Päevatoimetaja:
Kaido Einama

VAATA VIDEOT Barracuda–M: pööraselt odav tiibrakett tuleb tapamasinate turgu kõigutama

Copy
Barracuda tiibrakettide seeria võib olla jäämurdja nende kallite tapamasinate turul.
Barracuda tiibrakettide seeria võib olla jäämurdja nende kallite tapamasinate turul. Foto: Andruil Industries

Anduril Industries on avalikustanud Barracuda uue perekonna, mida ettevõte kirjeldab kui «laiendatavad autonoomsed õhusõidukid». Need on skaleeritavad, modulaarse disainiga ja lennutestitud. Hetkel keskendutakse arenduses «M» versioonidele, mis on odavamad õhkjahutusega (air-breathing) täppismoonad, mida saab lasta helikopteritelt, fikseeritud tiibadega lennukitelt ning merel ja maismaal asuvatelt platvormidelt. Üks Barracuda tüüp on valitud ka Pentagonis arendatavasse Enterprise Test Vehicle (ETV) programmi, mis peegeldab sõjaväe suurenevat huvi odavate, kiiresti toodetavate tiibrakettide ja muud tüüpi lahingumoonade vastu.

Barracuda perekond: kolm versiooni erinevateks ülesanneteks

Barracuda perekonda kuuluvad kolm põhiversiooni: Barracuda-100, Barracuda-250 ja Barracuda-500. Igaühele neist on saadaval «M» konfiguratsioonid. Kõigil mudelitel on sarnane disain: keskosas väljaulatuvad tiivad ja kokkupandavad sabaosad. Õhuvõtuavad on integreeritud sõiduki keresse ning need jahutavad jõuseadmeid. Mudelid kasutavad väikeseid turbomootoreid ning saavutavad sõltuvalt käivitamisviisist kiiruse kuni 500 sõlme.

Vaata videot, mida Barracuda endast kujutab:

 

Kõik Barracuda mudelid jagavad samu põhilisi alamsüsteeme, kuid on kergesti ümberkonfigureeritavad. Disaini eesmärk on kasutada laialdaselt kättesaadavaid kommertskomponente, et hoida kulusid madalal ja suurendada tootmismahtu.

Barracuda-100: väikseim ja paindlikum

Barracuda-100 on väikseim versioon, kandes 16 kg lasti ning saavutades ulatuse 60 meremiili pinnalt ja 85 meremiili õhust. See mudel sobib eriti hästi helikopteritelt, nagu AH-1Z Viper ja AH-64 Apache, ning AC-130 lennukitelt või maapealsetelt platvormidelt käivitamiseks. Huvitaval kombel on Barracuda-100-l raketilaadse ühendusega kinnitus, mis sarnaneb AGM-114 Hellfire ja AGM-179 Joint Air-to-Ground rakettide (JAGM) süsteemiga, võimaldades selle paigaldamist erinevatele platvormidele, sealhulgas MQ-9 Reaper droonidele ja AC-130J Ghostrider sõjalaevadele.

Barracuda-250: pikema ulatusega versioon

Barracuda-250 kandevõime on sarnane Barracuda-100-le, kuid ulatus on suurem – pinnalt lastes 150 meremiili ja õhust 200 meremiili. Seda versiooni pakutakse õhust lastavatena taktikalistele hävitajatele ja pommitajatele, sealhulgas Stealth hävitajatele, nagu F-35. Barracuda-250 on ka võimalik kohandada MLRS ja HIMARS süsteemidega maapealsetel või merel paiknevatel platvormidel.

Barracuda-500: kõige võimsam versioon

Barracuda-500-l on kuni 45 kg kandevõime ja maksimaalne ulatus 500 miili. See mudel on mõeldud eelkõige õhust lastavaks, sealhulgas kaubaalustele pandud laskemoonasüsteemide käivitamisel, mida kasutab näiteks USA õhujõudude «Rapid Dragon».

Mitmesuguste sihtmärkide vastu kasutatav moon

Kogu Barracuda M perekond on mõeldud erinevate sihtmärkide vastu kasutamiseks nii maismaal kui merel. Anduril Industries jätkab juhtimissüsteemide täiustamist, et võimaldada rünnakuid nii seisvate kui ka liikuvate sihtmärkide vastu.

Kaitseministeeriumi DIU ja odavamate tiibrakettide arendamine

Barracuda on üks neljast disainist, mille valis USA kaitseministeeriumi innovatsiooniüksus (Defense Innovation Unit ehk DIU) oma ETV programmi raames. DIU teeb seda programmi koostöös USA õhujõududega, kes näevad neid disaine oluliste sammudena uute odavamate tiibrakettide loomisel.

USA sõjaväejuhid on seisukohal, et selliseid madalama hinnaga relvi oleks vaja kümnete tuhandete sihtmärkide hävitamiseks suuremahulistes konfliktides, eriti Vaikse ookeani piirkonnas võimaliku sõja puhul Hiinaga.

Anduril Industries strateegiajuht Chris Brose selgitas, et Ukraina konflikt on toonud teravalt esile vajaduse kriitiliste moonade varude täiendamise järele, mis on oluline ka tulevaste suurkonfliktide korral. Sarnaseid järeldusi on teinud ka USA liitlased ja partnerid.

Võrgustatud ja autonoomsed relvasüsteemid

Barracuda disain hõlmab potentsiaali töötada koostöös võrgustatud rühmades, kasutades Andurili Lattice tehisintellekti-põhist autonoomsuse tarkvarapaketti. Brose sõnul on Barracuda mõeldud lahinguülesannete täitmiseks rühmadena, kus mitmed õhusõidukid teevad koostööd erinevate võimekuste, näiteks sihtmärkide avastamise ja vastumeetmete, pakkumisel. See aitab vältida kõikide võimekuste koondamist ühte masinasse, mis muudaks selle liiga kalliks.

Sõjaväe huvi võrgustatud moonade vastu kasvab, nagu näitab ka USA õhujõudude Golden Horde projekt.

Andurili innovatsioon relvasüsteemide tootmisel

Barracuda perekonna disain esindab Andurili visiooni kaitsetööstuse tavapäraste arenduste ja tootmismeetodite muutmiseks. Ettevõte rõhutab oma soovi arendada lihtsaid, kergesti toodetavaid relvi, kasutades kommertspõhiseid tarneahelaid ja laiemalt kättesaadavaid tööjõuressursse. Barracuda süsteeme saab kokku panna tavaliste tööriistadega, mis võimaldab tootmist laiendada kiirelt ja odavalt, ka võimalike pikaajaliste konfliktide puhul.

Andurili plaan hõlmab lihtsustatud tootmisprotsesse, mis vähendavad spetsiaalsete materjalide ja tööriistade vajadust. Barracuda süsteemid on hinnanguliselt 30% odavamad kui praegused lahendused, võimaldades soodsat ja massilist kasutuselevõttu.

Kuidas Anduril oma laiemat visiooni ellu viib, näeme tulevikus, kuid Barracuda perekonna turule toomine näitab selgelt USA kaitsetööstuse muutuste suunda.

Allikas: The War Zone

Tagasi üles