin «uitab» ringi, kuni operaator on leidnud kõige parema sihtmärgi.

Olgu tegu kaitsepositsioonidest, lahingusõidukitest või õhust rakendatavate lahendustega, Switchblade pakub väejuhatustele mitme ülesandega loitering-moonasüsteemi, mis on võimeline täitma mitme valdkonna operatsioone.

Switchblade´i kamikaze-droone on Pentagon ja USA Kongress pidanud esimeseks süsteemiks, mida saab massiliselt toota ja kiiresti skaleerida ambitsioonika Replicatori algatuse raames, mille eesmärk on tasakaalustada Hiina sõjalist ohtu, andes sõjaväele aastaks 2025 tuhandeid iseseisvalt toimivaid süsteeme mitmetes valdkondades. Replicatori poolt välja valitavad tooted kuuluvad ligikaudu kümnesse tehnoloogiaportfelli, millest esimene sisaldab juba tõestatud võimekusi USA sõjaväes.

Armee plaanib järgmise aasta jooksul osta ja kasutusele võtta üle tuhande Switchblade loitering-moonasüsteemi Pentagoni Replicatori algatuse raames.

Tagasi üles