Päevatoimetaja:
Kaido Einama

Arvutid lähevad odavamamaks: IFA messil esitletud uus kiip jooksutab tehisaru säästvalt ja soodsalt

Copy
Tänavu saja-aastaseks saava IFA tehnoloogiamessi eelüritusel olid odavad tehisaruga sülearvutid juba väljas. Kasutajatel on uut sülearvutit ostes võimalus valida lisaks Inteli või AMD kiibile ka säästliku Qualcommi kiibiga mudel.
Tänavu saja-aastaseks saava IFA tehnoloogiamessi eelüritusel olid odavad tehisaruga sülearvutid juba väljas. Kasutajatel on uut sülearvutit ostes võimalus valida lisaks Inteli või AMD kiibile ka säästliku Qualcommi kiibiga mudel. Foto: Kaido Einama
  • Tehisaru on nüüd saadaval ka odavmudelitele.
  • Uue Qualcommi kiibiga saab näha sülearvutitel mitmepäevaseid aku kestvusaegu.

Kui tavaliselt kipuvad asjad kallimaks minema, siis maailma üks juhtivatest kiibitootjatest Qualcomm lubab peagi leevendust: eriti aplalt arvutusvõimsust õgivad uued tehisaruga sülearvutid saavad kiibi, mis teeb seadmed hoopis odavamaks ning tõstab arvutusjõudlust, samal ajal energiat hoopis vähem nõudes.

Qualcommi tegevjuht Cristiano Amon astus tehnoloogiamessi IFA eel Berliinis lavale, et tutvustada uut Snapdragon X Plus 8-tuumalist kiipi, mis lubab tuua turule senisest palju odavamad, kuid samas võimekamad tehisintellektiga varustatud sülearvutid hinnaklassis alates 650 eurost.

Uue väljakuulutatud kiibi südameks on Qualcommi Oryon protsessor, mis tagab 61 protsenti kiirema jõudluse konkurentidest väiksema energiakuluga ning muljet avaldava 45 TOPSi (teraoperatsiooni ehk arvutust sekundis) tehisintellekti jõudluse.

Snapdragon X Plus kiibi üks olulisemaid uuendusi on veel seda kasutavate sülearvutite seninägemata mitmepäevane akukestvus ja parem graafikajõudlus, mis toetab kuni kolme välist monitori.

Uued seadmed hakkavad olema saadaval kõigilt tuntud tegijatelt, nagu Dell, HP, Asus, Lenovo ja teised arvutitootjad.

Tagasi üles