Päevatoimetaja:
Kaido Einama

Mida kujutab endast Hezbollahi liikmete käes plahvatanud salapärane piipar AR924?

Copy
Selline näeb välja rühmituse Hezbollah liikmete käes plahvatanud piipar, mille tõttu sai kokku surma 12 ja vigastada ligi 2800 inimest.
Selline näeb välja rühmituse Hezbollah liikmete käes plahvatanud piipar, mille tõttu sai kokku surma 12 ja vigastada ligi 2800 inimest. Foto: Gold Apollo / internetiarhiiv Archive.org

Eile Liibanonis üle kogu riigi korraga plahvatanud piiparid, mis olid kasutusel Hezbollahi rühmituse liikmetel, on esialgsetel andmetel pärit Ungari firmast, mis praeguseks maha võetud kodulehe andmetel tegeleb hoopis muude tegevusaladega. Plahvatanud seadme akult loeb välja, et tegemist on Apollo Rugged Pager AR924 mudeliga. Mida see endast kujutab?

Gold Apollo kaubamärgi all toodab piipareid Taiwanis asuv firma Apollo Systems HK, kuid nende kodulehelt ei leia nimetatud mudelit. Esialgu küll levis info, nagu oleks tegemist Gold Apollo AP900 mudeliga, mida ilmselt loeti valesti välja sotsiaalmeedias levinud plahvatanud piipari aku pildilt:

Nagu teatas Taiwani firma oma pöördumises, pole nemad siiski mudelit AR924 ise tootnud, vaid seda tegi frantsiisi alusel Budapestis asuv firma BAC Consulting KFT, vahendas France24

Selle Ungari firma koduleht on praeguseks maha võetud, kuid veebiajaloost leiab mõne päeva taguse seisu, kus see ettevõte oma veebi andmetel tegeleb hoopis konsultatsiooni ja muude teenustega.

Firma loodi 2022. aastal, saavutas kiiresti miljonieurose käibe ja seda juhib Cristiana Bársony-Arcidiacono, kelle kohta on internetis väga vähe infot. Peakontor on registreeritud eramajas.

Piiparite tootja tootmistegevuse kohta ei leia veebist jälgegi. 
Piiparite tootja tootmistegevuse kohta ei leia veebist jälgegi. Foto: ekraanipilt / bacconsulting.org

Piipar AR924 oli küll Gold Apollo Taiwani lehel ka üleval, kuid nüüdsest seda toodet enam nende veebist ei leia. Just see mudel arvatakse olevat plahvatanud seeria, mille Hezbollah endale Ungari vahendaja või edasitootja juurest hankis.

Internetis on mitmeid videoid, mis näitavad piipari plahvatusi:

Gold Apollo AR924 piipar on tolmu- ja veekindel, vastab kestvusstandardile IP67 (kannatab ka vee alla sattumist), aku töötab kuni 85 päeva, mis on elektrikatkestustega piirkondades ja asustusest eemal väga oluline näitaja.

Toiteks on sisseehitatud aku, mis on laetav USB-C kaabliga 2,5 tunniga. Esialgu spekuleeritud häkkimise versioon selleks, et aku plahvataks, on ekspertide sõnul raskesti usutav, sest nii väike aku ei suudaks kiiresti nii võimsat plahvatust tekitada.

Piipar AR924 on sisseehitatud akuga ja USB-kaabliga laetav.
Piipar AR924 on sisseehitatud akuga ja USB-kaabliga laetav. Foto: Gold Apollo / internetiarhiiv Archive.org

Seega on pakutud välja tõenäolisem versioon, et enne tellijani ehk Hezbollahini jõudmist manipuleeriti seadme sisu ja tarkvara, lisades sinna lõhkeaine ja eemalt käivitamise mehhanismi.

Seadmel on neli füüsilist nuppu, kahesuunaline ekraanikerimine, sõnumi eelvaade, aku taseme indikaator, sõnumi vastuvõtmise indikaator, stopperi funktsioon, LED-taustvalgustus, seade on PC-arvutiga käsitsi programmeeritav. 

Korraga saab mällu vastu võtta kuni 30 sõnumit, igaüks kuni sada tähemärki pikk. Ekraani eraldusvõime nende lugemiseks on 146×64 pikslit. Andmeedastuskiirus on 512/1200/2400 bitti sekundis, mis lühikeste tekstisõnumite jaoks on piisav.

Mis firma on BAC Consulting KFT, mis piipareid väidetavalt tootis?

Ungari ettevõtte töötajate kohta pole palju teada, küll aga on firmajuhil LinkedInis oma konto.
Ungari ettevõtte töötajate kohta pole palju teada, küll aga on firmajuhil LinkedInis oma konto. Foto: ekraanipilt/LinkedIn

Ungari firmaregistri andmetel on Ungari firma BAC Consulting KFT loodud alles alles 2022. aastal ja jõudis kahe aastaga miljonieurose käibeni.

Ettevõtte veebilehe domeen osteti 2020. aastal, kaks aastat enne ettevõtte asutamist, see kuulus varem ühele teisele asjasse puutumatule ettevõttele.

Ettevõtte veebisait on täis üldisi fotosid ja räägib tegevusaladena  nõustamisest keskkonna, arengu ja rahvusvaheliste suhete valdkonnas.

Ettevõtte ametlik aadress on eramaja Budapestis.

Firma omanik on veebilehe andmetel Cristiana Bársony-Arcidiacono, kellel on aktiivne LinkedIni profiil. Tal pole muid sotsiaalmeediakontosid ja internetis on temast väga vähe infot.

Ettevõtte veebisait võeti kohe pärast piiparite plahvatamise skandaali maha, meediaväljaannete katsed firmale või Cristianale helistada on jäänud vastuseta.

Allikas: Open Source Intel

Tagasi üles