Päevatoimetaja:
Kaido Einama

PILDID BERLIINIST Samsung esitles 100-aastaseks saanud IFA messi eel uusi tehisaruga koduseadmeid

Copy
Kes oleks osanud 1924. aastal arvata, et sada aastat hiljem näeb raadioaparaatide näitus välja hoopis selline? Samsung kutsus oma kodumasinate ja tehisaru ekspositsiooni IFA näituseruumidesse vaatama päev varem enne messi tegelikku algust.
Kes oleks osanud 1924. aastal arvata, et sada aastat hiljem näeb raadioaparaatide näitus välja hoopis selline? Samsung kutsus oma kodumasinate ja tehisaru ekspositsiooni IFA näituseruumidesse vaatama päev varem enne messi tegelikku algust. Foto: Kaido Einama

Saksamaal Berliinis toimuv IFA ehk rahvusvaheline raadionäitus (Internationale Funkausstellung Berlin) saab seekord saja-aastaseks ning värskeima trendina on raadioaparaatide asemel tehnoloogiafirmade boksides enamasti mõni tehisintellektiga töötav toode. Ehkki IFA algab alles homme, tutvustasid mõned üksikud tehnoloogiafirmad oma uudiseid juba päev varem, nii-öelda meediapäeval. Samsungil oli selleks üles pandud koduseadmete näitus CityCube´i suures näitusesaalis.

Kas see, et iga väikseimgi kodumasin nüüd kasutaja harjumusi kaardistab ja tema vajadusi üritab ära arvata on nüüd kõigile meeltmööda või mitte, on iseküsimus, kuid võimalus lasta end ümbritsevatel masinatel kodumajapidamises osa juhtimist üle võtta on nüüd võimalik ja kindlasti mõnedes peredes aitab see kodutööde-teemalisi vaidlusi või küsimusi, mida näiteks õhtuks süüa teha, lasta juba masinatel lahendada.

Samsungi esindajad rõhutasid messil, et tehisintellekt (AI) on paraku muutumas lahutamatuks osaks mistahes tänapäeva seadmetes ja tehnoloogiates. 2024. aasta lõpuks on Samsungi ennustuse kohaselt kasutuses juba ligi 200 miljonit Samsungi AI-lahendustega varustatud seadet. need pole ainult nutitelefonid, arvutid ja nutitelerid, vaid ka pliidid, pesumasinad ning külmkapid.

Mida konkreetsemalt siis näidati? Siin on esmesed muljed Berliinist CityCube´i näituselt IFA algusest sada aastat hiljem. Ühtki raadiot paraku ei olnudki või kui, siis nutikõlareid, mis näevad välja nagu pildid ja mängivad muusikat, võib tinglikult ka «raadioks» kutsuda.

Uus tehisarul põhinev Bespoke AI Laundry Combo peseb ja kuivatab - kõik-ühes

Üks oodatud tooteid Samsungi stendil oli Bespoke AI Laundry Combo, mis ühendab endas pesumasina ja kuivati, olles spetsiaalselt loodud tehisintellekti toel töötama.

See tehisaruga varustatud seade analüüsib kogu pesemisprotsessi algusest lõpuni ning nagu tootja lubab, peaks saama niimoodi targalt pesuprogrammi kohandades vastavalt pesu tüübile ja kogusele kõige kiiremini ja energiasäästlikumalt hakkama.

Uus pesumasina kombinatsioon kuivati ja tehisintellektiga hoiab kokku ruumi, aega ja energiat.
Uus pesumasina kombinatsioon kuivati ja tehisintellektiga hoiab kokku ruumi, aega ja energiat. Foto: Kaido Einama

Kui tavaliselt räägitakse mõnest või kümnest protsendist energiasäästust müõne uue tarkuse lisamisega kodumasinale, siis seekord, nagu lubab Samsung, pidi kombineeritud pesumasin-kuivati kokku hoidma kuni 20% energiat kui varasemad mudelid, ületades sellega ka A-klassi energiamärgise nõudeid.

Kuivatamisprotsessi optimeerimiseks laseb tehisaru kuivatada päris madalatel temperatuuridel, vähendades riiete kulumist ja pikendades nende eluiga.

Lisaks saab pesumasinat juhtida Samsung SmartThings rakenduse kaudu, mis aitab seadistada masina tööaja vastavalt elektrihindadele või kasutaja päevaplaanile, aidates nii kulusid veel rohkem kokku hoida.

Pesumasina disain on muutunud kompaktsemaks, et sobituda väiksematesse kodudesse, kus ruum on piiratud. Kombineeritud pesumasin ja kuivati on ideaalne lahendus neile, kes soovivad oma kodus ruumi säästa, pakkudes ühes seadmes täislahendust pesemise ja kuivatamise jaoks.

Uutmoodi Bespoke AI pesumasin on lettidele tulemas 2025. aastal

Samsungi teine olulisem toode, mille debüüt leiab aset 2025. aasta alguses, on täiesti uus Bespoke AI pesumasin, mis on loodud juba 55% energiasäästlikumaks kui varasemad mudelid, sealhulgas vastab seegi mudel A-klassi energiamärgise nõuetele.

