Päevatoimetaja:
Kaido Einama

ARVUSTUS Google Pixel Watch 3: kas uus nutikell tõstab Eestis latti?

Copy
Vihmas ja vee all pole muidugi Pixel Watch 3 kasutamisega mingeid probleeme. Kuid akut peab pea iga päev laadima.
Vihmas ja vee all pole muidugi Pixel Watch 3 kasutamisega mingeid probleeme. Kuid akut peab pea iga päev laadima. Foto: Kaido Einama

Pixel Watch 3 on koos teiste Google´i uute asjadega nüüd ametlikult Eestis müügil ja pistab rinda siin end juba sisse seadnud Apple´i, Samsungi, Huawei, Garmini ja paljude teiste nutikate randmeseadmetega. On siin üldse kohta veel ühele ümmarguse sihverplaadiga tootele, mis näeb mõne teisega üsna sarnane välja? 

Kellarihm, mis kaasa tuleb, on kummisest materjalist ning karbist leiab lausa kaks auguga otsa. Lühem on väiksemale ja pikem jämedamale kämblale. Kasutusele tuleb võtta pikem, sest lühem on tõesti väga väikesele käele. Kell ise tundub ka pisike, kuigi 41 mm pole iseenesest väga väike läbimõõt, kuid näib ikkagi natuke nagu nööp randmel pika rihma otsas. Võib-olla on see mulje ka harjumusest igapäevaselt suuremat kella kanda.

Kumerate äärtega üleni klaasiga kaetud ülemine pool on siiski väga soliidselt minimalistlik ja sellega kõlbab minna nii mudasele metsajooksule kui õhtul teatrisse.

Mugavus: lihtne, kiire ja tundlik

Pixel Watch 3 ekraan on varustatud Google'i uue Actua ekraaniga, mis on senisest 16% õhemate raamidega. Selle heledus on kuni 2000 niti, mis tagab hea nähtavuse ka ereda päikesevalguse käes, kuid vajadusel võib see hämarduda vaid ühe niti peale.

Tänu muutuvale värskendussagedusele (1-60Hz) on ekraan ka energiatõhusam.

Puutetundlik pind reageerib väga täpselt ning pöördnupp on samuti mugav. Seda saab nii keerata kui vajutada.

Kellaäppide ekraani saab ette, kui vajutada küljel olevale füüsilisele pöördnupule.
Kellaäppide ekraani saab ette, kui vajutada küljel olevale füüsilisele pöördnupule. Foto: Kaido Einama

Navigatsioon on sarnane paljudele teistele nutikelladele: viipamine üles-alla vahetab ekraanimenüüsid aktiivses rakenduses, vasakule viipamine viib kas tagasi algusse või avaekraanilt ilmateate, virtuaalassistendi või muude enimkasutatud rakenduste juurde. Neid kõiki saab mobiiliäpist seadistada.

Kellanupu vajutus toob aga esile Apple´i kelladega sarnase ikoonide lehe, kus on kõik installitud äpid reas (või nimekirjas). Kui oled mõnda nutikella juba kasutanud, pole midagi keerulist ka Pixeliga hakkama saamisel.

Räägi oma kellaga, siis ei pea kogu aeg ekraanil viiplema. Sisseehitatud Google Assistant saab ingliskeelsetest käskudest aru, võib näiteks teleka sisse lülitada ja isegi selle helivaljust muuta.
Räägi oma kellaga, siis ei pea kogu aeg ekraanil viiplema. Sisseehitatud Google Assistant saab ingliskeelsetest käskudest aru, võib näiteks teleka sisse lülitada ja isegi selle helivaljust muuta. Foto: Kaido Einama

Kella välimust saab loomulikult muuta. Selleks on valikus tohutu hulk erinevaid sihverplaate, mida saab enamasti ise seadistada, valides, mis näidikuid tahad ekraanilt näha ning mis värvi see on kuni taustapiltideni välja. On minimalistlikke ainult kellaaegadega ja lennuki kokpitti meenutavaid, kus tuleb peaaegu luubiga taga ajada, mis skaalad ja numbrid kõik on kitsal ringil esindatud.

Aku ja laadimine: kas üks päev on tõesti piisav?

Kahjuks ei saa Google Pixel Watch 3 (41 mm) aku kestvust pidada millekski eriliseks. Kuna esimestel päevadel sai kella ikka rohkem tarvitatud, siis sellise intensiivsema kasutuse korral, sealhulgas kahe GPS-treeningu ja mõnede telefonikõnedega randmelt, kestis aku umbes 30 tundi, mis jääb alla paljude konkurentide päevade või lausa nädalate pikkusele kestvusele. Iga päev kella laadima panna võib olla üsna tüütu, kui see ei toeta ka mugavat juhtmevaba laadimist. Kaabel peab alati kaasas olema.

