Päevatoimetaja:
Kaido Einama

ARVUSTUS Voldiktelefon Honor Magic V3: veidi hajevil tehisaru eriti õhukeses kestas

Copy
Suurim probleem - liigne paksus on selle telefoniga nüüd voldiktelefonide juurest kõrvaldatud.
Suurim probleem - liigne paksus on selle telefoniga nüüd voldiktelefonide juurest kõrvaldatud. Foto: Kaido Einama

Hiina tehnoloogiafirma Honor tegi nüüd seda, mille üle kasutajad pikalt olid kurtnud: kokkuvolditav telefon on lõpuks kokkumurtuna sama paks kui tavaline. Palun väga, ostke, kui on soov paar tuhat eurot välja käia (nüüd on hind siiski Eestis juba ligi 1700 peale langenud). Teise asja parandas Honor voldiktelefonide juures samuti peaaegu ära: kaameraga pole enam nii palju kahjulikke kompromisse tehtud, ülikitsasse kesta on surutud lausa periskoobiga teleobjektiiv ja muud head kaamerasensorid. Tarkvara osas aga tekivad siiski kahetised tunded.

Honor Magic V3 on kindlasti üks 2024. aasta olulisimatest nutitelefonidest, sest tegemist on tõesti võimatuna näiva lahendusega: lahti pööratuna on see mobiil nagu õhuke plaat, mis võib käes kohe murduda: vaid 4,35 millimeetrit. Kuid on ka muid ootamatuid omadusi.

Disain ja ehitus: insenerid on vaeva näinud

Üks suurimaid muresid voldiktelefonide puhul on nende paksus, mis teeb sellise seadme kasutamise igapäevaselt ebamugavamaks. Honor on selle probleemi Magic V3 mudeliga nüüd lahendanud, pakkudes 9,2 mm paksust mobiili volditud olekus, mis on juba nagu üks täiesti tavaline nutiseade taskus. Sellel on ka hea ja suur väline ekraan, nii et tavalise nutitelefonina saabki kasutada ka nii, kui üldse lahti ei voldi.

Võrreldes näiteks Samsung Galaxy Fold6ga on see seade muidugi oluliselt õhem ja kergem.

Vastupidavuse kohapealt on raske lühikese testiaja jooksul öelda, kas tugevdatud hing, erimaterjalid kosmosetööstusest ja uus Lupin Shieldi terasest mehaaniline süsteem on tugevam, kui mõnel paksemal-raskemal konkurendil, aga seade näeb nii habras välja, et tahes-tahtmata tahad seda üsna hellalt kohelda.

need üliõhukese telefoni ülikitsad hinged voldivad ekraani lahti pea märkamatu murdekohaga.
need üliõhukese telefoni ülikitsad hinged voldivad ekraani lahti pea märkamatu murdekohaga. Foto: Kaido Einama

Siiski lubab Honor, et hinged taluvad kuni pool miljonit voltimist, säilitades samas stabiilsuse ja tugevuse.

Samuti on telefonil IPX8 taseme veekindlus, mis pakub kaitset kuni 2,5 meetri sügavusel vees.

Magic V3 küljes on üsna korralikud stereokõlarid, aga et neid õigetpidi kuulata, tuleb mobiil keerata asendisse, kus murdekoht on keset ekraani horisontaalselt. See küll vaatamist ei sega, sest voltimiskoht on peaaegu nähtamatu, aga helivaljuse nupp jääb niipidi alumisele või ülemisele küljele.

Honor Magic V3 on lahtivoldituna tõesti maagiliselt õhuke.
Honor Magic V3 on lahtivoldituna tõesti maagiliselt õhuke. Foto: Kaido Einama

Mobiili saab sisse logida parooli, ekraanikujundi, sõrmejälje või näotuvastusega nagu ikka ühte tippklassi Androidiga telefoni. Sõrmejäljelugeja on aga voldikmudelile omaselt toitenupu sees. See nupp on Honoril väga pisike ja kitsas. Kahtlused osutuvad tõeks: nii pisike sensor ei suuda nii hästi sõrmejälge tuvastada ja aeg-ajalt on keeldumisi. Mugavam on lasta end näotuvastusega valideerida.