Puutetundlikud ekraanid igal pool: nii nagu autodes, on ka pesumasinate küljest nupud kadumas. Tehisaru saab juhtida värvilistelt ekraanidelt viibates ja toksates. Pildil on Samsungi Bespoke AI pesumasin.
Puutetundlikud ekraanid igal pool: nii nagu autodes, on ka pesumasinate küljest nupud kadumas. Tehisaru saab juhtida värvilistelt ekraanidelt viibates ja toksates. Pildil on Samsungi Bespoke AI pesumasin. Foto: Kaido Einama

See saavutatakse tänu nn Bubble Shot tehnoloogiale, mis niisutab riideid kiiremini ja tõhusamalt, vähendades pesutsükli kestust ja energiakulu.

Pesumasin piserdab nimelt vett otse trumli sees olevatele riietele, mis kiirendab pesuprotsessi ja aitab riideid sügavamalt puhastada, mitte ei ujuta neid üle. Nii saavad kasutajad lühema pesutsükli, mis samal ajal tarbib vähem vett ja energiat.

Samsung Premiere 9 ja Premiere 7: uued 4K laserprojektorid koju seina äärde

Samsungi teine suur uudis IFA messil oli seotud nende uute 4K resolutsiooniga Premiere 9 ja Premiere 7 laserprojektoritega.

Need ülilühikese näitamiskaugusega (Ultra-Short Throw) projektorid võivad olla väga lähedal seinale, projitseerides suure pildi otse enda kohale. Uued projektorid pakuvad suuremat ekraani kui tavaline televiisor, kuvades kuni 130-tollise 4K resolutsiooniga pildi.

Premiere 9 katab 154% ja Premiere 7 100% DCI-P3 värviruumist, mis tähendab, et seadmed suudavad kuvada äärmiselt erksaid ja elutruusid pilte. Lisaks toetavad mõlemad projektorid HDR10+ tehnoloogiat, mis tagab selged ja kontrastsed pildid ka hästi valgustatud ruumides.

Uue aja projektorid ei pea kuskil eemal lae all või seinal olema. Samsungi premiere 7 ja Premiere 9 võivad olla üsna tihedalt vastu seina ja näitavad ikkagi pilti enda kohale üsna moonutusevabalt.
Uue aja projektorid ei pea kuskil eemal lae all või seinal olema. Samsungi premiere 7 ja Premiere 9 võivad olla üsna tihedalt vastu seina ja näitavad ikkagi pilti enda kohale üsna moonutusevabalt. Foto: Kaido Einama

Pildikvaliteedi parandamiseks on pildinäitajad varustatud Samsungi tehisintellektil põhinevate pildiparandustehnoloogiatega, sealhulgas AI Upscaling ja Vision Booster.

AI Upscaling võimaldab kuvada madalama kvaliteediga sisu 4K resolutsiooniga, samas kui Vision Booster kohandab automaatselt ekraani heledust ja kontrastsust vastavalt ruumi valgustingimustele, pakkudes alati optimaalset pildikvaliteeti.

Lisaks on uutel projektoritel Dolby Atmose heliga kõlarid, mis loovad ruumilise helikogemuse. Premiere 9 projektoril on 40 W 2.2.2 kanaliga ülespoole suunatud kõlarid, Premiere 7 projektoril 30 W 2.2 kanaliga kõlarid.

Mõlemad projektorid töötavad Samsungi Tizen OS-i operatsioonisüsteemil, mis tähendab, et neid saab kasutada nagu Samsungi nutitelereid, kasutades populaarseid striimingurakendusi nagu Netflix, YouTube, Amazon Prime Video jt. Vaid antenniga üle õhu ja kaabliga telekanaleid ei saa vaadata. 

Custom Ambient funktsioon võimaldab seinale kuvada erinevaid pilte ja liikuvaid vidinaid, lisades projektorile sisekujundusliku mõõtme. Lisaks toetavad projektorid Samsung Tap View ja ekraanipeegeldusfunktsioone, mis võimaldavad nutitelefonist või sülearvutist sisu kuvada otse seinale.

Mõned uued tooted jõuavad Eestis müügile alates novembrist 2024.

Külmkapp vaatab, mida riiulile paned

Samsungi intelligentsete külmkappide mitte nii uued trikid on näiteks taas suur puuteekraan ja kaamera külmikus, mis jälgib, mida sinna on pistetud ja aitab ukse küljes oleva ekraani kaudu toidutegemise retsepte soovitada. Kuid ekraanilt saab vaadata ka kapi sisemusse ilma ust lahti tegemata, mis hoiab kokku energiat, sest iga niisama vaatamine, et mis meil siin siis on, kulutab energiat ja laseb külma välja.

