Päevatoimetaja:
Kaido Einama

POLEGI NOVGORODI LEIDURID? Vene kiudoptilised droonid võivad olla hoopis Hiina päritolu (3)

Copy
Selliseid kaablirulle, millega venelased droone lennutavad, leiab Hiina hästivarustatud e-poodidest.
Selliseid kaablirulle, millega venelased droone lennutavad, leiab Hiina hästivarustatud e-poodidest. Foto: ekraanipilt / Alibaba.com

Ukraina raadiotehnoloogia ja droonide spetsialist Serhi Beskrestnov, tuntud ka kui Serhiy Flash, on kahtluse alla seadnud Venemaa väited, et seal arendatakse uut kiudoptilise kaabliga juhitavat mehitamata õhusõidukit (UAV), mis on vaba raadiohäiretest ja seega suudab tegutseda ka elektroonilise sõja relvade mõjutatud piirkonnas. Ta viitab, et tegelikult pärineb see droon hoopis Hiinast, kus toodetakse äravahetamiseni sarnaseid vidinaid.

Venemaa on viimastel kuudel kasutanud üha enam ülipeene kilomeetritepikkuse kiudoptilise kaabli otsa ühendatud FPV-droone (pardavaatega droone), mida juhitakse eemalt üle kaabli saadetava signaali abil, pakkudes lahendust elektroonilise sõja (EW) relvade tekitatud raadiohäirete vastu.

Kuna taolised droonid ei kasuta raadiosignaale, jäävad need raadiohäirete suhtes immuunseks ja suudavad lennata ka tugeva elektroonilise häiringu ajal. 

Kuna optilise kaabliga juhtimissüsteem on füüsiline, siis tähendab see, et droonide liikumisulatus ja trajektoor on piiratud, kuna igasugused maapealsed takistused, nagu hooned, puud ja elektriliinid, võivad lendu takistada, sest kaabel võib neisse takerduda.

Lisaks annab kiudoptiline juhtimissüsteem lennuvahendile suurema kaalu ja see vajab rohkem energiat, mis teeb need droonid kallimaks ja aeglasemaks kui raadiosignaale kasutavad mehitamata lennuvahendid.

Serhi Beskrestnovi sõnul ei ole aga Telegrami kanalites suureks Venemaa leiutiseks tembeldatud optiline FPV-droon Vandal väidetavalt üldsegi mitte midagi uut ja Venemaal leiutatut, vaid üks ühele sarnane Hiina Skywalkeri drooniga, mida saab osta umbes 2000 dollari eest, samas kui Venemaa maksvat selle eest päris palju õhku täis pumbatud hinda – kuni 17 000 dollarit, kirjutab Army Recognition.

Novgorodi vürst Hiina moodi

Venemaa sõjablogijad on neid droone kiitnud kui elektrooniliste vastumeetmete suhtes täiesti immuunseid, väites, et lennuvahendi hüüdnimega Novgorodi vürst Vandal on arendanud Venemaal Novgorodis asuv ettevõtte NPC Uškuinik.

Kuid Beskrestnovi sõnul on see droon Hiina toode, mida iseloomustab just kiudoptiline juhtimissüsteem.

See süsteem annab selgema ja stabiilsema videopildi, mis on drooni juhtimise ja sihtmärgi määramise seisukohalt väga kriitilise tähtsusega, kuid kaabel, nagu öeldud, vähendab drooni liikumise kiirust ja manööverdusvõimet, kuna pardal on üsna raske trummel lahtikeritava imepeenikese juhtmega.

Kaabli pikkusi on erinevaid, kuid suurimas trumlis võib seda olla üle kümne kilomeetri, kirjutab Euronews.

Youtube'is on avaldatud videoid, kus väidetavalt Vene pool neid droone kasutab, saades pardalt tänu optilisele kaablile väga selge ja kvaliteetse pildi:

Kas tõeline innovatsioon või Alibaba nännipood?

Venemaa kiudoptiliste FPV-droonide kasutuselevõtt on tõstatanud küsimusi riigi võimekuse kohta ise arendada moodsat sõltumatut sõjatehnoloogiat, kirjutab Defense Blog. Samal ajal, kui ametlikud allikad kiidavad nende unikaalsete ise arendatud droonide vastupidavust elektroonilisele sõjale, viitavad eksperdid, et tegelikkuses põhinevad need ilmselt tavalistel kaubandusest saadavatel Hiina toodetel.

Nagu näha Hiina e-poodide piltidelt, ongi sarnasus üsna suur.

Hiina suure e-poe Alibaba saidilt leiab kuni kümnekilomeetrise valguskaabli, mille saab drooni taha kinnitada ning juhtimis- ja videosignaale raadiovabalt otse edastada. Kümnekilomeetrise rulli saab kätte 620 euroga. Samasuguseid on nähtud ka Vene droonide küljes.
Hiina suure e-poe Alibaba saidilt leiab kuni kümnekilomeetrise valguskaabli, mille saab drooni taha kinnitada ning juhtimis- ja videosignaale raadiovabalt otse edastada. Kümnekilomeetrise rulli saab kätte 620 euroga. Samasuguseid on nähtud ka Vene droonide küljes. Foto: ekraanipilt / Alibaba.com
Tagasi üles