Päevatoimetaja:
Kaido Einama

Vaata, millise tapva uitmoona poolakad tegid – Putini sõdureil oleks selle eest raske pääseda (3)

Copy
Nüüd on ka poolakatel nutikas uitmoon, mis valib õhus nii-öelda ringi uidates piloodi abiga välja kõige magusama sihtmärgi.
Nüüd on ka poolakatel nutikas uitmoon, mis valib õhus nii-öelda ringi uidates piloodi abiga välja kõige magusama sihtmärgi. Foto: X / Jakusz

Poola kaitsetööstusettevõte Jakusz esitles militaartehnika messil MSPO 2024 nutikat uitmoona KRUK, mis on firma uus lahendus täppislöökideks lahinguväljal.

KRUK pakub eeliseid, mis on välja tulnud just Ukraina sõja ajal: kõrgtehnoloogiliste relvadega saab anda täppislööke just sinna, kuhu vaja ning see muudab nii vaenlase jalaväe kui rasketehnika kergesti haavatavaks. 

Messil avaldatud info kohaselt töötab KRUKi rändlahingumoon lennukiirustel kuni 120 km/h ja suudab sihtmärgile sööstes saavutada lühemaks ajaks maksimumkiiruse kuni 160 km/h, kirjutab Army Recognition. Firma kodulehel ei ole veel uue toote kohta midagi avaldatud.

Uitmoona tööulatus on kuni 5000 meetri kõrguseni merepinnast ning kuni 250 meetrini maapinna kohal. Lennuaeg on üsna väike – ligikaudu 10 minutit ning süsteem suudab tegutseda kuni 10 km kaugusel vahetu otsenähtavusega juhtides ja kuni 20 km kaugusel uitrežiimis. Laskemoona kandja sisaldab 500-grammist lõhkepead, mis on kohandatav 180 mm soomust läbistavate või jalaväe vastaste lõhkekehade kandmiseks, muutes selle drooni erinevates lahinguolukordades väga mitmekülgseks tööriistaks.

Kogu süsteem kaalub koos lõhkepeaga vaid 1,5 kg, mis teeb selle kiiresti kasutatavaks ja kergesti transporditavaks näiteks jalaväelase seljakotis. Koos starditoruga on kogu süsteemi kaal 3,5 kg, mis suurendab selle mobiilsust ja lihtsustab kasutamist igal pool lahinguväljal.

Jakusz rõhutas messil oma KRUKi süsteemi operatiivset paindlikkust, kuna see on mõeldud vaid ühe kasutaja poolt kasutatavaks ja juhitavaks. Taaskasutatav starditoru vähendab logistilisi probleeme ning süsteem on kasutusvalmis vähem kui kahe minutiga.

Lisaks on KRUK varustatud uute arenenud digitehnoloogiatega, mis võimaldavad sihtmärke lennul jälgida ja jooksvalt sihtida, kasutades intelligentseid otsustusalgoritme lennu ajal, samuti täppisjälgimise süsteeme, mis suudavad sihtida liikuvaid objekte.

Pardakaamerad toetavad veelgi kõrgema täpsusega sihtmärkide tabamist, vähendades operatsioonide käigus tekkivaid kahjusid ja aidates droonipilootidel ise välja valida, mida rünnata.

Ühildub erinevate lahinguplatvormidega

KRUKi süsteemi saab hõlpsasti integreerida erinevatele sõjalistele platvormidele. Olgu see maismaal, merel või õhusõidukitelt käivitatav, pakub süsteem täielikku skaleeritavust ja sujuvat ühilduvust olemasolevate lahingumoona süsteemidega.

Kui drooni kasutatakse sõidukil, siis ühendatakse süsteem selle PTO-süsteemiga (Power Take-Off), millega saab ka automaatselt lahingumoona laadida. Maapealne juhtimisjaam, mis on integreeritud sõiduki missioonikompuutrisse, laseb KRUKi süsteemi juhtida puutetundliku ekraaniga arvuti abil. Liides aitab operaatoritel lennuprogramme seadistada ja muuta ka pärast stardikäsku.

Tegutseb iseseisvalt

KRUKi süsteem sisaldab turvalisi kommunikatsiooniprotokolle, mis kaitsevad missiooni andmeid. Süsteemi saab kaugelt juhtida või tegutseb see iseseisvalt sihtmärkide ründamiseks väljaspool vaatevälja.

Modulaarne disain võimaldab KRUKi arendada vastavalt sõjaväe vajadustele. Pneumaatiline starditoru aitab KRUKil rünnata sihtmärke madalatel kiirustel, et teha samas ka jälgimist, või suurematel kiirustel rünnates, sõltuvalt missiooni nõudmistest.

Jakusz on koostöös FlyFocuse, Metalexport-Si ning õhujõudude tehnoloogiainstituudi moodustatud konsortsiumis DEFENDER ka varem uitmoona tootnud. Selle koostöö tulemusena sündinud STRIKER sai messil MSPO 2024 ka auhinna, Jakusz ise aga sai arengu- ja tehnoloogiaministrilt tiitli «Parim Poola relvaeksportija».

Tagasi üles