Päevatoimetaja:
Kaido Einama

Trump õmbleb Elon Muskist endale esindusmundrit

Copy
Donalt Trump pakub Elon Muski veel mitteeksisteeriva valituse tõhususe komisjoni etteotsa.
Donalt Trump pakub Elon Muski veel mitteeksisteeriva valituse tõhususe komisjoni etteotsa. Foto: FREDERIC J. BROWN

Donald Trump on teatanud, et kui ta uuesti presidendiks valitakse, loob ta valitsuse tõhususe komisjoni, mille eesmärk on auditeerida kogu föderaalvalitsust. See idee pärineb Trumpi sõbralt, miljardärilt Elon Muskilt, kes on viimasel ajal olnud nii Trumpi toetaja, rahastaja kui ka mitteametlik kampaaniaadministraator.

Trump tegi vastava avalduse neljapäeval oma kampaaniaüritusel New Yorgi Majandusklubis (New York Economic Club). Trump sõnas, et talle oma täieliku ja tingimusteta toetuse andnud Elon Muski ettepanekul kavatseb ta luua valitsuse tõhususe komisjoni, mille ülesanne on viia läbi kogu föderaalvalitsuse finants- ja tulemuslikkuse audit. Samuti märkis ta, et Musk on nõustunud juhtima komisjoni, mille eesmärk on teha ettepanekuid valitsuse ulatuslikeks reformideks.

Musk, kes mainis esimest korda seda komisjoni möödunud kuul ühes taskuhäälingus, kinnitas neljapäeval X-is (endise nimega Twitter), et oleks valmis seda rolli täitma. Ta kirjutas, et oleks õnnelik, kui saaks selles komisjonis aidata. «Ootan võimalust Ameerikat teenida, kui see võimalus tekib. Tasuta, ilma tiitli ja tunnustuseta,» lisas Musk, öeldes, et see samm avaks Ameerikale tohutu majandusliku jõukuse.

Ajaleht The Journal juhtis kiiresti tähelepanu sellele, et selline positsioon võiks kujutada endast huvide konflikti. Mitmed Muski ettevõtted on hetkel föderaalametite uurimise all, sealhulgas Väärtpaberite ja Börsikomisjoni (SEC), mis uurib tema Twitteri ülevõtmist. Mis takistaks Muski kasutamast oma komisjoni, et väita, et SEC on ebaefektiivne ja vajab reformimist? Samuti on Musk varem väljendanud oma pahameelt riikliku töösuhete nõukogu (National Labor Relations Board) suhtes, mis kaitseb töötajate õigusi selliste tööandjate eest nagu Musk. Pole raske ette kujutada, et see amet võiks sattuda tule alla.

Muski komisjon sobib üldjoontes Trumpi teise ametiaja plaanidesse, mis tõenäoliselt tooksid kasu Ameerika plutokraatidele ja oleksid hävitavad kõigile teistele.

Trump ja tema parempoolsed kaaslased on palju rääkinud valitsuse tõhususest ja föderaalsest kokkuhoiust, kuid valijatel tasuks meeles pidada, et Trumpi esimene ametiaeg polnud just tõhususe musternäide. Tegelikult põhjustas Trump ühe suurima riigivõla kasvu USA ajaloos, kus tema peamised eelkäijad selles olid George W. Bush ja Abraham Lincoln. Trump suurendas võlga märkimisväärselt, kinkides asjatult suuri maksukärpeid Ameerika rikkuritele, nagu Musk. Mõned hinnangud väidavad, et Trump kasvatas riigivõlga peaaegu kaks korda rohkem kui Joe Biden. Trumpi uue majandusplaani analüüs näitab, et see lisaks järgmise kümnendi jooksul riigieelarve defitsiidile kuni 4 triljonit dollarit – tunduvalt rohkem kui Kamala Harrise plaan.

Võib-olla üritatakse sellega varjata tõsiasja, et nende majandusplaanid on tegelikult lihtsalt kingitused Ameerika plutokraatidele. Trump ja tema toetajad, sealhulgas Musk, on püüdnud Kamala Harrist, varakat endist prokuröri, kujutada kommunistina. Trump on korduvalt viidanud Harrisele kui «seltsimees Kamalale» ning väitnud, et Harrise kampaania majanduslikud ettepanekud viiksid Ameerika bolševismi teele. Näib, et nende narratiiv on selge: iga katse vähendada korporatiivset ahnust on «kommunism», samas kui bürokraatlik voorus saavutatakse rikastele suunatud maksukärbete ja valitsuse privatiseerimise kaudu.

Loo moraal näib olevat see, et Trumpi teine ametiaeg tooks endaga kaasa suure kasu jõukatele ja tõenäolise kaose kõigile teistele.

Allikas: Gizmondo

Tagasi üles