Päevatoimetaja:
Kaido Einama

ARVUSTUS Samsungi uus nutiteler: kas annab veel eredamaks minna?

Copy
Samsungi tippmudelitele omaselt on kogu tarkus viidud eraldi kasti (all), nii saab õhukese ekraani kasvõi seinale riputada ja kaablipusaga kast võib olla kuskil peidus.
Samsungi tippmudelitele omaselt on kogu tarkus viidud eraldi kasti (all), nii saab õhukese ekraani kasvõi seinale riputada ja kaablipusaga kast võib olla kuskil peidus. Foto: Kaido Einama

Samsungi uus 55-tolline QD-OLED ekraanitehnoloogiaga teler S95D on seadeid «meelega» üle keerates peaaegu silmale valus vaadata - pilt on tõesti ülimalt ere ja sobib ka keset päikeselist päeva akna all vaadata. Lisaks on ka disain väga kena. Heli aga jääb telerile omaselt bassivaeseks, seega tõeliseks kinoelamuseks võiks hääle läbi suuremate kõlarite lasta.

Samsung on taas välja tulnud väga hea nutiteleriga, mis pole suur üllatus, tuues seekord turule uue QD-OLED sarja S95D. See on küll enamasti üsna tagasihoidlike uuendustega, kuid siiski üht-teist on muudetud veelgi paremaks.

S95D üks silmatorkavamaid uusi omadusi on väga ere pilt, mis kinorežiimi kasutades ulatub nii kõrgele, et hiljuti üht erkpunase taustaga õudusfilmi vaadates hakkas lausa silmal nii-öelda valus: punane oli tõesti ülimalt intensiivne ja hämaras toas võimsalt helendav.

Kontrasti osas pole ka midagi eriti ette heita. Kui on vaja sügavat musta, siis ka pimedas toas pole taustahelendust pea üldse märgata. Värviedastuse täpsusega võib samuti keskmisest nõudlikum filmivaataja rahul olla.

Ehkki uuendusi pole palju, on need suunatud kasutusmugavuse ja muidugi ka jõudluse parandamisele, mis telerite juures kipub ikka veel nutitelefonide ja arvutite jõudlusnäitajate sabas sörkima.

Kujundus ja disain

Samsungi teler S95D paistab silma oma üsna futuristliku ja elegantse disainiga, kuivõrd lihtsalt 55-tollise diagonaaliga tumedat ristkülikut väga kitsaste äärtega üldse disainida saab.

Paksus on äärtes joonlauaga mõõtes 9 millimeetrit, keskelt läheb muidugi sujuvalt paksemaks, aga siin ongi ilusti disainitud: tagakülg on ühtlaselt sile, kergelt kumer ja voolujooneline kuue ümmarguse kõlariavaga. Disain on nii sile, et võib panna keset tuba ja ka tagakülg on ilus vaadata.

OLED teleri pilt on nagu päris elust: väga loomutruu ja ehtne.
OLED teleri pilt on nagu päris elust: väga loomutruu ja ehtne. Foto: Kaido Einama

Vaatamata oma peenikesele konstruktsioonile on teler äärmiselt vastupidav ja stabiilne, sest jalg, millele ekraan toetub, kaalub pea sama palju kui teler ise. Seda jalga pole vaja, kui ekraan seinale kinnitatakse.

Üliõhukese disaini eest vastutab Samsungi välise One Connect karp, kuhu on koondatud kogu teleri arvutusvõimekus ja kõik juhtmeühendused. Selle karbi võib kuhugi silma alt ära peita, sest ekraaniga ühendab seda vaid üks peenike juhe.

Eraldi asuva One Connect karbi taga on kõik ühenduspesad. Seda karpi ühendab ekraaniga vaid üks peenike kaabel.
Eraldi asuva One Connect karbi taga on kõik ühenduspesad. Seda karpi ühendab ekraaniga vaid üks peenike kaabel. Foto: Kaido Einama
Ekraani siledal tagaküljel polegi mingeid ühendusvõimalusi peale One Connect karbi kaablipesa ja ühe USB. Nii saab ekraanipaneeli panna seinale võimalikult lähedale ja juhtmepuntravabalt.
Ekraani siledal tagaküljel polegi mingeid ühendusvõimalusi peale One Connect karbi kaablipesa ja ühe USB. Nii saab ekraanipaneeli panna seinale võimalikult lähedale ja juhtmepuntravabalt. Foto: Kaido Einama

Pildikvaliteet: raske on midagi ette heita

Pildikvaliteet on loomulikult üks parimatest, mis hetkel saada, sest seda toetab Samsungi uus Quantum Dot OLED tehnoloogia ehk QD-OLED.

