Päevatoimetaja:
Kaido Einama

Selle võõrriigi hävitaja lendas üle USA, tuumapommid kõhu all

Copy
Saksamaa hävitaja Tornado kõhu all nähti USA kohal päris ehtsana tunduvat tuumapommi. Harjutati, et sellega manööverdamise oskused rooste ei läheks. Pilt on illustreeriv.
Saksamaa hävitaja Tornado kõhu all nähti USA kohal päris ehtsana tunduvat tuumapommi. Harjutati, et sellega manööverdamise oskused rooste ei läheks. Pilt on illustreeriv. Foto: MARCUS BRANDT / DPA / SCANPIX

Hiljuti märgati Ameerika taevas kaht Saksa hävituslennukit, mis kandsid tuumalõhkepead. Täpsemalt silmati neid Ameerika Ühendriikide kohal Californias möödunud nädalal. Mõlemad Tornado-tüüpi hävitajad olid varustatud B61-12 tuumapommi treeningversiooniga, mis on uusim mudel B61 pommiperekonnast ja mille lõhkevõimsust saab kohandada kuni 50 kilotonni TNT ekvivalendini.

Paanikaks polnud seega põhjust, ehkki vaatepilt oli täpselt selline, nagu lendaksid hävitajad tuumapommidega.

Võrdluseks olid Hiroshima ja Nagasaki linnadele 80 aastat tagasi heidetud pommid võimsusega vastavalt 15 ja 25 kilotonni.

B61-12 treeningpomm on mitteplahvatav versioon relvast, mida kasutatakse õppustel, kuid muidu näeb see välja üsna samasugune kui originaal.

Hilisemad fotod kinnitasid, et tegu oli Tornado-tüüpi hävitajatega, mis kuuluvad Saksamaa õhuväe koosseisu. Neid lennukeid märgati Edwardsi õhujõudude baasi lähedal. Tornado on üks väheseid NATO tuumajagamisprogrammis kasutatavaid mitte-Ameerika päritolu lahingulennukeid Euroopas. Tornadod suudavad kanda nii tuuma- kui ka tavarelvastust ning vajadusel toimetada konfliktiolukorras USA tuumarelvi sihtmärkideni.

NATO tuumaheidutus

Ameerika Ühendriigid on paigutanud Euroopasse mitmeid B61 tuumapomme, et pakkuda NATO liikmesriikidele niinimetatud tuumavarju ja tugevdada alliansi kollektiivkaitset. Kuigi need tuumarelvad jäävad USA kontrolli alla, annavad need NATO riikidele suurema julgeolekugarantii.

Ameerika teadlaste föderatsiooni tuumainfo projekti direktor Hans Kristensen kinnitas Newsweeki vahendusel, et fotod, mis tehti 27. augustil Edwardsi õhujõudude baasis, näitasid, et Saksa Tornado hävitaja kandis kõhu all just B61-12 treeningpommi.

Tornado on praegu Saksamaa määratud platvorm tuumarelvade kohaletoimetamiseks NATO tuumajagamise kokkulepetes, kuigi tulevikus kavatsetakse see asendada hävitajaga F-35.

Saksamaal on tuumarelvade juures oluline roll

Need harjutused rõhutavad Saksamaa tähtsust NATO tuumaheidutusstrateegias, eriti ülemaailmsete pingete kasvamise taustal. Saksamaa jätkuv osalemine sellistel õppustel tagab, et riik säilitab vajalikud operatiivvõimed NATO tuumamissioonide ajal, kirjutas Newsweek.

Tornado IDS-tüüpi hävitaja suudab tabada sihtmärke kõrge täpsusega igasugustes ilmastikutingimustes. Lennuk on varustatud laia valiku relvade ja kaitsemehhanismidega ning on oma automaatse maastiku jälgimise ja elektrooniliste vastumeetmete süsteemi tõttu raskesti tabatav.

Lennukil on kaks pardakahurit ja kaks AIM-9 Sidewinder raketti enesekaitseks. Tornadot juhitakse täpse, täielikult autonoomse navigatsioonisüsteemi abil. Lennuki ADV versioon pakub autonoomset ja igasuguse ilmaga toimivat õhutõrjet ning suudab patrullida üle kahe tunni, liikudes alla kahe minutiga 9000 meetri kõrgusele.

B61 tuumapomm on teenistuses juba üle 50 aasta

B61 tuumapomm, mis on kasutusel USA õhujõududes ja NATO baasides, on olnud teenistuses üle poole sajandi. Alates selle esmakordsest teenistusse võtmisest 1968. aastal on pommi ohutust, turvalisust ja töökindlust mitmel korral parandatud. Praeguseks on USA arsenalis neli B61 varianti: 3, 4, 7 ja 11.

B61 pomm on praegu läbi tegemas eluea pikendamise protsessi, et tagada selle jätkuv ohutus ja efektiivsus, teatasid Ameerika Ühendriigid.

Tagasi üles