Päevatoimetaja:
Kaido Einama

VAATA See on uue tuumapommitaja lennu esimene avalik video

Copy
B-21 Raideriga viiakse Californias Edwardsi õhuväebaasis praegu läbi lennukatsetusi, mis hõlmavad maapealseid teste, ruleerimist ja lendamist. B-21 saab olema tulevaste pommitajate õhuväe selgrooks ning sellel on võime tabada mistahes sihtmärki kogu maailmas.
B-21 Raideriga viiakse Californias Edwardsi õhuväebaasis praegu läbi lennukatsetusi, mis hõlmavad maapealseid teste, ruleerimist ja lendamist. B-21 saab olema tulevaste pommitajate õhuväe selgrooks ning sellel on võime tabada mistahes sihtmärki kogu maailmas. Foto: USA õhujõud

Washingtonis toimunud õhu-, kosmose- ja küberkonverentsil (Air, Space, and Cyber Conference) avaldasid USA õhuvägi ja põhikontraktor Northrop Grumman esimese video uue ülimoodsa tuumapommitaja B-21 Raider viimasest katselennust. Koos sellega anti ka uut infot B-21 programmi kohta.

18. septembril toimus konverentsil paneeldiskussioon, õhujõudude ja Northrop Grummani juhid. Lisaks videole, mis näitas B-21 starti ja maandumist koos mitmete õhumanöövritega, räägiti laval ka sellest, et B-21 prototüüp G-1 on nüüd edukalt läbinud staatilised testid, mille käigus hinnati lennuki konstruktsiooni tugevust ning võrreldi tegelikku lennukit digitaalsete mudelitega, mida kasutati projekteerimisel ja ehitamisel.

Northrop Grumman on siiani tarninud USA õhuväele kolm erinevates konfiguratsioonides B-21 prototüüpi. Eriliseks teeb need aga asjaolu, et tegemist pole tehnoloogia demonstratsiooniga, vaid lennumasinad sarnanevad juba võimalikult palju seeriatootmisse minevate mudelitega. Ettevõtte sõnul on see üks põhjus, miks katseprogramm on vaid 12 kuuga nii palju edasi edenenud. Praegu käib kuni kaks katselendu nädalas ja tehakse ka mitmeid maapealseid koormusteste.

Tuleviku ainus raskepommitaja

B-21 on kavandatud asendama järk-järgult B-1 Lancer ja B-2 Spirit pommitajaid, kuni uued lennukid valmis ehitatakse ja vanad pensionile saadetakse.

Tulevikus vahetab B-21 välja ka legendaarse kaugpommitaja B-52 Stratofortress, mille viimane lennuk arvatakse teenistusest välja umbes 2050. aastatel.

See muudab B-21 USA ainsaks raskepommitajaks ning moodustab ühe olulise osa USA tuumarelvavõimekusest, kuhu kuuluvad ka maal asuvad mandritevahelised ballistilised raketid (ICBM-id) ja allveelaevadelt tulistatavad raketid (SLBM-id).

Esimesed jõuavad kohale 2027. aastal

Praeguste plaanide kohaselt ehitatakse sada B-21 pommitajat, millest esimesed tarnitakse Ellsworthi õhuväebaasi Lõuna-Dakotas 2027. aastaks. Sellele järgnevad tarned Whitemani õhuväebaasi Missouris ja Dyessi õhuväebaasi Texases.

Kindral Bussiere´i sõnul on USA-l ainuke selline pommitajate õhuvägi. Tõenäoliselt ei vähene tema sõnul tulevikus vajadus sellist pommitajaväge hoida, kindrali arvates see pigem ainult suureneb tulevastel aastatel. Uus B-21 lennukipark annab USA-le ja liitlastele suuremat kindlust kui senine üsna vana lennukipark ja annab võimalikele vastastele palju suurema heidutuse.

B-21 peetakse kõige arenenumaks õhuplatvormiks, mida saab kasutada igal pool maailmas.

Vaata esimest avaldatud videot B-21 Raideri testlennust siit:

Tagasi üles