Päevatoimetaja:
Kaido Einama

VÕIMATULT ÕHUKE Äsja Berliinis esitletud maailma õhim voldiktelefon Honor Magic V3 tuli ka Eestisse (1)

Copy
Honori esitlus IFA-eelsel meediapäeval: nende uus kokkuvolditav telefon on ebatavaliselt õhuke. Saksamaa pika ajalooga tehnoloogiamessi saja aasta juubelil võiks see olla küll selline ilmaime, mida rahvale näidata, nagu kunagi olid sellel messil esimesed väikesed raadiod.
Honori esitlus IFA-eelsel meediapäeval: nende uus kokkuvolditav telefon on ebatavaliselt õhuke. Saksamaa pika ajalooga tehnoloogiamessi saja aasta juubelil võiks see olla küll selline ilmaime, mida rahvale näidata, nagu kunagi olid sellel messil esimesed väikesed raadiod. Foto: Kaido Einama

Täna algab Berliinis saja-aastast juubelit tähistav tehnoloogiamess IFA ning mitmed tehnoloogiaettevõtted on juba enne avapäeva kohapeal oma uusi tooteid tutvustanud. Hiina firma Honor näitas Euroopale oma järgmise põlvkonna voldiktelefoni Magic V3, mis lahendas selliste kokkumurtavate ekraanidega mobiilide suurima probleemi – see pole enam liiga paks.

Voldiktelefonide suurim mure on see, et need on väga paksud, nagu «tellised», kohati tavalisest telefonist poole paksemad. Lisaks on need ka rasked. Honor tegi oma eelmise mudeli V2 esimest korda alla sentimeetri paksuseks (9,9 mm), nüüd on insenerid kuidagi hakkama saanud veelgi õhema korpusega – 9,2 millimeetrit, mis jätab teised volditavad telefonid kaugele seljataha.

Honor Magic V3 on endiselt maailma kõige õhem ning nüüd muidugi ajastule kohaselt tehisaru täis. Kuid meie jaoks on sama oluline seegi, et Eestis tuleb see ametlikult müügile mobiilioperaatori Elisa kaudu.

Kuigi Honor Magic V3 on Hiinas juba mõnda aega saadaval olnud, avalikustati see ametlikult muule maailmale ülemaailmsel tehnoloogiamessil IFA 2024 eile.

Mis teeb Magic V3 veel paremaks?

Uus Honori voldiktelefon on nagu öeldud õhem kui teised, kergem kui teised ja lisaks suuremate ekraanidega. Samuti on kaamerakomplekti pandud periskoobiga teleobjektiiv. Mingi ime läbi on kahte üliõhukesse ekraanipoolde sulandatud isegi tavalisest suurem aku – 5150 mAh, mis kahe suure ekraani jaoks on kindlasti hädavajalik, et vähemalt üks päev vahepeal laadimata õhtusse saada.

Peaaegu sama paks kui tavaline pastakas.
Peaaegu sama paks kui tavaline pastakas. Foto: Kaido Einama

IFA kuuendas hallis, kus esitluse ajal käis veel kiire messibokside ehitus, näidati esimest korda Euroopale uue mudeli tähtsamaid omadusi: Magic V3-l on suurem, 6,43-tollise kaanepaneeliga välimine ekraan, mille kuvasuhe on 2376 x 1060, sisemine paneel aga on  avatuna 7,92-tolline (OLED) ja eraldusvõimega 2344 x 2156 pikslit. Mõlemal ekraanil on 120 Hz värskendussagedus. Magic V3 jookseb Snapdragon 8 Gen 3 kiibistikul ja seadmel on 12 GB muutmälu.

Tagaküljel on kolmene kaamerakomplekt ning 50 MP põhisensor, 50 MP teleobjektiiviga kaamera ja 40 MP ülilainurk-kaamera, seega kõik nurgad on kaetud.

Tagaküljel asub kaamerakõrgendik, kust leiab ka periskoopobjektiivi. Koos digitaalse suumiga saab sellega kuni 100-kordse suurenduse.
Tagaküljel asub kaamerakõrgendik, kust leiab ka periskoopobjektiivi. Koos digitaalse suumiga saab sellega kuni 100-kordse suurenduse. Foto: Kaido Einama

Ebamaiselt peenike

Kui Honor Magic V3 kätte võtta, siis on see nagu tavaline mobiil: paksuselt ei ületa mitut tuntud tippmudelit. 

Kui see aga lahti võtta, tundub, nagu oleks tegemist tõesti ebamaise tehnoloogiaga. Käes on peaaegu ruuduline ja peaaegu olematu paksusega väga korralik 7,92-tolline OLED-ekraan, mille suhe korpusega on 90,5 protsenti. See tähendab, et ekraaniääred on ülikitsad. 

Honori juht George Zhao näitab IFA rahvale, kui õhuke see uus klapitava ekraaniga mobiil on. Kui mõõta lahtioleva ekraaniga seadme külge, saab paksuseks 4,35 mm.
Honori juht George Zhao näitab IFA rahvale, kui õhuke see uus klapitava ekraaniga mobiil on. Kui mõõta lahtioleva ekraaniga seadme külge, saab paksuseks 4,35 mm. Foto: Kaido Einama

See tähendab, et ka raamid ekraani ümber on saadud kuidagi üliõhukeseks. Selfie-kaamera jaoks on siiski tehtud väike sälk ekraani serva.

See on tohutu ekraanipind, millel on hea vaadata videoid, mängida mänge või isegi teha tööd joonistades või joonestades.

