Päevatoimetaja:
Kaido Einama

Neuralinki ajuimplantaadiga inimene õpib nüüd uusi keeli

Copy
Neuralinki esimene ajuimplantaadi patsient Noland Asbaugh ei saa õnnetuse järel eriti liikuda, kuid ajuimplantaat aitab tal nüüd erinevaid asju teha. Praegu õpib eksperimendis osaleja iga päev erinevaid keeli.
Neuralinki esimene ajuimplantaadi patsient Noland Asbaugh ei saa õnnetuse järel eriti liikuda, kuid ajuimplantaat aitab tal nüüd erinevaid asju teha. Praegu õpib eksperimendis osaleja iga päev erinevaid keeli. Foto: kaader videost / Neuralink

Esimene inimpatsient Noland Arbaugh tehnoloogiamiljardär Elon Muski ajukompuutri liidese ettevõttest Neuralink on tegus olnud seitse kuud pärast väikese kiibi «istutamist» kolju sisse.

Noland Arbaugh, kes kaotas oma jäsemete üle kontrolli pärast sukeldumisõnnetust kaheksa aastat tagasi, on isegi andnud oma peas asuvale pisikesele mündikujulisele seadmele uue hüüdnime: «Eve.»

Pikas postituses Xis (endise nimega Twitter) paljastas Arbaugh, et ta veedab umbes kolm tundi päevas õppides prantsuse ja jaapani keelt, kasutades seda Neuralinki vidinat. Ta on otsustanud õppida matemaatika selgeks «uuesti algusest peale», valmistudes ühel päeval kooli tagasi minema.

Isiklike projektide kõrval veedab ta umbes neli tundi päevas ja viis päeva nädalas Neuralinki töötajatega, mille käigus tehakse palju eksperimente, et muuta ajju istutatud elektroodi kasutamine sujuvamaks kõigile neile, kes tulevad pärast teda seda tehnoloogiat kasutama.

Arbaugh'le implanteeriti kiip selle aasta alguses ning ta on õppinud kursori liigutamist oma mõtete abil, mis laseb tal mängida videomänge.

Kuid kuudepikkuse eksperimendi järel märkas Arbaugh, et ta on juba kaotanud päris palju kiibi algsest funktsionaalsusest. Neuralinki insenerid leidsid, et mõned traadid, mis ühendavad kiibi tema ajuga, olid katkenud. Õnneks sai Neuralink sekkuda vaid algoritmi kohandamise ja suure osa funktsionaalsuse taastamisega.

Ettevõte väidab ka, et on probleemi lahendanud oma teisel inimkatses osaleval patsiendil, paigutades niidid veelgi sügavamale, kirjutab Futurism.

Nüüd, kui suurem osa ajuimplantaadi funktsionaalsusest on taastatud, loodab Arbaugh naasta oma ülikooliõpingute juurde, et lõpetada oma kraad või minna üle neuroteaduse alale, kuna tal võib nüüd olla selle valdkonna kohta teatud sisemine ülevaade.

Arbaugh'l on suured lootused ajukiibi suhtes, mida see kõike võiks ühel päeval aidata teha. Ühes varasemas säutsus paljastas ta, et ootab FDA heakskiitu, mis lubaks juhtida teisi masinaid, nagu autot, drooni, võib-olla ka kümneid tuhandeid roboteid.

Tagasi üles