Päevatoimetaja:
Kaido Einama

INIMESEST ODAVAM See robot õpib teiste töötajate pealt, mida teha, ja on uskumatult taskukohane (1)

Copy
Nagu uus inimene: GXO õpetab Reflexi robotid välja uusi töid tegema, nagu ikka uute töötajatega tehakse: kogenud inimene näitab ette. See osutus ka üllatavalt odavaks lahenduseks.
Nagu uus inimene: GXO õpetab Reflexi robotid välja uusi töid tegema, nagu ikka uute töötajatega tehakse: kogenud inimene näitab ette. See osutus ka üllatavalt odavaks lahenduseks. Foto: GXO

GXO Logistics, mis on maailma suurim lepingulise logistika ettevõte, on kasutusele võtnud uut tüüpi roboti oma laos. Refleks Roboticsi arendatud humanoidrobot õpib aja jooksul inimeste ettenäitamisest ning suudab täita erinevaid korduvaid ülesandeid, näiteks toodete valimist või kastide liigutamist.

Robot jõuab normaalse osavusega töövõimekuseni vähem kui 60 minutiga pärast «paigaldamist» ning muutub edasi juba täielikult autonoomseks, õppides inimeste pealt. See on GXO teine nii-öelda robot-kui-teenus ehk Robots-as-a-Service (RaaS) lahendus, mille raames rakendatakse uusimaid robotitehnoloogia saavutusi.

GXO tehnoloogiajuhi Adrian Stochi sõnul on ettevõte seni väga rahul koostööga Reflex Roboticsiga. GXO kasutab oma inkubaatoriprogrammi, et testida arendajate uusi lahendusi ladudes, mis toimivad kui reaalse tööolukorra katsepolügoonid. 

20 korda odavamad robotid võivad muuta turgu

Reflex Roboticsi sõnul arendatakse nende ettevõttes taskukohaseid üldotstarbelisi roboteid, et automatiseerida korduvaid ülesandeid ladudes ja tehastes. New Yorgis asutatud ettevõtte asutajatiimi kuuluvad Massachusettsi tehnoloogiainstituudi (MIT) vilistlased, kellel on kogemusi selliste tuntud tehnoloogiafirmade, nagu Tesla, Boston Dynamics ja Amazon, robootika arendamisel.

Ettevõte rõhutab, et nende robotid maksavad turul olevatest humanoidrobotitest 20 korda vähem. Lisaks on kuutasud umbes kaks korda madalamad, võrreldes tavaliste inimeste tööjõukuludega.

Reflex Robotics pakub ka kaugjuhtimise võimalust, mis lubab inimestel sekkuda, kui automatiseeritud süsteemid keerukamate ülesannetega hätta jäävad.

Inimesi ära ei aeta

Pikaajalisem eesmärk on siiski mitte inimestest loobuda, vaid rakendada Reflexi roboteid laiemalt logistikas, vähendades töökoormust ja aidates ettevõtte inimtöötajatel keskenduda rohkem põnevamatele ja huvi pakkuvatele ülesannetele.

Reflex Roboticsi tegevjuht Ritesh Ragavender lisas, et nende ettevõte kiirendab selliste robotite tootmist, et toetada erinevaid kasutusvõimalusi, näiteks riiulitelt toodete valimist, tellimuste täitmist ja kvaliteedikontrolli.

Juunikuus alustas GXO koostööd veel ühe robootikafirmaga Apptronik, et testida Apollo humanoidrobotit laovarustuses, samuti testitakse Digiti roboteid oma inkubaatoris.

Apollot eristab teistest võimalus kasutada vahetatavaid akusid, mis pakuvad turu kõrgeimat tööaega humanoidrobotite seas. Apollo, mis on varustatud lineaarmootoritega, imiteerib üsna täpselt inimlihaste mehaanikat ja tagab täielikuma liikuvuse.

Nii näeb välja Apollo robot logistikatöödel:

Tagasi üles