Päevatoimetaja:
Kaido Einama

Microsoft: ehitame maailma võimsaimat superarvutit

Copy
Atom Computing on loonud sootuks teistsuguse kvantarvuti ja nad on õppinud kvantbitte looma neutraalsetest aatomitest.
Atom Computing on loonud sootuks teistsuguse kvantarvuti ja nad on õppinud kvantbitte looma neutraalsetest aatomitest. Foto: Atom Computing

Tehnoloogiahiid Microsoft teeb koostööd Atom Computinguga, et ehitada maailma võimsaim kvantsuperarvuti, mis saab olema ka kommertslikult kättesaadav. Ettevõtte sõnul on see kvantmasin samm edasi nende Azure Quantumi platvormil.

Microsoft teatas oma hiljutises blogipostituses, et koostöö raames toovad nad oma klientideni uue põlvkonna usaldusväärse kvantriistvara, integreerides ja täiustades Atom Computingu neutraalsete aatomite tehnoloogiat Azure Quantumi arvutusplatvormil. Nende sõnul kaasatakse Microsofti ja partnerite parimad lahendused, et pakkuda turul esmaklassilist ja usaldusväärset kvantmasinat.

Microsofti ja Atom Computingu koostöö

Microsoft rõhutas ka, et nad on koostöös Quantinuumiga rakendanud oma täiustatud kvantbittide (qubit) virtualiseerimise süsteemi, et luua ja põimida 12 ülimalt usaldusväärset loogilist kvantbitti. See on rekordiline saavutus, kuna tegemist on suurima arvu põimitud kvantbittidega, millel on kõrgeim usaldusväärsus.

Vaata videot, mida kujutab endast Atom Computingu neutraalsete aatomite tehnoloogia:

 

Need edusammud aitavad luua skaleeritavat kvantarvutust, mis suudab lahendada praktilisi ja reaalse maailma probleeme.

Lisaks demonstreeris ettevõte esimest täielikku (end-to-end) keemiasimulatsiooni, mis ühendab usaldusväärse loogilise kvantarvutuse pilve kõrge jõudlusega arvutustehnika (high-performance computing ehk HPC) ja tehisintellektiga (AI).

Samal ajal teatas Atom Computing blogipostituses, et teeb Microsoftiga koostööd, et kiirendada veavabade kvantsuperarvutite arendamist, mis suudavad lahendada probleeme, mis on liiga keerulised ka kõige võimsamatele klassikalistele superarvutitele.

Postituses öeldi, et mõlemad ettevõtted on panustanud märkimisväärseid ressursse, et integreerida täiustusi kogu riist- ja tarkvaraplatvormil eesmärgiga luua tõhusalt loogilisi kvantbitte ning kiirendada teaduslike ja kaubanduslike eeliste saavutamist.

Strateegilise koostöö eesmärgid

Atom Computing lisas, et lühiajaliselt on eesmärk edendada vigade suhtes immuunsete arvutuste arendamist, põimides mitmeid loogilisi kvantbitte väga madala veamääraga.

Atom Computing märkis, et tänu nende võimele suurendada füüsiliste kvantbittide arvu kümme korda iga uue süsteemigeneratsiooniga, suudavad nad koos Microsoftiga saavutada olulisi tulemusi kiiremini, kui varem võimalikuks peeti.

Microsoft rõhutas, et Atom Computingu riistvara ühendab kvantvigade parandamise jaoks olulisi omadusi, sealhulgas suure hulga kõrge usaldusväärsusega kvantbittide olemasolu, kvantbittide täieliku ühenduvuse, pikad koherentsusajad ning vahevoo mõõtmised koos kvantbittide lähtestamise ja taaskasutamise võimalustega.

Ettevõtte teatel arendatakse juba teise põlvkonna süsteeme, mis sisaldavad enam kui 1200 füüsilist kvantbitti, ning plaanis on igas uues riistvarageneratsioonis suurendada füüsiliste kvantbittide arvu kümnekordseks.

Koostöö eesmärk on integreerida Atom Computingu oskused ja tehnoloogia Azure Elementsi platvormiga, et võimaldada organisatsioonidel lahendada teaduslikult ja kaubanduslikult olulisi probleeme, sealhulgas kemikaalide ja materjalide omaduste disainimine ja prognoosimine, molekulaarsete interaktsioonide uurimine ja keeruliste keemiliste reaktsioonide simuleerimine.

Atom Computingu asutaja ja tegevjuht Ben Bloom ütles, et nad on põnevil, et saavad Microsofti koostööpartnerina kiirendada oma kvantvõimekusi. Tema sõnul viib see koostöö neid unikaalselt teadusliku kvant-eelise saavutamise eesmärkidele lähemale. Bloom lisas, et nende neutraalsete aatomite tehnoloogia on ideaalne alus Microsofti juhtivate kvantbittide virtualiseerimise võimekuste jaoks ning nad ootavad pikisilmi, et võimaldada veavabu ja tipptasemel kvantrakendusi kõigile uuendajatele maailmas, kes soovivad kasutada maailma parimat platvormi.

Allikas: Interesting Engineering

Tagasi üles