Päevatoimetaja:
Kaido Einama

Järjekordne hiid-tehiskaaslaste võrgustik pimestab astronoomide vaatevälja (3)

Copy
BlueBirdi tehiskaaslased on märkimisväärse suurusega ning neilt peegelduv valgus on näha Maale – kahjuks ka teleskoopidesse, mis astronoome muretsema paneb.
BlueBirdi tehiskaaslased on märkimisväärse suurusega ning neilt peegelduv valgus on näha Maale – kahjuks ka teleskoopidesse, mis astronoome muretsema paneb. Foto: space.com

Halvad uudised taevavaatlejatele: Maa orbiidile on lisandunud viis hiiglaslikku satelliiti, mis võivad saada öötaeva kõige eredamateks objektideks. Need sidepidamiseks mõeldud satelliidid BlueBirds saadeti 12. septembril 2024 kell 4.52 hommikul SpaceX Falcon 9 raketiga orbiidile.

Iga satelliit on varustatud suurima kaubandusliku kommunikatsioonisüsteemiga, mis on kunagi madalale orbiidile saadetud, teatas AST SpaceMobile. Ettevõtte prototüüpsatelliit avas oma hiiglasliku antenni 2022. aasta lõpus, muutudes eredamaks kui enamik öise taeva objekte, välja arvatud Kuu, Veenus, Jupiter ja seitse eredaimat tähte. Nüüd on neid veel viis, sest ettevõte jätkab oma satelliitvõrgustiku loomist.

Satelliidipõhine mobiilside võrk

AST SpaceMobile'i eesmärk on luua esimene kosmosepõhine mobiilse lairibaühenduse võrk, mis on otse ligipääsetav mobiiltelefonide kaudu. 2023. aasta septembris sooritas Texase ettevõte maailma esimese 5G-telefonikõne, kasutades oma prototüüpsatelliiti ja Samsung Galaxy S22 telefoni. Usume, et kosmosepõhine mobiilside lairibaühendus toob kaasa revolutsiooni inimeste ühendamise viisis, andes kogukondadele uusi võimalusi ja edendades majanduskasvu kogu maailmas, rõõmustas AST SpaceMobile'i tegevjuht ja esimees Abel Avellan.

Neljapäevane start tõi orbiidile esimesed kaubanduslikud satelliidid, kuid AST SpaceMobile soovib ehitada rohkem kui 100 satelliidiga võrgustiku. Juba üks satelliit on piisavalt ere, et segada kosmosevaatlusi.

Prototüüpsatelliit BlueWalker 3, mis startis 2022. aasta septembris, avas oma antenni umbes kaks kuud hiljem. Ettevõte oli selle suuruse üle uhke. «Tehtud Texases – suurus loeb!» kuulutas Avellan Twitteris BlueWalker 3 kohta. Astronoomid olid aga märgatavalt vähem rõõmsad.

Astronoomide mure

BlueWalker 3 oli sama ere kui kaks öötaeva kümnest eredaimast tähest, Procyon ja Achernar, vastavalt 2023. aasta oktoobris ajakirjas Nature avaldatud uuringule. Enne oma antenni avamist oli satelliidil heledusmagnituud umbes +3,5, mis tegi selle palja silmaga nähtavaks. Kuid pärast antenni avanemist suurenes selle heledus umbes kaks magnituudi.

Hiljuti orbiidile saadetud satelliidid on sama suured kui prototüüp, kuid tulevased mudelid võivad olla veelgi suuremad. «Me alles alustame,» ütles Avellan otseülekandes, mida vahendas Space.com. «Meie järgmise põlvkonna satelliidid on kolm ja pool korda suuremad.» Praegu ei ole ühtegi ametlikku regulatsiooni, mis piiraks orbiidil olevate satelliitide heledust.

AST SpaceMobile ei ole ainus ettevõte, mis püüab kosmosesse mobiilimaste ehitada. SpaceX on seni orbiidile saatnud enam kui 7000 satelliiti ja uusi Starlinki satelliite saadetakse pidevalt orbiidile. Amazon, OneWeb ja Lynk Global on samuti ettevõtted, kes tahavad selles valdkonnas osaleda. Hiljuti Maa orbiidile jõudnud eriti suured satelliidid tähistavad pöördepunkti astronoomide jaoks, kes vaatavad öötaevasse ja näevad vastu säravat kunstlikku valgust.

Allikas: Gizmodo

Tagasi üles