Päevatoimetaja:
Kaido Einama

Eesti kaitsetööstusfirma «läbinägevat kiivrit» katsetatakse Austraalia mehitamata soomukitel

Copy
Eesti idufirma Vegvisir töötas välja soomukijuhi peavarustuse, mis koostöös kaameratega muudab soomuki kere meeskonnaliikme jaoks justkui läbipaistvaks, lubades näha igas suunas. Sellise kiivriga ei pea aga enam soomuki sees istuma, vaid mehitamata sõidukeid saab säärase varustusega ka eemalt juhtida, mida Austraalias katsetatigi.
Eesti idufirma Vegvisir töötas välja soomukijuhi peavarustuse, mis koostöös kaameratega muudab soomuki kere meeskonnaliikme jaoks justkui läbipaistvaks, lubades näha igas suunas. Sellise kiivriga ei pea aga enam soomuki sees istuma, vaid mehitamata sõidukeid saab säärase varustusega ka eemalt juhtida, mida Austraalias katsetatigi. Foto: Vegvisir

Eesti kaitseidu Vegvisir tarnis oma liitreaalsusel põhineva nn olukorrateadlikkuse lahenduse Austraalia armeele, mis täiustab sellega oma sensorsüsteeme ning uurib võimalusi, kuidas muuta liitreaalsuse abil tõhusamaks mehitamata või valikuliselt mehitatud sõidukiteks ümber ehitatud M113 soomukeid.

Vegvisir kasutab soomusmasinale paigaldatud kaameraid, virtuaalprille ja süsteemiga integreeritud täiendavaid andmekihte, mille toel saab soomukimeeskond 360-kraadise ülevaate sõiduki lähiümbruses toimuvast. Seeläbi loodud parem teadlikkus võimaldab meeskonnal keerulistes olukordades lihtsamalt navigeerida ning langetada lahinguväljal teadlikumaid otsuseid.

Lepingu kohaselt võtab Austraalia armee kasutusele termosensoritega varustatud Vegvisir Remote situatsiooniteadlikkuse lahenduse, mis on loodud kasutamiseks nii kaugjuhitavatel masinatel kui ka nähtavuse parandamiseks mehitatud platvormidel. Vegvisir näitas Austraalia armeega läbiviidud esmastel testidel erakordset võimekust, andes soomukimeeskonnale suurepärase teadlikkuse lahinguväljal toimuvast.

Vegvisiri tegevjuhi Ingvar Pärnamäe sõnul on koostöölepe Austraalia-taolise suurriigiga kogu meeskonnale väga suur tunnustus. Tema kinnitusel saab lepingust rahvusvahelisel turul kaalukas referents, mis aitab kindlasti leida ka uusi müügivõimalusi.

Just sellist pilti näeb uue Vegvisiri lahendusega: ekraanile on kuvatud lisaks tavalisele kaamerapildile andmekiht ja tahavaatekaamerad (üleval). Pead pöörates saab näha selles suunas, kuhu vaatad.
Just sellist pilti näeb uue Vegvisiri lahendusega: ekraanile on kuvatud lisaks tavalisele kaamerapildile andmekiht ja tahavaatekaamerad (üleval). Pead pöörates saab näha selles suunas, kuhu vaatad. Foto: Vegvisir

«Meie tehnoloogia võime integreeruda M113-taoliste soomusplatvormidega on tõestus lahenduse mitmekülgsusest ja usaldusväärsusest. Austraalia armee on äärmiselt perspektiivikas äripartner – neil on väga selge nägemus, kuidas nad soovivad oma lahingutehnikat moderniseerida, ning valmisolek sellesse ka investeerida. Seetõttu on Austraalia täna ja tulevikus Vegvisiri-taolistele ettevõtetele väga atraktiivne turg,» sõnas Pärnamäe.

Vegvisiri juhi sõnul on Austraalia armeega käivitatud koostööprojekt hea näide sellest, kuidas uudne tehnoloogia suudab anda vananenud tehnikale uue elu ning tuua ühtlasi lahinguväljale täiendavat võimekust.

«Selle asemel, et saata iganenud seadmed utiliseerimisele, saab nende eluiga pikendada. Maailmas on toodetud ja kasutusest kõrvale jäetud sadu tuhandeid soomusplatvorme, mida on võimalik ehitada ümber autonoomseks või valikuliselt mehitatud sõidukiks – see laiendab tulevikus märkimisväärselt nii meie kui ka teiste tehnoloogiaettevõtete turuväljavaateid,» sõnas ta.

Vegvisir on saadaval kahes versioonis – Vegvisir Core on loodud mehitatud soomusmasinatele ja Vegvisir Remote mehitamata või valikuliselt mehitatud platvormidele.

Tagasi üles