Tehnoloogia kasutab sinist orgaanilist valgusallikat, mis läbib punase ja rohelise Quantum Doti kihi, et pakkuda puhast RGB värvi. See tähendab, et värvid on palju erksamad ja loomulikumad, samas kui 25% suurem heledus muudab teleri üheks heledaimaks OLED mudeliks turul.

Servast on teleri paksus alla ühe sentimeetri. Raam on samuti ülikitsas.
Servast on teleri paksus alla ühe sentimeetri. Raam on samuti ülikitsas. Foto: Kaido Einama

Ka pildiprotsessor on saanud uuenduse, kasutades Neo Quantum 4K AI Gen 2 protsessorit, mis tagab veelgi täpsema ja peenema värviedastuse.

Pildikvaliteeti ja värve saab panna juhtima tehisintellekti. See töötab üsna märkamatult, aga seadistamise alguses oli teleril probleeme serveriga ühenduse saamisel: ilmselt seadistamiseks taheti midagi pilvest alla laadida. Hiljem see siiski õnnestus.

Helikvaliteet: võib rahule jääda, kuid kinoelamuseks kasuta kõlareid

Kuigi S95D helisüsteem on tehniliselt teleri kohta üsna hea, jääb sel siiski puudu sügavusest ja bassivõimsusest, mida võiks oodata tipptasemel kodukinolt.

Selles pole aga midagi katastroofilist, sest üliõhukestesse teleritesse ei saagi korralikke bassikõlareid peita. Telerite kohta on tegemist ikka üle keskmise helikvaliteediga, aga kui oled harjunud häält suurtest kõlaritest kuulma, on vahe ilmselgelt kõlarite kasuks.

Mõnikord juhtus, et teler ei saanud ühendust Samsungi enda serveritega, ehkki internetiühendus oli olemas.
Mõnikord juhtus, et teler ei saanud ühendust Samsungi enda serveritega, ehkki internetiühendus oli olemas. Foto: Kaido Einama

Objekti jälgiv helisüsteem (Object Tracking Sound+) püüab tehisaru abiga heliefekte ekraanil täpselt positsioneerida, kuid suuremas ruumis võib see efekt jääda tagasihoidlikuks, eriti madalate sageduste osas. Samas on ekraan hea ka mängude jaoks ning seal, kui istud ekraani lähedal, võib heli positsioneerimine üsna palju juurde anda, andas teada, kust suunast mängus krõbin või mõni muu oluline taustahääl tuleb. 

Mängud: võitmiseks on seda telerit vaja

Kui tahad mänge mängides teiste ees mingit kasvõi minimaalset tehnilist eelist saada, siis mänguritele on S95D tõeline maiuspala. Teleri 4K kvaliteet koos muutliku värskendussageduse ja AMD FreeSync Premium Pro-ga muudavad mängukogemuse sujuvaks ja nauditavaks suurel ekraanipinnal.

Lisaks on Samsungil sisseehitatud nn mänguriba, mis võimaldab mängu ajal hõlpsalt ja väga nobedalt ligi pääseda erinevatele olulistele mänguekraani seadistustele, nagu pildi heledamate alade reguleerimine ja suurendamine.

Nutiteleri funktsioonid: Tizen endises headuses

Samsung on loonud oma operatsioonisüsteemi ning S95D teler kasutab samuti Samsungi Tizeni nutiteleri platvormi, mis on küll üsna lihtne ja intuitiivne, kuid mitte nii funktsioonirikas kui mõne konkurendi lahendused.

