Päevatoimetaja:
Kaido Einama

Need uued ujuvtuulikud on tõelised rahamasinad

Copy
Üks kolmest Windfloat Atlantic avamere ujuvplatvormist
Üks kolmest Windfloat Atlantic avamere ujuvplatvormist Foto: Windplus

Portugali ranniku lähedal asuv projekt WindFloat Atlantic, maailma esimene pool-sukeldatav avamere tuulepark, on viimase nelja aastaga ületanud ootusi, tootes kokku 320 GWh elektrit. See kogus on piisav, et varustada terve aasta jooksul ligikaudu 25 000 kodu.

2020. aastal võrguga ühendatud ja ametlikult käivitatud tuulepark koosneb kolmest ujuvast platvormist, millest igaüks on varustatud Vestas’e 8,4 MW tuulikuga. Pool-sukeldatud platvormid on kinnitatud merepõhja – 100 meetri sügavusele – ahelatega, mis hoiavad neid paigal, ning need on omakorda ühendatud elektrialajaamaga Viana do Costelos, Portugalis, läbi 20 km pikkuse kaabli.

2022. aastal tootis projekt 78 GWh elektrit, samas kui 2023. aastal kasvas toodang 80 GWh-ni.

Vestas on tuntud oma suurte ja kõrge tootmisvõimsusega tuulikute poolest. Windfloat Atlantic projektis kasutatud tuulikutel on 164-meetrise läbimõõduga rootor, mille tiivad liiguvad kiirusega kuni 373 km/h, tootes 66 000 volti alalisvoolu.

Pool-sukeldatavad tuulepargid, nagu Windfloat Atlantic, pakuvad unikaalset eelist – neid saab paigutada aladele, kus vesi on liiga sügav tavapäraste fikseeritud tuulikute jaoks, mis on sobivad ainult 50–60 meetri sügavuse vee puhul. Mida kaugemale rannikust minnakse, seda tugevamad ja stabiilsemad on tuuled, muutes sellised tuulikud tõhusamaks kui maismaal asuvad. Pool-sukeldatavate kolmeharuliste platvormide aktiivsed ballastisüsteemid muudavad need tormistes vetes stabiilsemaks, tõstes seeläbi nende efektiivsust.

2011–2016 paigutati merre 2 MW-ne prototüüp, mis tootis viis aastat katkematult elektrit, taludes ka äärmuslikke ilmastikuolusid, sealhulgas tuuli kiirusega 111 km/h ja 17-meetriseid laineid. See aga sillutas teed täismõõdus 25 MW paigaldisele.

2023. aastal elas Windfloat Atlantic üle eriti tugeva tormi, kus tuule kiirus ulatus 139 km/h ja lained olid 20 meetrit kõrged, näidates sellega süsteemi vastupidavust avamere elektritootmisele.

Allikas: New Atlas

Tagasi üles