Kellal ongi kaasas oma laadimisadapter, millel on tagaküljega ühenduvad neli füüsilist klemmi. Neid peab õiget pidi panema ja kui kell satub valet pidi peale, siis magnet tõukab selle eemale. Täis laeb aku end veidi üle tunniga, mis on väga nobe. Eks üks selle kiire laadimise põhjustest ongi klemmidega laadimine, sest nutikella juhtmevaba täitmine on tavaliselt palju aeglasem.

Tarkvara: paljud sinu telefonis olevad äpid on ka kellas olemas

Google Pixel Watch 3 töötab Wear OS 5 operatsioonisüsteemil, mis on kiire ja intuitiivne. Paljud Androidi kasutajad tunnevad end selles väga koduselt, sest Wear OS on Google´i tehtud, nii nagu Androidki ja pakub laia valikut tuttavaid äppe.

Mis kõige rohkem kasutust leidsid, olid Google Maps, Strava, Google Home, Wallet, Recorder, Gmail, Spotify.

Muusikaga pole mingit probleemi, striiminguäpid on kellas olemas ja teevad koostööd muude seadmetega. Kui lased Spotifyst muusikat nutitelefonis, nutikõlaris või nutiteleris, siis kõike seda saab ka randmelt juhtida.
Muusikaga pole mingit probleemi, striiminguäpid on kellas olemas ja teevad koostööd muude seadmetega. Kui lased Spotifyst muusikat nutitelefonis, nutikõlaris või nutiteleris, siis kõike seda saab ka randmelt juhtida. Foto: Kaido Einama

Väga mugav nutikodu kasutajatele on Google Home rakendus, mis laseb seda toetava nutika kodu seadmeid otse kellalt juhtida – näiteks saab juhtida tubade valgustust, reguleerida temperatuuri ja isegi põrandakütet. Kui on olemas Google Nesti uksekaamera, saab ka seda vaadata ning läbi kella ukse taga olijaga rääkida.

Ülimugav on Pixeli kell neile, kellel kodus Google Home´iga ühilduv nutika kodu süsteem. Nii saab nutikellast lülitada kütet, vaadata ühilduvatesse kaameratesse, avada uksi, sättida valgustust või vaadata tubade temperatuuri- ja niiskusandurite näite. Isegi nutitelerit saab puldina eemalt juhtida, kui see on Google TV-ga.
Ülimugav on Pixeli kell neile, kellel kodus Google Home´iga ühilduv nutika kodu süsteem. Nii saab nutikellast lülitada kütet, vaadata ühilduvatesse kaameratesse, avada uksi, sättida valgustust või vaadata tubade temperatuuri- ja niiskusandurite näite. Isegi nutitelerit saab puldina eemalt juhtida, kui see on Google TV-ga. Foto: Kaido Einama

Muidugi on kellas olemas ohtralt tervise- ja spordijälgimise funktsioone: igapäevane aktiivsuse jälgimine, uneanalüüs, südame löögisageduse ja vere hapnikusisalduse (SpO2) mõõtmine, EKG (konkreetsest kellast küll ei leidnud seda võimalust) ja südamelöökide ebaregulaarsuse hoiatused.

Uueks funktsiooniks on Cardio Load, mis mõõdab südame koormust ja annab personaalse treeningsoovituse vastavalt kasutaja päevasele aktiivsusele.

Cardio Load sarnaneb Garmini treeningkoormuse mõõtjaga. See mõõdab seitsmepäevast südameaktiivsust võrreldes eelmiste nädalatega. Pärast 14-päevast kalibreerimisperioodi saab eesmärgi, mille poole edasi püüelda. Iga päev antakse treeningumaht ja eesmärgid, mis võtavad arvesse, mida sel nädalal juba tehti.

Mobiiliäpp Watch lubab kella igatpidi seadistada. Sealt on ka mugavam uusi äppe installida kui Watch 3 enda pisikeselt ekraanilt.
Mobiiliäpp Watch lubab kella igatpidi seadistada. Sealt on ka mugavam uusi äppe installida kui Watch 3 enda pisikeselt ekraanilt. Foto: ekraanipildid / Kaido Einama

Lisaks on kellal uuenduslik pulsikaotuse tuvastamise süsteem, mis jälgib südame tööd ja vajadusel kutsub hädaabi, kui kasutaja ei reageeri. Kuigi mõnesid tehisaru funktsioone pole Euroopas saadaval, on see just vastupidi hetkel olemas ainult Euroopas, kuna vastab siinsetele Euroopa Liidu regulatsioonidele ja võib tõesti elusid päästa.