Äppe on vähem, kui Android TV-l, kuid platvormil on juurdepääs kõigile populaarsetele voogedastusteenustele nagu Netflix, Amazon Prime, Apple TV, Disney Plus ja teised, samuti Eesti Go3, Elisa, Telia, Jupiter ja ETV on olemas.

Nutiteleril on kaasas pisike päikesepaneeliga pult, mida ei pea kunagi laadima. Samas on sellel üsna vähe nuppe, nii et kui filmi ajal tahad subtiitreid seadistada või ekraanirežiimi muuta, siis on natuke tüütu neid menüüsid esile kutsuda. Teleri jaoks on aga kanalivahetuse ja helivahetuse nupud mugavalt olemas: need on ühe nupu all, mida saab kallutada üles-alla.

Väike Samsungi pult on väga mugav, aga mõnikord tahaks kiiremini subtiitrite või seadeteni saada, mille jaoks minimalistlikul puldil tuleb teha mitu nupuvajutust.
Väike Samsungi pult on väga mugav, aga mõnikord tahaks kiiremini subtiitrite või seadeteni saada, mille jaoks minimalistlikul puldil tuleb teha mitu nupuvajutust. Foto: Kaido Einama

Puldi tundlikkus on ka päris hea, kuigi sel puudub näiteks kursori juhtimine, mis mõnedel vanematel Samsungi teleritel olemas oli. Liikuda tuleb menüüdes noolenuppudega või Samsungi enda Bixby häälkäsklustega, mis toetavad näiteks inglise keelt.

Kokkuvõteks: igati hea teler, kui hinnas pole küsimus

Suurimateks plussideks S95D puhul on väga hea heledus ja kontrast, väga mõistlik tugi mängudele, ilus disain nii eest kui tagant ning üsna tõhus peegeldusvastane kate ekraanil. Miinusteks aga heli, mis jääb võimsuse ja sügavuse poolest alla kinoelamuse ootustele ja mõnede Samsungi tehisaru online teenuste kohatine raske kättesaadavus üle võrgu. 

Iseenesest poleks ju põhjust seda telerit mitte soovitada: igati hea ja võimeline paljudeks asjadeks, näidates ülihead pilti. Kuid ostutõkkeks võib saada hind: Hinnavaatlus.ee lehe järgi algavad hinnad Eestis 1622 eurost ja ulatuvad 1800ni. 55-tolliseid häid mudeleid leiab turult ka palju odavama hinnaga. Muidugi on Samsung ehitanud oma toodete ümber nutika Smarthingsi süsteemi, mida saab telekast juhtida ja kui kodus on kõik asjad Samsungi omad nutikast träkkimistäägist pesumasinani, siis miks mitte - pole vaja keerukat targa kodu süsteemi ise kokku panema hakata, see on Samsungi asjadega juba olemas.

Nutiteler Samsung QE55S95DATXXH

Ekraani suurus: 55-tolline

Eraldusvõime: 4K (3840 x 2160 pikslit)

Värskendussagedus: 100 Hz (kuni 144 Hz)

Pildimootor: NQ4 AI Gen2 protsessor

HDR (kõrge dünaamiline ulatus): HDR 10+, HLG

Heli: Dolby Atmos, Object Tracking Sound (OTS+), Dolby Digital Plus 5.1

Heliväljund: 70 W

Operatsioonisüsteem: Tizen, koos häälkäsklustega Bixby ja nutiseadmete süsteemiga SmartThings

TV tuuner: digitaalne edastamine DVB-T2, analoogtuuner, 2 tuunerit, hübriid-TV

Ühenduvus: HDMI 4x, USB 3 (USB-A), USB-C, LAN kaabli pesa, heliväljund optiline Digital Audio Out, RF-sisend (antennikaablile) Wi-Fi 5 (2,4 GHz ja 5 GHz), Bluetooth 5.2, Anynet + (HDMI-CEC), One Connect Box (4K)

Energiakulu: kuni 350 W, ooterežiimis 0,5 W, keskmiselt 82 W

Mõõdud: komplekt koos alusega 1224,6 x 771,4 x 267,9 mm

Seinakinnitus: VESA 400 x 300 mm

Kaal: koos alusega 23,9 kg, ilma aluseta 13,8 kg

Allikas: Samsung

Tagasi üles