Päevatoimetaja:
Kaido Einama

HIINA VASTU Taiwan võttis kasutusse mehitamata allveelaeva – neid tuleb lisaks veelgi

Copy
Meeskonnata allveerobot on osa Taiwani kaitsekontseptsioonist ja neid tuleb kasutusse veelgi.
Meeskonnata allveerobot on osa Taiwani kaitsekontseptsioonist ja neid tuleb kasutusse veelgi. Foto: Liberty Times

11. septembril lasti esimest korda vette Taiwani Hailongi mehitamata veealune katseaparaat, mida arendasid Taiwani National Chung-Shan Institute of Science and Technology (NCSIST) ja Lung Teh Shipbuilding. Laeva märgati dokist lahkumas ja alustamas oma esimest merekatsetust teatas «Liberty Times».

Uued kõrge resolutsiooniga fotod näitasid sõidukit täies ulatuses ning see meenutas väikese allveelaeva välisilmet. Selle väljatöötamine kattub Taiwanis hiljuti toodetud allveelaeva «Haikun» projektiga, mis lasti vette eelmisel kuul. Pärast «Haikuni» debüüti tehti ka «Hailongi» katseid kohaliku sadama lähedal. Entusiastid jälgisid viimastel päevadel «Hailongi», mis oli dokitud väikeses ujuvas terasvarjualuses, kust see hiljem oma esimesele merekatsele suundus.

Sõiduki esiosas oli näha kaht kaamerat, mis on tõenäoliselt mõeldud optiliste ja termopiltide tegemiseks. Väliskerele oli paigaldatud relsid ja erinevad torud, kuid silmatorkavat jälgimisvarustust polnud märgata. Sõiduki vööri profiili põhjal tundus, et vöör asetseb veest kõrgemal ning see oli kaetud musta riidega kogu merre sukeldumise vältel.

«Hailongi» projekt käivitati 2020. aastal eesmärgiga luua uus platvorm Taiwanis väljatöötatavate veealuste tehnoloogiate katsetamiseks. Kuulduste põhjal on sõiduki veeväljasurve umbes 100 tonni, pikkus 30 meetrit ja laius 6 meetrit. Projekti lõpetamisest teavitati eelmise aasta lõpus.

Kuigi «Hailong» on esmajoones mõeldud teaduslike projektide katseplatvormina, mitte relvastatud mehitamata allveelaevana, omab selle areng potentsiaali tulevikus nii sõjaliste kui ka tsiviilrakenduste jaoks mereuuringute ja -tehnoloogia vallas.

Allikas: Army Recognition

Tagasi üles