Jõudlus ja ühendused

Pixel Watch 3 sees töötab Snapdragon W5 kiip, mis tagab kiire ja sujuva kasutajakogemuse. Kiiruse kohapealt pole tõesti midagi ette heita. Rakendused avanevad kiiresti ja teavitused saabuvad viivitusteta.

Ka GPS töötab hästi, ühendades satelliitidega mõne sekundi jooksul, nagu testides Strava rakendusega näha oli.

Nii näeb välja üks kuulsaimatest trenniäppidest Strava, millel on kella jaoks oma äpp olemas. GPS-i järgi võttis trenni alguseks see kellaga täpse asukoha kätte nelja-viie kuni kümne sekundiga.
Nii näeb välja üks kuulsaimatest trenniäppidest Strava, millel on kella jaoks oma äpp olemas. GPS-i järgi võttis trenni alguseks see kellaga täpse asukoha kätte nelja-viie kuni kümne sekundiga. Foto: Kaido Einama

Samas oli paar korda kella ja telefoni Bluetoothi ühendus katkenud, mis viimasel ajal tundub juba nii harv nähtus, et paneb imestama, kas tegu oli telefoni või kella veaga. Telefoniks aga oli samuti Google´i enda Pixel 9 Pro XL, mis peaks Google Pixel Watch 3-ga kõige paremini töötama.

Nagu arvata võis, ei saanud siseruumides (vasakul pool Ülemiste keskuses) nutikell GPS-signaali kätte, ühendades levi kadumise kohad joonega. Õues träkkis aga teekonda randmeseadme kohta üsna rahuldavalt, väiksemate jõnksudega. Pilt on Strava äpist.
Nagu arvata võis, ei saanud siseruumides (vasakul pool Ülemiste keskuses) nutikell GPS-signaali kätte, ühendades levi kadumise kohad joonega. Õues träkkis aga teekonda randmeseadme kohta üsna rahuldavalt, väiksemate jõnksudega. Pilt on Strava äpist. Foto: ekraanipilt / Strava / Kaido Einama

Näiteks saab Pixelite paariga nautida hästi ühilduvat kaameraäppi: randmelt näeb, mida mobiilikaamera näeb ning kella äpist saab pildistada, vahetada kaameraid, isegi natuke seadistada ning suumida. See on juba peaaegu ideaalne nuhkimisseade, kuid lubab ka hästi grupipilte teha või ennast filmida näiteks videoblogi tegemisel. Mobiili saab panna ka pildistamiseks võimatutesse kohtadesse ja vaadata kellalt, millal pilti teha. 

Kõnet saab muidugi ka randmelt teha ja vastu võtta, see pole mingi ilmaime, seda teevad ka paljud teised kallima otsa nutikellad. Hääl on mitte just väga vali, aga toas täiesti arusaadav, raskem on kuulata näiteks autos või tänaval.

Plussid ja miinused

Suurimad plussid selle ilmselt ühe parima Androidiga kellaga on selle kõikidesse olukordadesse sobiv disain, mis sobib nii spordiks kui pidulikeks üritusteks. Eredam ja suurem Actua ekraan on väga hea nähtavusega ja pisikest kirja näeb lugeda ka kehvema nägemisega kasutaja. Saabunud sõnumitele muide saab kellast vastata, tippides imepisikestel ekraaninuppudel, seal on olemas isegi kõik eesti tähed õ-ni välja. Võib ka kiirelt emotikone ja valmis lühivastuseid saata.

Muidugi on Pixeli kella suur pluss ka lai valik Wear OS-i äppe ja hea sobivus Androidiga telefonidega. Selle vastu ei saa Samsungi ja Huawei väiksemad kellaäpipoed.

Erinevaid sihverplaate leiab igale maitsele, nende näite saab ise seadistada ja värvi valida, paljudel on korralik eesti keele tugi.
Erinevaid sihverplaate leiab igale maitsele, nende näite saab ise seadistada ja värvi valida, paljudel on korralik eesti keele tugi. Foto: Kaido Einama

Miinuseid on muidugi ka. Aku kestvus ligi üks päev on ikka kella jaoks niru. kas tõesti peab leidma iga päev tunnikese, millal kell laadima panna? Sest kui tahad ka und träkkida, siis pole mõtet seda ööseks öökapile laadima jätta. Mõned nutikellad, mis teevad enam-vähem samu asju, kestavad nädalaid. Samuti mõjub arengus tagasiminekuna klemmidega füüsiline laadija, mitte juhtmevaba laadimine, kuid see-eest saab klemmidega kiiremini aku täis.

Kellele see kell sobib?

