Päevatoimetaja:
Kaido Einama

Need on uued iPhone 16 tehisaru võimalused, millest me Euroopas ilma jääme (4)

Copy
Nii näeb välja uute Apple´i toodete sisu mujal maailmas.
Nii näeb välja uute Apple´i toodete sisu mujal maailmas. Foto: Apple

Apple on teatanud, et Euroopa Liidu kasutajad ei saa vähemalt sel aastal oma seadmetele uusi sisseehitatud tehisintellekti lahendusi, kuna ettevõte pole kindel, et suudab seda teha ilma Euroopa Liidu digitaalturgude määrust rikkumata. Erandiks on Ühendkuningriik, mis pole enam ELi osa, kus need funktsioonid muutuvad juba detsembris kättesaadavaks. Küll aga ei saa neid kasutada Euroopas mandril reisides. Sellepärast tuleb kasutajatel hetkel leppida väiksemate sisu-uuendustega.

Kuigi muu maailm hakkab oktoobris saabuvaid tehisaru võimalusi uutes Apple’i seadmetes juba kasutama, peame meie määramata ajaks ootele jääma. Apple iPhone 16 on saanud rohkelt tähelepanu kui ettevõtte esimene mudel, mis on spetsiaalselt loodud generatiivse tehisintellekti võimekuse rakendamiseks.

Üks silmapaistvamaid funktsioone on see, et kasutajad saavad luua pilte ja tekste lihtsate, loomulikus keeles antud juhiste abil. Apple’i tarkvara asepresident Craig Federighi tutvustas ürituse käigus ka seadme «visuaalset intelligentsust» (Visual Intelligence), mis lubab oma mobiilikaamera suunata asjadele, kohtadele või elusolenditele ning saada hetkega rikkalikku infot, nagu näiteks pildile jäänud restoranide arvustused, vaatamisväärsuste kirjeldused või isegi koeratõu tuvastamine.

Lisaks sügavamale tehisintellekti funktsioonide põimimisele telefoni tugineb iPhone 16 ka Apple’i koostööle OpenAI-ga, mis on loonud tuntud vestlusroboti ChatGPT. Tehisintellektiga täiustatud virtuaalassistent Siri muutub palju intuitiivsemaks, aidates kasutajatel loomulikus kõnetoonis koostada sõnumeid, saata fotosid ja vastata vestlustele. Siri saab nüüd aru ka lausetest, mis ei ole talle andmebaasi ette salvestatud ja töötab juba nagu «päris» vestlusrobot.

Kõik see pole meie jaoks

Kuigi iPhone 16 tehisintellekti uuendused on üle maailma tekitanud palju elevust, ei pruugi ELi kasutajad neid funktsioone veel niipea näha.

ELi digitaalturgude määruse järgimise nõuete tõttu on Apple kinnitanud, et teatud tehisintellekti funktsioonid, nagu «Apple Intelligence», pole regioonis veel saadaval, kuna selle vastavusse viimine reeglitega nõuab aega ja eraldi ümbertegemist. Samuti pidi see nõrgendama Apple’i seadmete turvalisust.

Tehisintellektil võib lasta ka oma e-kirjade vastuseid kirjutada.
Tehisintellektil võib lasta ka oma e-kirjade vastuseid kirjutada. Foto: Apple

Euroopa Komisjon on teinud just otsuse ka Apple’i väidetavate maksmata maksude kohta, mis võib kaasa tuua kuni 12 miljardi euro suuruse trahvi. Selle peale spekuleeritakse, et Apple valis telefonide ürituse toimumiseks sel korral esmaspäeva, mitte tavapärase teisipäeva, vältimaks võimalikke kokkulangemisi nii Euroopa Komisjoni otsuse kui ka USA presidendidebati aegadega, kuigi seda pole kuskil ametlikult kinnitatud.

Apple’i ametliku tugidokumentatsiooni kohaselt on Apple Intelligence’il teatud nõuded iPhone’i kasutajatele.

See on ühilduv iPhone 16 seeria ja iPhone 15 Pro mudelitega, mis töötavad iOS 18.1 operatsioonisüsteemil. Kasutajatel peab olema seadmes vähemalt 4 GB vaba ruumi ning Siri ja seadme keel peab olema seatud toetatud keelele. Algul toetatakse ainult USA inglise keelt, kuid plaanis on laieneda tuge teistele inglise keele variantidele, sealhulgas Suurbritannia inglise keelele detsembris ja järgmisel aastal ka sellistele keeltele nagu hiina, prantsuse, jaapani ja hispaania.

Dokumentatsioonis seisab veel kirjas, et «Apple Intelligence ei tööta praegu ELis, kui teie Apple ID riik/regioon asub samuti ELis.»

See piirang kehtib isegi siis, kui kasutajal on ühilduv seade ja õiged keelesätted. Huvitaval kombel saavad ELi elanikud, kes reisivad väljaspool ELi, kasutada Apple Intelligence’i, kui nende seadme ja Siri keel on seatud toetatud keelele (näiteks USA inglise keelele).

Tehisaru funktsioonid, mis pole ELis kättesaadavad

E-i kasutajad jäävad ilma mitmest põnevast tehisintellekti (AI) funktsioonist, sealhulgas:

  • Personaalne AI assistent, mis kasutab mitut seadmesisest kontekstimudelit.
  • Täiustatud kirjutamisvahendid e-kirjade ja märkmete ümberkirjutamiseks ja kokkuvõtete tegemiseks vestlusroboti abiga.
  • Tehisintellekti loodud emotikonid ja pildid paremaks eneseväljenduseks (igaüks saab teksti põhjal lasta luua uue emotikoni).
  • Parandatud arukas Siri, mis mõistab konteksti paremini ja suudab teha toiminguid mitmes rakenduses, mõistes loomulikus keeles esitatud küsimusi.
  • Kolmanda osapoole tehisintellektivahendite, nagu ChatGPT integreerimine uue kaamera juhtnupu kaudu.
  • iPhone’i peegeldamine, et juhtida iPhone’iga ühendatud Mac-arvutit.
  • Täiustatud SharePlay ekraani jagamine kaugabi jaoks.
  • Muud tehisintellekti funktsioonid, nagu Genmoji ja «Pildimänguväljak» (Image Playground).

Lisaks mainitud tehisintellekti funktsioonidele tutvustas Apple ka uut «Visuaalset Intelligentsust» ehk Visual Intelligence’i. See võimaldab kasutajatel oma iPhone’i kaameraga maailma kohta infot ammutada.

Uue iPhone 16 ja 16 Pro mudelite mahtuvusliku kaameranupu abil saavad kasutajad klõpsata, hoida ja suunata oma kaamerat, et saada hetkega infot enda ümber nähtu kohta, tehtud pilte ei säilitata Apple’i serverites. See funktsioon integreerub ka kolmandate osapoolte mudelitega, lubades kasutajatel sujuvalt otsida täiendavat teavet. Funktsioon on kavandatud mujal maailmas turule jõudma selle aasta lõpus, kuid jääb Euroopa Liidu iPhone’ides kättesaamatuks, kui Apple ei ole veel jõudnud kokkuleppele.

Tehisintellekti funktsioonid jäävad küll Euroopas esialgu kasutamata, kuid igaüks saab siiski osta endale muus osas samasuguse telefoni nagu mujal maailmas ja siis otsustada, kas kasutades tekib karjuv vajadus nutika tehisaru järele või on see vaid suur turundusmull.

Tagasi üles