Päevatoimetaja:
Kaido Einama

Jäidki vahele: tehiskaaslane püüdis pildile Iraani rakette Venemaale vedava laeva (11)

Copy
Laevad Port Olya sadamas. Pilt on illustreeriv.
Laevad Port Olya sadamas. Pilt on illustreeriv. Foto: ekraanipilt / Google Maps

Hiljuti jagatud USA luureandmetel on Venemaa sõjavägi saanud Iraanist Fath-360 ballistilisi rakette, mida arvatakse olevat saadetud Vene-Ukraina sõja tarbeks. Seda kinnitavad ka Maxari satelliidipildid.

Satelliidipildid on jäädvustanud Vene lipu all sõitva kaubalaeva, mis on väidetavalt transportinud ballistilisi rakette Iraanist ja dokkis nädal tagasi Venemaa sadamas.

Ukrainast pärinev allikas kinnitas Sky Newsile, et laev nimega Port Olya 3 vedas Kaspia mere kaudu Venemaale ligikaudu 220 lühimaaraketti, et neid kasutada Ukrainas peetavas sõjas. Allika sõnul saabus laev Venemaa sadamasse 4. septembril. Tegemist on Venemaa algatatud uue sõjalise eskalatsiooniga, millele Ukraina peab vastama.

Satelliidipildid kinnitavad kaubalaeva liikumist

Maxari satelliidipiltidel 4. septembrist on näha Port Olya 3 kaubalaev Astrahanis Kaspia mere lähedal asuvas jõesadamas. Laeva liikumisandmed näitavad, et Port Olya 3 oli veel 29. augustil Iraani Amirabadi sadamas.

Pärast Venemaale saabumist kinnitas Ukraina allikas, et Fath-360 raketid, mille lennuulatus on 113 kilomeetrit, laaditi suurele kaubarongile.

29. augustist alates pole laeva asukohaandmeid jagatud. Kuus päeva pärast viimase asukoha jagamist jõudis laev Venemaa sadamasse. Selline laeva jälgimisandmete kadumine on tavaline, kui nad oma liikumisi varjata püüavad. Rahvusvahelise Mereorganisatsiooni (IMO) nõuete kohaselt peavad kõik laevad, mille kaal ületab 300 tonni, kasutama AIS-transpondreid, kuid Kaspia merel on jälgimatud laevad muutunud tavaliseks.

Pole selge, kuhu raketid Venemaa sadamast edasi viidi. Ukrainast pärit allika hinnangul viidi need tõenäoliselt Ashuluki sõjaväebaasi testimiseks ja täiendavaks sõjaväelaste väljaõppeks enne lahinguväljal kasutuselevõtmist.

Venelased saavad omale täpsemad raketid

Fath-360 raketid kuuluvad Iraani taktikalisse arsenali, mis on tuntud oma täpsuse ja mobiilsuse poolest, kirjutab Army Recognition. Neid saab kasutada infrastruktuuri või sõjaliste positsioonide sihtimiseks rindejoone lähedal Ukrainas. Venemaa võib kasutada neid süsteeme oma olemasoleva raketiarsenali täiendamiseks, säilitades oma varusid, nagu Iskanderi süsteemid. Fateh-360 võime radarite tuvastamisest kõrvale hiilida suurendab selle kasulikkust lahinguväljal.

Sellised näevad välja Iraani ballistilised raketid Fath-360 veoautole paigaldatuna.
Sellised näevad välja Iraani ballistilised raketid Fath-360 veoautole paigaldatuna. Foto: Fars Media Corporation / Wikimedia Commons

See tehing näib olevat osa Iraani ja Venemaa vahelisest laiemast sõjalisest koostööst. On teateid ka Vene sõjaväelastest, kes on Iraanis neid süsteeme kasutama õpetanud.

USA luureandmed kinnitasid rakettide saabumist

USA välisminister Anthony Blinken teatas teisipäeval, et USA usub, et Venemaa sõjavägi on saanud Iraanist Fath-360 ballistiliste rakettide saadetisi. Blinken ütles, et Vene väed on saanud väljaõppe, kuidas neid rakette kasutada ja lisas, et on tõenäoline, et neid rakette kasutatakse juba lähinädalatel Ukraina vastu.

Iraan ja Venemaa on need väited tagasi lükanud. Iraani välisminister Seyed Abbas Araghchi kinnitas kolmapäeval, et Iraan ei ole Venemaale ballistilisi rakette tarninud, lisades, et USA ja E3 (Suurbritannia, Prantsusmaa ja Saksamaa) kehtestatud sanktsioonid ei ole lahendus.

Sanktsioonid laevadele

Kaubalaev Port Olya 3 on äsja kantud ka USA kehtestatud sanktsioonide nimekirja. Washington ja London on välja kuulutanud uue laine sanktsioone ka Iraani vastu, sealhulgas mitme laeva vastu, mida kahtlustatakse relvade transportimises Iraanist Venemaale.

Kuna Iraan jätkab ballistiliste rakettide tarnimist Venemaale, peetakse ekspertide arvates oluliseks vastusammuks just Ukrainale loa andmist kasutada Ameerika ja Briti kaugmaarakette Venemaa vastu agressori enda territooriumil.

Tagasi üles