Päevatoimetaja:
Kaido Einama

Uuring: enamik eestlastest kasutab pesu pestes vaid üht pesuprogrammi

Copy
Niisiis oleks ideaalne pesumasin, millel on üks nupp: alusta pesu! Tegelikkuses aga tuleb sukelduda menüüdesse, kus on tohutu pesuprogrammide valik. Õnneks oskavad nutikamad kodumasinad siiski juba ka mingil määral aru saada, mis on masinasse pistetud.
Niisiis oleks ideaalne pesumasin, millel on üks nupp: alusta pesu! Tegelikkuses aga tuleb sukelduda menüüdesse, kus on tohutu pesuprogrammide valik. Õnneks oskavad nutikamad kodumasinad siiski juba ka mingil määral aru saada, mis on masinasse pistetud. Foto: Samsung

Starcomi uuringust selgus, et suurem osa eestlastest (77 protsenti) kasutab pesu pesemiseks vaid üht või äärmisel juhul kaht kindlat pesuprogrammi, mitte ei vali seda vastavalt pesu tüübile, mida tootjad või riidefirmad soovitavad.

Samsungi tellitud uuringu viis Starcom läbi 2024. aasta maikuus, selles osales 1007 täiskasvanud eestlast.

«See on iseenesest üllatav tulemus, kuna teistele pesu pesemisega seotud küsimustele vastates paistavad eestlased pigem kohusetundlikud olevat,» kommenteeris Samsung Eesti koolitusjuht Alari Pennar, «näiteks vastas 77 protsenti uuringus osalejatest, et nad sorteerivad enda pesu vastavalt värvile ja pesevad neid eraldi. Samuti pööravad inimesed üldjuhul (78 protsenti) tähelepanu sellele, kui palju pesuainet nad kasutavad, kuna liiga palju võib riideid kahjustada.» 

Pennar lisas, et reaalsuses tuleks lisaks pesuvahendi kogusele ja riiete sorteerimisele siiski pöörata tähelepanu ka pesuprogrammidele, kuna need mõjutavad samuti märkimisväärselt riiete kulumist või tuhmumist.

Aina nutikamaks muutuvate kodumasinate ohtratest pesuprogrammidest mõned on spetsiaalselt loodud mustemate ja vastupidavamate riiete pesemiseks, seega on temperatuurid kõrgemad ja pesutsükkel üldiselt robustsem. See võib aga samas õrnemaid riideid kahjustada.

Lisaks tuleks tähelepanu pöörata riietel olevatele siltidele, kus on täpsemad juhised nende puhastamiseks ja hooldamiseks. Näiteks, kas neid võib kuivatis kuivatada, triikida, keemiliselt puhastada või valgendada.

Muu hulgas näitas uuring, et suurem osa vastanutest kogub enne pesu pesemist kokku suurema koguse pesu (66 protsenti) ning peseb neid alles siis.

«See on mõistetav käitumine, kuna tihtipeale ei täida väiksemal ajaperioodil kogutud riided lihtsalt masinat ära ning korraga suurema koguse pesemine on pikas perspektiivis energiasäästlikum,» sõnas Pennar. Seda aga juhul, kui inimesel on kodus täissuuruses pesumasin, mitte kompaktne versioon. «Meie soovitus on üldjuhul kasutada just suuremat masinat, kuna tänapäeval suudavad need ise hinnata, kui palju vett ja pesuvahendit kasutada ning kui koguneb korraga suurem kogus pesu, siis ei pea seda mitmes osas pesema.» 

Võrreldes teiste Balti riikidega, paistavad eestlased aga silma, kuna Lätis ja Leedus pööratakse lisaks pesuprogrammidele ka pesuvahendi kogusele ning riiete sorteerimisele vähem tähelepanu kui Eestis.

Tagasi üles