Kolm tagakaamerat on tagaküljel muidu õhukese telefoni seest välja ulatuvas üsna kõrges kaamerakõrgendikus ja on ka arusaadav, et üliõhukesse korpusse ei mahu muudmoodi ära palju ruumi võttev periskoopobjektiiv, millega saab suuremaid suurendusi teha.

Kasutajakogemus suure ekraaniga

Honor Magic V3 välis- ja sisekülgedel on kaks OLED-ekraani: välisel küljel 6,43-tolline ja sisemisel (lahtivoldituna) 7,92-tolline. Mõlemad ekraanid toetavad 120 Hz värskendussagedust, mis tagab sujuva ja terava pildielamuse.

Eriline on ka see, et mõlemad ekraanid toetavad puutepliiatsit, mis pakub suuremat paindlikkust loovtöödeks ja märkmete tegemiseks. Kuigi see pliiats tuleb eraldi osta, on taoline funktsioon suur pluss võrreldes teiste volditavate seadmetega, mis toetavad puutepulka ainult sisemise ekraaniga. Samas on väga hea oma märkmeid ja jooniseid teha ka välisel ekraanil, mobiili avamata. Tehisaru suudab need varesejalad tekstiks teha. 

Kokkuvoldituna on magic V3 sama paks, kui tavaline telefon.
Kokkuvoldituna on magic V3 sama paks, kui tavaline telefon. Foto: Kaido Einama

Telefon pakub silmade jaoks üht unikaalset tehisaru funktsiooni AI Defocus, mis aitab vähendada ajutist lühinägelikkust, mis tekib liiga lähedalt vaatamisel, muutes pildi aeg-ajalt häguseks ja seeläbi suunates silmad puhkama ja ümber fokuseerima.

Jõudlus ja akukestvus: hea ja võiks olla parem

Telefon töötab Snapdragon 8 Gen 3 kiibistikul, pakkudes igapäevaste ülesannete jaoks piisavat võimekust. See on tuntud säästlik tehisaruprotsessor ning mõeldud just uute nutifunktsioonide kiiremaks jooksutamiseks, säästes akut. teistelgi tuntud tegijatel on sama kiibistik, Samsungil näiteks kohendatud veidi oma vajaduste jaoks.

Menüüd ja rakendused on Magic V3 sees jooksva Androdi 14 peale loodud kasutajaliidesega Magic OS väga kiired, mobiil küll natuke kuumeneb tõsisema kasutamisega (näiteks mängides), kuid ei midagi silmatorkavat ega kätt kõrvetavat. 

Kuigi Geekbenchi testitulemused (5299 punkti) jäävad veidi alla näiteks Galaxy Fold 6-le, on tulemus siiski tipptelefonidele lähedane ja nuriseda pole põhjust. Üldine kasutuskogemus on sujuv ja kiire.

Telefonil on tavatult suur 5150 mAh aku, mis peaks tagama piisava kestvuse üheks päevaks ka suure ekraaniga töötades. Palju rohkem siiski loota ei tasu. Samas on see  üsna suur tehnoloogiline ime, et sellise mahtuvusega energiaallikas nii kitsasse kesta suudeti ära sobitada. Kavalus peitub suurema energiatihedusega räni-süsinikaku kasutamises.

Kaamerakõrgendik tagaküljel on päris kõrge.
Kaamerakõrgendik tagaküljel on päris kõrge. Foto: Kaido Einama

Siiski jääb akukestvus veidi alla ka murtava ekraaniga pisema energiaallikaga konkurentidele, eriti kui kasutada volditavat ekraani aktiivsemalt.

