Päevatoimetaja:
Kaido Einama

Ukrainas pandi kokku tuldsülgavad draakonid ja see on tõhus uus relv!

Copy
Ukraina draakondroonid, mis suudavad paisata Vene positsioonidele süttivat termiitsegu.
Ukraina draakondroonid, mis suudavad paisata Vene positsioonidele süttivat termiitsegu. Foto: twitter

Ukraina nn draakondroonid, mis suudavad paisata Vene positsioonidele süttivat termiitsegu, on uusim innovatsioon lahinguväljal. Selliste droonide kasutamine kogub kiiresti hoogu ning üha rohkem üksusi avaldab videoid nende tegevusest.

Granaatides ja suurtükimürskudes kasutatakse tavaliselt raua ja alumiiniumoksiidi segu, mis põleb temperatuuril 2440 °C. Droonid ründavad, paisates termiiti metsa puude vahele ja muusse taimestikku, kuhu Vene sõdurid varjuvad, samuti kaevikutesse. Kui taimestik on ära põletatud, on vaenlased nähtavad ja haavatavad.

See aine on äärmiselt ohtlik

60. mehhaniseeritud brigaad avaldas kolmapäeval videomontaaži, kus üks droon salvestas teise drooni rünnakut, mille käigus termiiti paisati piki metsaserva Vene positsioonidele. Brigaad kirjutas oma Facebooki lehel, et ründedroonid toimivad nende «kättemaksutiibadena» (wings of vengeance), mis toovad tule otse taevast ja muutuvad vaenlasele tõeliseks ohuks, põletades positsioonid täpsusega, mida ükski teine relv ei suuda saavutada.

Brigaad viitas ka Norra kättemaksujumalale Vidarile, lisades, et kui Vidar töötab, ei maga orkid enam kunagi rahulikult. Nad kasutasid sõna «orkid» kui halvustavat nimetust Vene sõjaväelaste kohta, mis pärineb J.R.R. Tolkieni tuntud teostest.

Khorne’i rühm, teine Ukraina sõjaväeüksus, avaldas samuti video, kus draakondroon lendab üle metsase ala. Rühm kurtis hiljuti nende videote levimise üle sotsiaalmeediasse, väljendades vastumeelsust uute tehnoloogiate avalikustamise vastu internetis. Aga kuna see oli juba juhtunud, jagati ka oma videot, kus orke termiidiga hävitatakse. 22-sekundiline video näitab drooni, mis meenutab sabaga komeeti, põletades Vene positsioone. Taustal on näha suitsupilvi, mis viitab sellele, et piirkonnas on kasutatud rohkem sarnaseid relvi.

Kolmapäeval kinnitas ka Ukraina kaitseministeerium oma Twitteri postituses draakondroonide kasutamist. Esimene video sellisest rünnakust ilmus sotsiaalmeediasse esmaspäeval, teine juba teisipäeval.

Uus droonitehnoloogia erineb varasematest erakordse täpsuse poolest ning on droonioperaatorile ohutu. Võrreldes väikeste relvastatud droonide tavapärase võimekusega suudab üks draakondroon tekitada väga ulatuslikku kahju. Lisaks on tuldpurskavate droonide kasutamisel märkimisväärne psühholoogiline mõju.

On teada, et ka Venemaa katsetab termiitseguga droonide kasutamist. Video, mille avaldas Ukraina «Landmines and Coffee» Telegrami kanal, näitab katset, kus venelaste droon paiskab termiiti madalalt ja tekitab väikese tulekahju (vaata videot siin). Droonibeebi katse lõppes selle süttimise ja purunemisega.

Termiitsegu kasutamine ei ole Ukraina sõjas uus. Juba 2022. aasta mais ilmus sotsiaalmeedias video, mis viitab, et Venemaa kasutas termiidiga suurtükimürske Mariupoli pommitamisel. Hiljem ilmnes video, kus Donetski Marjinka linna rünnati termiitseguga täidetud suurtükimürskudega. Mõlemal juhul langes põletav pilv taevast, tekitades ulatuslikke tulekahjusid. Samuti on termiiti kasutatud droonide granaatides, eelkõige sõidukite ja muu varustuse hävitamiseks.

Kiievis asuv droonirelvade tootja Steel Hornets jagas aprillis teavet termiidimoona kohta, selgitades, et termiit ei ole termobaariline relv, see ei plahvata, vaid põleb. See on mõeldud droonilt kuni 30 meetri pealt allalaskmiseks.

Termiidimoon hakkab põlema lennu ajal pärast süütamist. Seda saab kasutada ka kamikaze-droonides, märkis Steel Hornets. Järgnevas klipis on näha termiidimoona, mida Ukraina Birds of Magyari üksus veebruaris droonilt maha paiskas.

Termiidi kasutamine pole Genfi konventsiooni järgi otseselt keelatud, kuid tsiviil- ja linnapiirkondades kasutamisele on kehtestatud piirangud. Konventsioon keelab sihtida tsiviilelanikke ja piirab sõjaliste objektide ründamist tihedalt asustatud aladel. Samuti on keelatud kasutada süütemoona metsade ja taimestikuga kaetud alade ründamiseks, välja arvatud juhul, kui need varjavad sõjalisi objekte.

Inimõiguste organisatsioon Human Rights Watch on nimetanud neid erandeid Genfi konventsioonis «auklikeks» ja juhtinud tähelepanu termiidiga seotud kannatustele nii rünnaku ajal kui ka pikemas perspektiivis.

On ebaselge, millal töötati välja idee droonidel termiitsegu kasutamiseks, kuid Khorne’i rühma postituse põhjal tundub, et need on olnud kasutusel juba mõnda aega. Sõda on muutunud julmaks testlaboriks, kus katsetatakse uusi relvi ja mehitamata tehnoloogiaid vaenlase hävitamiseks.

Allikas: TWZ

Tagasi üles