Samsungi külmkapp, mis seekord on paraku tühi, nagu ekraanilt näha, võib soovitada, mida kapi sisust teha või anda teada, kui miskit vajalikku vaja juurde osta.
Samsungi külmkapp, mis seekord on paraku tühi, nagu ekraanilt näha, võib soovitada, mida kapi sisust teha või anda teada, kui miskit vajalikku vaja juurde osta. Foto: Kaido Einama
Tehisaru analüüsib masinasse pandud riideid viiel moel: kanga materjal, mustuse hulk, pesuvahend, mida soovitakse kasutada ja mis on valmis pandud, vee omadused ja pesu kaal.
Tehisaru analüüsib masinasse pandud riideid viiel moel: kanga materjal, mustuse hulk, pesuvahend, mida soovitakse kasutada ja mis on valmis pandud, vee omadused ja pesu kaal. Foto: Kaido Einama
Samsungi üliselge ja ereda pildiga microLED ekraanid pole küll suur uudis, kuid muidugi oli IFAle kohale toodud uusimad parima pildiga hiigelpaneelid, mida sai lähemalt vaadata.
Samsungi üliselge ja ereda pildiga microLED ekraanid pole küll suur uudis, kuid muidugi oli IFAle kohale toodud uusimad parima pildiga hiigelpaneelid, mida sai lähemalt vaadata. Foto: Kaido Einama

Natuke ulmet ja prototüüpidest valmis saanud seadmeid

Ajaloolisel IFA-l olid Samsungil väljas ka tooted, mida muidu on tehnoloogiamessidel juba aastaid nähtud, kuid tulevikutoodetena. Seekord olid olemas üsna reaalsed tooted, mida kas juba saab osta või tuleb uus tehnoloogia kohe-kohe lettidele.

Tavalise kaameraga pildistades pole muidugi siin näha mingit ruumilisust, kuid isegi arvutikasutaja taga üle õla piiludes on näha, kuidas asjad hõljuvad justkui ekraanipinnast eespool ja sügavamal.
Tavalise kaameraga pildistades pole muidugi siin näha mingit ruumilisust, kuid isegi arvutikasutaja taga üle õla piiludes on näha, kuidas asjad hõljuvad justkui ekraanipinnast eespool ja sügavamal. Foto: Kaido Einama

Nii näiteks pole prillivaba 3D- ehk ruumilise pildiga monitor enam tehnoloogiliselt imeasi, kuid nüüd võib selle omale saada kasvõi ruumiliste mängude mängimiseks. Ka tavaline telepilt teisendatakse pseudo- ehk tehislikuks 3D pildiks.

Läbipaistvad telekad olid aasta alguses Las Vegases toimunud CES-i tehnoloogiamessil suureks uudiseks paljudel tootjatel, nüüd oli Samsung need toonud ka IFA-le, aga mitte teleri mõõtmetes, vaid hiiglasliku seinana.

Jällegi ei ütle pilt kahemõõtmelisel ekraanil mitte midagi, aga tegelikult on see läbipaistev microLED ekraan, kus tulevad asjad justkui õhku hõljuma.
Jällegi ei ütle pilt kahemõõtmelisel ekraanil mitte midagi, aga tegelikult on see läbipaistev microLED ekraan, kus tulevad asjad justkui õhku hõljuma. Foto: Kaido Einama
Mis imelik masin see küll olla võiks? Tegemist on Samsungi targa koduabilisega, mis veereb ringi, suhtleb ja aitab targa koduga asju ajada. Pallil on küljes kaamerad-mikrofonid ning all rattad. Samsungi esitluse ajal oli aga Ballie nagu loomaaias mõni loom rahvamassi eest tagasihoidlikult oma urus peidus. Uuendatud Ballie oskab sisemise projektoriga enda ette kujutisi näidata ja teateid ette lugeda.
Mis imelik masin see küll olla võiks? Tegemist on Samsungi targa koduabilisega, mis veereb ringi, suhtleb ja aitab targa koduga asju ajada. Pallil on küljes kaamerad-mikrofonid ning all rattad. Samsungi esitluse ajal oli aga Ballie nagu loomaaias mõni loom rahvamassi eest tagasihoidlikult oma urus peidus. Uuendatud Ballie oskab sisemise projektoriga enda ette kujutisi näidata ja teateid ette lugeda. Foto: Kaido Einama
Samsungi nutisõrmus Ring on tehtud erinevates suurustes ja träkib pidevalt kasutaja terviseandmeid väga täpselt. Eestis seda veel saadaval pole.
Samsungi nutisõrmus Ring on tehtud erinevates suurustes ja träkib pidevalt kasutaja terviseandmeid väga täpselt. Eestis seda veel saadaval pole. Foto: Kaido Einama
Need papagoid ei hõlju õhus, vaid on kujutatud läbipaistval microLED ekraanil.
Need papagoid ei hõlju õhus, vaid on kujutatud läbipaistval microLED ekraanil. Foto: Kaido Einama

Täna oli alles suure juubeliga tehnoloogiamessi IFA eelpäev, kus üksikud eksponendid näitasid meediale enne ürituse algust oma uusi tooteid lähemalt. messikeskus on veel hilisööni täis ehitajaid ja messibokside viimistlejaid, päris üritus algab alles reedel ja kestab 10. septembrini.

Tagasi üles