Honor Magic V3 IFA-l Honori messiboksis.
Honor Magic V3 IFA-l Honori messiboksis. Foto: Kaido Einama

Ekraani voltimiskoha korts on palju vähem näha, kui teistel voldiktelefonidel, kuid mobiil hoiatab enne kasutama hakkamist, et voltimiskohta ei tohiks siiski liialt suruda ning asju sisemise ekraani peale panna ka ei tohiks.

Kuigi sel pole enam «pool-elastset» ekraanikaitset ja kasutatakse kriimustustele vastupidavamat nanokatet, on siseekraan siiski hapram ja kaitsetum, kuna peab keskkohast kokku painduma.

Mobiil pooleldi avatuna.
Mobiil pooleldi avatuna. Foto: Kaido Einama

Mobiil kaalub 226 grammi (näiteks iPhone 15 Pro Max kaalub 221 grammi) ja hinge paksus on 2,84 mm. See on loodud vastu pidama poolele miljonile avamisele-sulgemisele.

Pesumasina test: pidas vastu kiire pesutsükli

Kuidas nii õhuke «leht» vastu peab? Kuna seadmele on omistatud IP6X standardile vastavuse tunnus, on korpus veekindel vaatamata hingele ja väline kate pidi olema kosmosetööstuses kasutatavatest süsinik-komposiitmaterjalidest, seega löögi- ja kriimustuskindlam kui muidu.

Selle tõestuseks näidati videot, kus mobiil pannakse pesumasinasse ja see teeb läbi pesutsükli koos veega ja tsentrifuugimisega.

Uus voldiktelefon käis pesumasinast läbi, et tõestada vastupidavust. Pesutsükkel kestis 15 minutit.
Uus voldiktelefon käis pesumasinast läbi, et tõestada vastupidavust. Pesutsükkel kestis 15 minutit. Foto: Kaido Einama

Honori esitlusel astus lavale ka Google'i esindaja. Tuletame meelde, et Honor oli kunagi Huawei tütarfirma, mis pääses USA sanktsioonidest, sealhulgas keelust Google'i teenuseid kasutada vaid sellepärast, et firma müüdi Huawei omandusest ära. Google'iga koostöös on loodud terve hulk tehisaru rakendusi, mis nagu paljudel teistel telefonidel ja ka Google'i enda Pixelil on olemas.

Näiteks saab mugavalt kuni kümne keele vahel tõlkida, näidates lauale pandud voldiktelefoni väliselt ekraanilt vestluskaaslasele tema keeles arusaadavat teksti ja enda poole jäävale ekraanile tõlgitakse jälle teise poole teksti.

Saab ka joonistada, tehisaruga kokkuvõtteid teha jm, aga nagu ikka, pole enamikule neist eesti keele tuge.

Google aitab voldiktelefoniga otseajas teistesse keeltesse tõlkida, kuid mitte veel eesti keelde.
Google aitab voldiktelefoniga otseajas teistesse keeltesse tõlkida, kuid mitte veel eesti keelde. Foto: Kaido Einama

Esimesed muljed: mis meeldib, mis ei meeldi?

Telefoni kätte võttes on see muidugi ulmeliselt kerge ja õhuke. Ekraanid on ka väga head, nii sees kui välisküljel. Kui mobiili lahti ei tee, on väliskülje ekraani kasutamine üsna tippmudelile vääriline. Kõik töötab kiirelt ja sujuvalt, isegi üliõhukestes servades olevad kõlarid teevad piisavalt valju häält.

Sõrmejäljelugeja asub küljel toitenupul ja kuna see on väga peenikene, siis ei tööta kuigi hästi. Parem on kasutada selle asemel näotuvastust.

Samuti on Honori enda välja töötatud kasutajaliides eurooplastele pisut harjumatu ja sarnaneb üldiselt paljude teiste Hiina telefonide kasutusloogikaga, mis on kirev ja kohati segadust tekitav.

Kui palju maksab?

Honor Magic V3 hakkab Euroopas soovituslikult maksma 1999 eurot. Kuid üllatusena on Elisa Eestis hinda juba langetanud ning esimese soodustusega saab mobiili kätte praegu 1699 euroga. See on endiselt kallim kui tavalised telefonid, kuid voldikekraani kohta juba päris soodne.

Mida veel näidati?

Veel näidati Honori tahvlit ja sülearvutit, mille Eestisse jõudmise kohta ei teata veel midagi.

Kõige üllatavam omadus oli 14,6-tollise sülearvuti Honor MagicBook Art 14 puhul selle kaameralahendus: kuna ekraaniääred olid muudetud rekordiliselt õhukeseks, ei mahtunud enam veebikaamera kuhugi ära ja see peideti hoopis arvuti alumisele küljele vasaku serva sisse klaviatuuri kõrvale. Kui vaja läheb, saab kaamera peale vajutada ja see hüppab oma pesast välja. Siis aga võib kinnitada magnetkinnitusega kaamera ülemise serva külge.

Nii käib veebikaamera Honori uue sülearvuti külge: võtad küljesahtlist välja, ühendad ülemise serva magnetkinnitusega. Magnet hoiab kaamera kindlalt paigal kas kasutaja poole või teises suunas kinnitades.
Nii käib veebikaamera Honori uue sülearvuti külge: võtad küljesahtlist välja, ühendad ülemise serva magnetkinnitusega. Magnet hoiab kaamera kindlalt paigal kas kasutaja poole või teises suunas kinnitades. Foto: Kaido Einama

Kui tihti see ülipisike klots ära kaduma hakkab, see selgub varsti, kuid kasutamiseks on see lahendus üsna mugav ja ka turvaline: kui kaamerat pole, siis pole vaja ka seda katta ja kleepida, keegi niikuinii jälgida ei saa või ei saa ka ise kogemata kaamerapilti sisse unustada, kui selle lihtsalt arvuti serva küljest ära võtad ja sahtlisse paned.

Tagasi üles