Kuid kiirlaadimine on samas nobe, 66 W laadijaga 45 minutit ning toetab ka juhtmevaba laadimist, mis käib samuti kärmelt, kuni 50 W võimsusega.

Mobiilil on WiFi kaudu veebis surfamine mõnikord hetkeliselt kummaliselt aeglane, leheküljed justkui jäävadki laadima, kuid siis kiirus järsku taastub. Üle mobiilivõrgu seda ei juhtunud.

Suurelt sisemiselt ekraanilt aga on tekste ja veebilehti väga hea lugeda, sest see on nagu tahvel, selge ja ere.

Kaamerad ja pildid: üle volditavate keskmise

Honor Magic V3 on varustatud kolme kaameraga: 50 MP põhisensor, 50 MP teleobjektiiv (periskoobiga) ja 40 MP ülilainurk-kaamera. Lisaks veel kaks ühesugust selfie-kaamerat mõlema ekraani ekraaniaugus.

Kuigi voldiktelefonide kaamerad ei konkureeri tavaliselt traditsiooniliste tipptelefonidega, pakub Magic V3 siiski üsna head kvaliteeti. Eriti hea on see, et taolisse formaati on nüüd lisatud ka parajalt hea telefoto-kaamera.

Makrofotod on üsna teravad ja selged.
Makrofotod on üsna teravad ja selged. Foto: Kaido Einama

Pimedates tingimustes jäädvustab Honori kaamera detailid küll üsna hästi, kuid muidugi mitte nii selgelt, kui Honori enda tuntud headuses tippmudelid, mis on hämaras pildistamise maailmameistrid. Kohati võib liigne teravustamine anda tulemuseks veidi liiga kunstliku väljanägemise.

Telefoto kaamera 3,5-kordne optiline ja 100x digitaalne suum pakub aga head paindlikkust kaugvõtete tegemisel. Tohutut suurendust saab kasutada veel pikksilmana, et lugeda kaugeid silte või vaadata, mis silmapiiril asub. Pildistamiseks 100x suurendus nii hea muidugi pole.

Kaugel eemal paistis keegi istuvat masti otsas. 100-kordse suurendusega saab natuke selgemaks, kes see võiks olla, aga head pilti muidugi nii suure suurendusega ei tule.
Kaugel eemal paistis keegi istuvat masti otsas. 100-kordse suurendusega saab natuke selgemaks, kes see võiks olla, aga head pilti muidugi nii suure suurendusega ei tule. Foto: Kaido Einama

AI Portrait Engine koosöös Prantsuse fotostuudio Harcourtiga aitab kaasa stuudiokvaliteediga portreede loomisele, eriti kasutades teleobjektiivi. See aga oli juba Honori sel suvel esitletud portreekaameraga nutitelefoni varustuses samamoodi, seega pole suur uudis.

Õues kiskus juba hämaraks, aga Honor Magic V3 sai kätte üsna terava pildi.
Õues kiskus juba hämaraks, aga Honor Magic V3 sai kätte üsna terava pildi. Foto: Kaido Einama

Selfie kaamera on voldiktelefonidel üsna kasutu lisa, mõlemad on peidetud ekraaniauku ja mulgustavad musta täpina üle ekraani vaate. Sama hästi oleks need võinud ka olemata olla, kuid ilmselt mõnikord siiski mõned kasutajad hindavad seda võimalust mingites eriolukordades.

Nimelt saab ju voldikmudeliga iseend pildistamise ja filmimise ajal näha ka siis, kui ekraanil pildi välisele paneelile kaamera kõrvale kuvad ning selle abil võid põhikaameraga enesepilte teha ilma probleemideta.

Üks ebamugavus on ilmselt see, et siis peab lahtivõetud asendis telefoni käes hoidma. Nagu sülearvutiga poolavatud olekus saab aga enesepildi-kaameraga ekraani küljel mobiili lauale panna ja teha nii näiteks mugavamalt videokõnesid.

