Päevatoimetaja:
Kaido Einama

PILDID Kas see ongi maailma muutev Tesla isejuhtiv takso?

Copy
Kas Tesla isejuhtiv takso saab oktoobriks valmis? Siis toimub ettevõtte suur üritus, kus midagi olulist välja kuulutatakse. Arvatakse, et testitav juhita auto ongi sealne põhiuudis. Pilt on illustreeriv.
Kas Tesla isejuhtiv takso saab oktoobriks valmis? Siis toimub ettevõtte suur üritus, kus midagi olulist välja kuulutatakse. Arvatakse, et testitav juhita auto ongi sealne põhiuudis. Pilt on illustreeriv. Foto: Patrick Pleul / dpa / Scanpix

Tehnoloogiamiljardär Elon Muski juhitav Tesla elektriautotööstus on lubanud sel aastal välja tuua oma esimese ilma juhita takso, mille katsetused praegu käivad. Kas see tugevalt maskeeritud liikur, mis hiljuti kaamera ette jäi, ongi uus iseauto CyberCab?

Tesla on taas oma fännid, investorid ja autotööstuse jälgijad põnevile ajanud, jagades vihjeid oma tulevase robotakso mudeli kohta, mida oodatavalt tutvustatakse avalikkusele 10. oktoobril Los Angeleses toimuval üritusel.

Hiljuti Redditi kasutaja Boopitysmopp poolt Redditisse postitatud pilt, millele viitab väljaanne Electrek (ja mis on praeguseks kustutatud), on tõstatanud spekulatsioone uue CyberCabi välimuse ja väljatuleku kohta.

Testautot, mis autotööstuse traditsioonidele kohaselt oli kaetud maskeeringuga, märgati siiski juba ka «päris elus» kuulsa Warner Brothersi stuudio territooriumil Los Angeleses, kus on kavas Tesla uue olulise toote avalikustamine.

Maskeeritud sõiduk, millel on erkkollane toon ja kaks ust, meenutab esitulede poolest küll Tesla Model 3 elektriautot, kuid leidub ka nurgelisi elemente Cybertrucki disainist, nagu näiteks täislaiuses LED-tagatuled.

Esmapilgul võib masin meenutada isegi väikest mänguautot. Midagi sarnast avaldati hiljuti ühes Elon Muskist avaldatud raamatus

Musk on rõhutanud, et see on ettevõtte järgmine suur samm autonoomse sõidutehnoloogia arendamisel. Spekulatsioonid ulatuvad kaugele, alates auto välimusest kuni selle võimekuseni muuta kogu maailma linnatransporti. Kabiin on väike, kuna seal pole kohta juhile ja reisijad võivad siseneda esiuksest, istudes sellele kohale, kus tavaliselt asub juht.

Kuid vaatamata Tesla julgetele lubadustele pole kõik siiski kindlad, kas CyberCab saab olema see kiire läbimurre, mida ettevõtte juht on lubanud. Autopiloodiga süsteemid on endiselt isejuhtimise tasemel 2 ehk vajavad siiski inimesest juhi järelevalvet. Lisaks on juriidiline raamistik autonoomsete sõidukite jaoks veel lapsekingades, eriti mis puudutab nende iseseisvat liikumist USA osariikide tänavatel.

Sellegipoolest on Tesla teinud juba suuri ettevalmistusi, et kõik läheks oktoobris toimuval üritusel sujuvalt. Väidetavalt on firma kaardistanud põhjalikult Los Angelese piirkonda, et nende andmete põhjal suudaksid juhita autod tänavatel ise liikuda.

Nagu alati, on Teslal kombeks hoida kõiki teadmatuses kuni viimase hetkeni, pakkudes samas vihjeid, mis hoiavad uudishimu üleval.

Tagasi üles