Google Pixel Watch 3 sobib hästi neile, kes kasutavad Androidiga seadmeid ja on juba Google'i asjadega harjunud. Eriti hästi peaks veel kell sobima Pixeli telefonide kasutajatele, sest sellega on veel mõned lisavõimalused, mida teised telefonid ei toeta. Näiteks on mugav lisa neile, kellel vahest vaja midagi üles lindistada, kellas olev Recorder, mida saab kiirelt käivitada ja salvestust pärast telefonist kuulata, ilma et salvestuse ajal mobiili peaks välja võtma. Nutikodu juhtimiseks otse randmelt on see kell ka hea. 

Fitbit on Google´i terviseandmete ja trenniäpp, mille tasub kindlasti paigaldada, kui tahad tervise- ja trennisoovitustest viimast võtta. See soovitab isegi, mida süüa (paremal) ja annab teada, mida iga päev tegema peaks (vasakul). Plaani paneb kokku tehisaru.
Fitbit on Google´i terviseandmete ja trenniäpp, mille tasub kindlasti paigaldada, kui tahad tervise- ja trennisoovitustest viimast võtta. See soovitab isegi, mida süüa (paremal) ja annab teada, mida iga päev tegema peaks (vasakul). Plaani paneb kokku tehisaru. Foto: ekraanipildid / Kaido Einama

Kuid üsna hea valik on Fitbitiga Google´i terviselahendus kõigile tervisesportlastele, kes otsivad põhjalikku spordijälgimist ja soovivad uusi uuenduslikke tervisefunktsioone. Fitbitiga võib alustada nullist ja lasta endale välja pakkuda sobiva treeninguplaani kõrgete eesmärkide saavutamiseks.

Pulsikaotuse funktsioon aga on ülivajalik eakamatele, kellel võib olla oht kukkumiseks. Kell saadab siis teate salvestatud kontaktidele, kui midagi juhtub ja kui äratuse peale kellakandja enam teatud aja jooksul ei reageeri.

Pixeli kellade rihmakinnitus on harjumatu, kuid selle disainilahendus näeb väga puhas välja: rihma kättesaamiseks peab seda nihutama külje poole, vajutades küljel oleva nupu alla.
Pixeli kellade rihmakinnitus on harjumatu, kuid selle disainilahendus näeb väga puhas välja: rihma kättesaamiseks peab seda nihutama külje poole, vajutades küljel oleva nupu alla. Foto: Kaido Einama

Treeningplaani koostab tehisintellekt ja see on täpne, vähemalt jätab sellise mulje. Esimeseks treeningupäevaks soovitas see teha kergema 28-minutilise jooksu. Mitte 30 ega 25, vaid 28. Fitbitiga ühendades saab kella personaalseid treeninguid pannatasulise teenusega juhtima ka mõne päris treeneri. Fitbit Premium soovitab nii personaaltreenereid kui ka annab nõu, mida süüa.

Kui 41 mm mudel tundub liiga väike (ja mulle tunduski), siis seekord on valikus veel suurema sihverplaadiga, 45 mm variant. Sellel on ka aku kestvus parem. Kuid siis on ka hind üsna kõrge: 449 eurot ehk ligi 50 eurot rohkem.

Nutikell Google Pixel Watch 3 (41 mm)

Hind: 399 eurot (Eestis on Google´i ametlikud edasimüüjad Telia ja Euronics)

Mälu: 2 GB RAM, sisemälu 32 GB

Protsessor: Qualcomm SW5100, 1,7 GHz, kaheksatuumaline

Operatsioonisüsteem: Wear OS 5

Ühilduvus: Androidiga seadmed (alates Android 10)

Ühendused: Bluetooth, Wi-Fi

Ekraan: 1,2-tolline puuteekraan, heledus kuni 2000 nitti, OLED 

Sisemine mälu:32 GB

Veekindlus: jah, kuni 50 meetrini vee all

Mikrofon ja kõlarid: jah, saab ka mobiilikõnele vastata

NFC: jah

Aku: 306 mAh, kestvus kuni 24 tundi (testis 30 tundi)

Laadimine: laadimisadapteriga, 100% ligi tunniga

Andurid ja tervisenäitajad: sammulugeja, läbitud vahemaa, kaloriloendus, unekvaliteet, optiline pulsimõõtja, EKG, GPS, naha temperatuur, valgussensor, güroskoop, elektrooniline kompass

Lisarakenduste alla laadimine: Google Play pood (eraldi filter nutikelladele)

Nutiseadme rakendus: Google Pixel Watch, treeningandmete jaoks Fitbit (selle Premium versioon on kuutasuga)

Mobiili teavituste kuvamine: jah, SMS, sissetulev kõne, saabunud e-post, kalendri märkmed, rakenduste teavitused, sõnumitele teavituste alt vastamine kellalt

Allikas: Google
Tagasi üles