Testpilt bokeh-efektiga.
Testpilt bokeh-efektiga. Foto: Kaido Einama

Kasutajaliides ja tarkvara: väike segadus

Magic V3 jookseb Honori enda MagicOS-iga, mis on Hiina telefonidele iseloomulikult kirev ja harjumatu, kohati lausa segadust tekitav. Siiski on tarkvara varustatud hulga tehisintellekti funktsioonidega, nagu Magic Portal, mis teeb kiiret otsingut ja tehisaruga märkmete tegemist ning mitme keele vahelise tõlke süsteem. Kuigi paljud funktsioonid töötavad hästi, on eesti keele tugi endiselt piiratud.

Mitme akna süsteem muidugi toimib suurel ekraanil nagu tahvelarvutitelgi. Saab avada mitu äppi samal ekraanil korraga ja poolitada ekraani või vaadata üht üle kogu pinna, teist nii-öelda aken-aknas. Honoril on olemas küljele vedamise funktsioon nimega Magic Portal, millega saab näiteks mõnda pilti või muud sisu, mis ekraanil lahti, vedada küljeloleva valiku abil mõnda teise äppi. tehisintellekt otsustab, mida sa selle sisuga tahad teha. IFA-l toimunud esitlusel näidati, kuidas saaks niimoodi näiteks ühe e-poe toodet võrrelda mõne teise e-poega, tirides pildi servalt avanevasse menüüsse, kus on vajalikud tegevused ja äpid.

Kummalised tehisaru hallutsinatsioonid: kui soov oli pildil valge kübe lillelt ära eemaldada, otsustas kunstmõistus sellest hoopis paprikalaadse vilja vormida.
Kummalised tehisaru hallutsinatsioonid: kui soov oli pildil valge kübe lillelt ära eemaldada, otsustas kunstmõistus sellest hoopis paprikalaadse vilja vormida. Foto: Kaido Einama
Kui läheneda tehisaru kustutusfunktsioonile teist teed pidi, on tulemus juba parem. Jäljed on siiski näha.
Kui läheneda tehisaru kustutusfunktsioonile teist teed pidi, on tulemus juba parem. Jäljed on siiski näha. Foto: Kaido Einama

Magic Text aga tuvastab piltidelt teksti. Kuidas see töötab, tuli natuke aega nuputada, kuid lõpuks selgus, et see on nagu teksti väljavalimine veebilehelt, hoides näppu pildil. Kui tekst on tuvastatud, saab selle välja valida ja kopeerida.

Samas on paljud need AI funktsioonid pisut segadust tekitavad, nii nagu oli ka fotolt asjade kustutamine: kord töötas, kord ei töödanud, kord sai selle ühest äpist kätte ühtmoodi, kord teisest teistmoodi. 

Voldikekraanil jooksid pea kõik kasutatud äpid ilusti, mõnikord oli ainult probleeme äpi sisemiselt ekraanilt välimisele kolimisega telefoni kokku murdes või lahti tehes, kui äpp lahti jäi. Siis hoiatas ka Honori hüpikaken, et sellised probleemid võivad vahest tekkida.

Sa võid oodata Honorilt neli aastat operatsioonisüsteemi värskendusi ja viis aastat turvapaikasid, mis tundub keskmise telefoni eluea juures üsna normaalne, aga konkurendid pakuvad enamat: Google ja Samsung näiteks seitse aastat turvauuendusi.

Plussid ja miinused

Plussideks selle voldikmudeli juures on muidugi maailma kõige õhem volditav telefon (9,2 mm) ning suured ja selged ekraanid mõlemal poolel, millel on muutuv värskendussagedus koos heleda pildiga. Samuti on üllatav väga väike, kuid väidetavalt väga vastupidav terashing, mitmekülgne kaamerakomplekt koos periskoop-objektiiviga ning veekindlus. 

