Päevatoimetaja:
Kaido Einama

Ukrainas võeti kasutusse õhupallid millelt saab tabada Putini kurjameid

Copy
Ettevõtte Kvertus “Aero Azimuth” droonide vastane süsteem, mis on paigaldatud ettevõtte Aerobavovna toodetud aerostaadile.
Ettevõtte Kvertus “Aero Azimuth” droonide vastane süsteem, mis on paigaldatud ettevõtte Aerobavovna toodetud aerostaadile. Foto: Aerobavovna

Ukraina ettevõtted on välja arendanud kergesti kasutatava elektroonilise sõjapidamissüsteemi, mis suudab tuvastada venelaste droonioperaatorite asukohta. Aero Azimuthiks nimetatud süsteemi saab paigaldada suurtele õhupallidele.

Aero Azimuthi süsteem Aerobavovna aerostaadil.
Aero Azimuthi süsteem Aerobavovna aerostaadil. Foto: Volodymyr B. / Militarnyi

Süsteemi Aero Azimuth on välja töötanud ettevõte Kvertus ning selle õhuspüsimiseks kasutatakse ettevõtte Aerobavovna toodetud aerostaati.

Elektroonilist sõjapidamissüsteemi, mis suudab õhku tõusta, esitleti Kvertuse poolt üritusel «Protect Warrior from Drone», teatas Ukraina kaitseportaal Militarnyi.

Ukraina relvajõudude sõdurid Kvertuse korraldatud üritusel «Protect Warrior from Drone».
Ukraina relvajõudude sõdurid Kvertuse korraldatud üritusel «Protect Warrior from Drone». Foto: Volodymyr B / Militarnyi

Raporti järgi on Aero Azimuthi peamine ülesanne tuvastada kohad, kust vaenlase droonioperaatorid mehitamata õhusõidukeid ehk UAVsid juhivad. Need asukohad saab seejärel edastada riigi kaitsejõududele rünnakuks, et drooni kasutamist häirida või oht likvideerida.

Tegemist on huvitava lähenemisviisiga, kuna see sihib drooniohu algpõhjust, mitte ei keskendu üksiku drooni või parve leidmisele ja ründamisele. Drooni operaatori ja toetava meeskonna kõrvaldamine koos seadmetega lahendab probleemi pikaks ajaks.

Droonide juhtimine pole lihtne ning kuna nii Venemaa kui ka Ukraina kasutavad ulatuslikult mehitamata õhusõidukeid, sõltub nendest ja nende operaatoritest rünnakute ja luuretegevuse läbiviimisel väga palju. Vaenlase droonioperaatori ja juhtimiskeskuse tabamine tähendab, et väljaõppinud vägesid ja seadmeid ei saa kasutada ka tulevasteks operatsioonideks.

Aero Azimuthi süsteem

Kvertuse sõnul tuvastab Azimuthi jaam UAVsid ja määrab nende asukoha, jälgides nende pardasüsteemide signaale, sealhulgas juhtimis-, telemeetria- ja andmesidekanaleid.

Ettevõtte kodulehe andmetel on süsteemi maksimaalne tuvastusulatus 30 kilomeetrit ning see suudab automaatselt jälgida mitut sihtmärki samal ajal. Lõpptoode kaalub vaid 8 kg, mistõttu suudab süsteem kergesti õhku tõusta ja seal pikka aega püsida.

Militarnyis mainitakse, et Azimuthi süsteemid asetatakse Aerobavovna aerostaatide pardale, mis paigutatakse erinevatel kõrgustel 9 kilomeetri kaugusele kokkupuutepunktist Venemaa jõududega, et pakkuda maksimaalset tuvastusvõimekust. Selline paigutus on vajalik süsteemi kaitsmiseks drooniüksuste ja tule eest.

Lisaks suutis süsteem keskmise lennukõrguse juures ise õhus olles tuvastada raadioallikaid, mis suhtlesid droonidega, 60 km kauguselt.

Droonid ja elektroonilised sõjapidamissüsteemid Venemaa–Ukraina sõjas

Käimasolev sõda Venemaa ja Ukraina vahel on toonud kaasa mitmete võimalustega droonide ja vastumeetmete sõja.

Droonid on kasutusel tankide, rindeliinide ja sõjaväebaaside hävitamiseks ning isegi süvalöökide tegemiseks vaenlase territooriumile, sealhulgas elektrivõrkude ja muude rajatiste lammutamiseks.

Hiljuti olid sotsiaalmeedias levimas kaadrid, mis näitavad, et Ukraina jõud kasutavad Venemaa sihtmärkide vastu uut leegitheitjat-drooni. Esialgu Telegramis avaldatud videol on näha mehitamata õhusõidukit, mis paiskab mööda metsaveert tulejugasid.

Venemaa on samuti arendanud ja kasutanud lugematul hulgal droone, et kahjustada Ukraina jõupingutusi ja hävitada kõike, mis ette juhtub.

Seetõttu on vastudroonidega sõjapidamissüsteemide tähtsus järjest kasvanud kui viimane abinõu droonide põhjustatud ohu tõrjumiseks.

Kvertus toodab ka muid tooteid, näiteks AD MW – kaasaskantav vastudroonide süsteem, mis tekitab häireid raadiosagedusalas, mida kasutatakse drooni juhtimiseks, põhjustades sellega drooni kontakti kaotamise operaatoriga ja muutudes kontrollimatuks.

Allikas: Interesting Engineering

Tagasi üles