Päevatoimetaja:
Kaido Einama

Ukraina saab kaugmaa tiibraketid – leping valmis!

Copy
USA õhujõudude staabi sgt. Seth Blackwood, 363. väljaõppeeskadrilli õhusõidukite relvastuse instruktor, juhib AGM-158 JASSMi paigaldamist lennukile B-52 lahinguvõime demonstreerimise ajal
USA õhujõudude staabi sgt. Seth Blackwood, 363. väljaõppeeskadrilli õhusõidukite relvastuse instruktor, juhib AGM-158 JASSMi paigaldamist lennukile B-52 lahinguvõime demonstreerimise ajal Foto: DoD / Army Recognition

Reutersi teatel on USA lähedal kokkuleppele, mille kohaselt tarnitakse Ukrainale uuemaid kaugmaarakette. See on oluline samm jätkuvas konfliktis Venemaaga. Bideni administratsioon plaanib juba sel sügisel teatada relvapaketi osana õhk-maa vaherakettide (Joint Air-to-Surface Standoff Missile ehk JASSM) tarnimisest Ukrainale. Kuid tehniliste kaalutluste tõttu võib nende rakettide kohaletoimetamine viibida mitu kuud.

JASSM: USA relvastuse tipptehnoloogia

JASSM on üks USA sõjaväe kõige arenenumaid ja mitmekülgsemaid relvi, mille firma Lockheed Martin on välja töötanud hästi kaitstud ja kõrge väärtusega sihtmärkide ründamiseks pikkade vahemaade tagant. See rakett on spetsiaalselt loodud läbima ja hävitama vaenlase kindlustusi, minimeerides samas kokkupuudet õhutõrjesüsteemidega.

JASSM arendati välja 1990. aastatel ja võeti kasutusele 2000. aastate alguses, et rahuldada USA sõjaväe vajadust pika tegevusraadiusega täppisraketi järele, mida saab käivitada mitmetelt platvormidelt, sealhulgas strateegilistelt pommitajatelt nagu B-1B Lancer ja B-52 Stratofortress ning hävitajatelt nagu F-16 Fighting Falcon ja F-35 Lightning II. Aastate jooksul on raketti pidevalt täiustatud, pakkudes nüüd suuremat tegevusraadiust ja paremat sihtimistäpsust.

JASSM-i juhtimissüsteem kombineerib GPS-i toel inertsinavigatsiooni ja infrapunasihtimisseadme. See võimaldab raketil lennu lõppfaasis autonoomselt sihtmärki tuvastada ja tabada, tagades suure täpsuse ka olukorras, kus GPS-signaale häiritakse.

Stealth-tehnoloogia ja suur hävitusvõime

JASSM-i üks olulisemaid omadusi on stealth-tehnoloogia. Raketi kere on loodud «nähtamatuna», mis vähendab selle radari ristlõiget ja muudab raketi vaenlase radaritele raskesti tuvastatavaks. Lisaks lendab rakett madalal, et vältida radari tuvastamist ja suurendada ellujäämisvõimalusi õhutõrje vastu.

JASSM kannab 450 kilost lõhkepead, mis suudab tekitada hävitavat kahju kindlustatud sihtmärkidele nagu punkrid, juhtimiskeskused ja tugevdatud rajatised. See lõhkepea on kavandatud maksimeerima kahju nii sihtmärgile kui ka selle ümbrusele, muutes selle eriti tõhusaks kriitiliste sõjaliste objektide suhtes.

Raketi tegevusraadius ulatub kuni 370 kilomeetrini, mis võimaldab seda käivitada kaugelt väljaspool enamiku vaenlase õhutõrjevahendite ulatust. See pikk tegevusraadius koos täpsuse ja stealth-omadustega muudab JASSM-i võimsaks tööriistaks rünnakute läbiviimisel vaenlase territooriumil.

Ukraina võimekuse suurendamine

JASSM-i lisamine Ukraina relvastusse tähendaks olulist edasiminekut riigi sõjalises võimekuses. Raketi pikk tegevusraadius võimaldaks Ukraina vägedel tabada sihtmärke Venemaa kontrolli all olevatel aladel, sealhulgas piirkondades, mida varem peeti rünnakukindlaks. See võib kujutada endast olulist heidutusvahendit Venemaa edasise agressiooni vastu ja sundida Moskvat oma strateegiat ümber hindama.

JASSM-i rakettide kasutuselevõtt Ukrainas kujutaks endast tõsist ohtu Venemaa sõjalistele operatsioonidele. Nende rakettide võimekus häirida varustusliine, hävitada võtmetähtsusega sõjalisi objekte ja potentsiaalselt tabada kriitilist infrastruktuuri Venemaal, muudaks keerulisemaks Venemaa sõjategevuse jätkamise. Samuti võiks selliste rünnakute väljavaade omada psühholoogilist mõju, nihutades strateegilist jõudude tasakaalu ja suurendades survet Venemaa valitsusele nii kodumaal kui rahvusvaheliselt.

Tehnilised väljakutsed ja eskaleerumise risk

Kuigi JASSM-i rakettide kasutamine Ukrainas looks selgeid eeliseid, kaasnevad sellega ka mitmed väljakutsed. USA tegeleb mitmesuguste tehniliste probleemidega, mis võivad tarneid edasi lükata. Eesmärk on, et Ukrainal oleks vajalikud platvormid ja infrastruktuur nende rakettide tõhusaks kasutamiseks. Lisaks riskid eskaleerumiseks, kui neid rakette kasutatakse sihtmärkide ründamiseks sügaval Venemaa territooriumil.

Selliste moodsate relvade tarnimine Ukrainale tõenäoliselt provotseerib Moskvat ja oodata võib tugevat vastureaktsiooni. Venemaa on korduvalt hoiatanud Ukraina varustamise eest pikamaarelvadega, pidades seda «punaseks jooneks», mis võib viia laiemate kokkupõrgeteni. Seega võib JASSM-i lisamine Ukraina arsenali kaasa tuua olulise eskaleerumise sõjategevuses, millel võivad olla ettearvamatud tagajärjed kogu regioonile.

USA otsus tarnida Ukrainale JASSM-rakette on pöördeline hetk konfliktis Venemaaga. Kuigi need raketid võivad anda Ukrainale olulise eelise, on nende kasutamine seotud märkimisväärsete riskidega, mis võivad viia pingete kasvamise ja sõjategevuse edasise laienemiseni.

Allikas: Army Recognition

Tagasi üles