Kahe ekraaniga telefonile on leitud huvitav tõlkefunktsioon: sina räägid sisemise voldiekraani kaudu, samal ajal teised näevad tõlget välimiselt ekraanilt. Tehisaru loeb veel teksti teises keeles ette ka. Kahju, et eesti keelt veel ei toetata.
Kahe ekraaniga telefonile on leitud huvitav tõlkefunktsioon: sina räägid sisemise voldiekraani kaudu, samal ajal teised näevad tõlget välimiselt ekraanilt. Tehisaru loeb veel teksti teises keeles ette ka. Kahju, et eesti keelt veel ei toetata. Foto: Honor

Miinusteks aga vaatamata suurele akule selle kiire tühjenemine, tehisaru kohatine segadus ja sõrmejäljelugeja, mis on mõnikord tüütult tõrkuv. Eesti keele tugi tehisaru puhul tihti puudub, aga see on juba üldisem probleem, mis puudutab meie liiga väikest kogukonda liiga suurte tegijate jaoks. pealegi on paljude tehisaru funktsioonide taga Androidi arendaja Google, kellega ka Honor koostööd teeb ja sealt ei tule kõikide keelte tuge.

Kokkuvõtteks on Honor Magic V3 ideaalne valik neile, kes otsivad kompaktset ja võimsat volditavat telefoni, mis suudab pakkuda kvaliteetset ekraani ja korralikku kaamerakomplekti. Kõik on olemas, seega võiks öelda, et see on peaaegu ideaalne voldiktelefon. Kuid neile, kes vajavad pikemat akukestvust ja täiuslikumat kaamerakomplekti, sobivad ilmselt veel rohkem tavalised telefonid. Volditavate mudelite seast aga võib Honor olla küll kas esimene või teine valik.

Voldiktelefon Honor Magic V3

Foto: Kaido Einama

Hind: 1699 eurot (Elisa on mobiili ametlik edasimüüja Eestis)

Ekraanid: sisemine 7,92-tolline, OLED, 1-120 Hz, LTPO, heledus kuni 1600 nitti, eraldusvõime 2344 × 2156 piklsit, puutepliiatsi tugi; väline 6,43-tolline, OLED, 1-120 Hz, LTPO, heledus kuni 5000 nitti, eraldusvõime 2376 × 1060 pikslit, puutepliiatsi tugi, HONOR Anti-scratch NanoCrystal Shield kriimustuskaitse

Tagakaamerad: 50 MP lainurk (Sony IMX906, 1/1.56”, f/1.6), 50 MP periskoopobjektiiviga telefoto kaamera (f/3.0, LiDAR Matrix Autofookus, OIS), 40 MP ülilainurk (f/2.2, OIS), video 4K

Esikaamerad: (sisemisel ja välisel ekraanil) 20 MP lainurk (f/2.2), 3840 × 5120 pikslit, video 4K

Protsessor: Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 Mobile Platform, graafikaprotsessor Adreno 750

Mälu: 12 GB + 512 GB

Aku: 5150 mAh (Silicon-carbon)

laadimine: 66 W HONOR SuperCharge, 50 W Wireless HONOR SuperCharge

Ühendused: Bluetooth 5.3, USB Type-C (USB 3.1 Gen1), WIFI 7 802.11 a/b/g/n/ac/ax/be, NFC

Operatsioonisüsteem: Android 14 + MagicOS 8.0.1

SIM ja mobiilivõrk: kahe SIM-kaardiga, LTE / WCDMA / GSM

Veekindlus: IPX8 (veekindel kuni 2,5 m)

Mõõtmed: pikkus 156,6 mm, laius lahtivoldituna 145,3 mm / kokkuvoldituna 74 mm, paksus lahtivoldituna 4,35 mm kokkuvoldituna 9,2 mm

Allikas: Honor

Tagasi üles