Päevatoimetaja:
Kaido Einama

Vaat see on alles taparakett – vana kuju, aga uus sisu ja imevõimed

Copy
Uue raketi kest ona sama, mis muiste, aga sisu on sootuks uus.
Uue raketi kest ona sama, mis muiste, aga sisu on sootuks uus. Foto: Lockheed Martin

Lockheed Martin esitles Washingtonis toimunud Air, Space & Cyber 2024 üritusel uut ülisuure lennukaugusega tiibraketti Joint-Air-to-Surface Standoff Missile ehk JASSM, mudelit AGM-158 XR. Selle uue raketi lennuulatus ja löögijõud on oluliselt suuremad kui varasematel mudelitel.

Kuigi rakett on olnud arenduses juba mõnda aega, on see esimene kord, kui avalikkusele jagati selle kohta konkreetseid üksikasju.

JASSM-seeriat kasutab USA õhuvägi (USAF) laialdaselt süvalöögimissioonide jaoks. Samuti on olemas mereväe jaoks mõeldud variant Long-Range Anti-Ship Missile (LRASM), mida kasutab USA merevägi.

Need on madala avastatavusega raketisüsteemid ja mõeldud pikamaalaskudeks. Neid saab tulistada nii lennukitelt kui ka laevadelt. Esimene variant võeti kasutusele 2009. aastal ja on praegu kasutuses mitmes välisriigis, sealhulgas Austraalias, Soomes ja Poolas.

AGM-158 XR – Suurem jõud, pikem lennuulatus

AGM-158 XR suudab kanda 454-kilogrammist lõhkepead ja selle väidetav ulatus on lähedane Tomahawk-tüüpi rakettidele. See tähendab, et raketti saab välja lasta enam kui 1600 kilomeetri kaugusel sihtmärgist.

Uus rakett säilitab oma eelkäijatele iseloomuliku trapetsikujulise ristlõike, kuid on varustatud uute andurite ja avioonikaga. Nagu LRASM, on ka sellel andmesidevõimekus, mis võimaldab rakettide koordineeritud rünnakuid (swarming of missiles).

Lisaks on AGM-158 XR modulaarne, mis tähendab, et raketti saab kohandada vastavalt missioonile ja vajadusel uuendada.

Lockheed Martini esindaja John Hill selgitas, et raketi modulaarsus võimaldab digitaalset täiendamist ja integreerimist olemasolevatesse missiooniplaneerimise süsteemidesse ja tarkvaraarhitektuuri. See tähendab, et tootmisprotsessi käigus saab kiiresti rakendada täiendusi ja parandusi vastavalt sõjaväelaste vajadustele.

Pikem ulatus tagab raketi parema «ellujäämise»

Suurem ulatus parandab oluliselt selliste lennukite, nagu F-16, F-15E, F-15EX, F-18 ja mitmete pommitajate ellujäämisvõimalusi. Rakett on kaetud madala avastatavusega materjalidega ja sellel on vähendatud infrapuna- ja elektromagnetilist signatuuri.

Üks raketi potentsiaalselt huvitavamaid kasutusvõimalusi on selle väljalaskmise võimalus ka transpordilennukitelt «Rapid Dragoni» süsteemi abil. Kuna transpordilennukid on pommitajatest ja hävitajatest haavatavamad, võimaldaks AGM-158 XR neil lennata sihtmärgist mitusada kilomeetrit kaugemal, suurendades oluliselt nende ellujäämisvõimalusi.

Must värv – uus standard

The War Zone'i (TWZ) andmetel hakkavad kõik tulevased AGM-158 raketid olema kaetud poolläikiva musta värviga, sarnaselt XRi mudeli ja mõnede varasemate LRASMi testmudelitega. See värvimuutus on mõeldud raketi visuaalse signatuuri vähendamiseks. Enne seda on kasutusel olnud JASSMid olnud tavaliselt hallid.

Lockheed Martin plaanib lähitulevikus toota aastas 1100 raketti. Olenevalt tellimustest võib osa neist olla ER (Extended Range) ja osa XR mudelid. Kuigi pole kindel, millal AGM-158 XRi katsetusi oodata võib, on teada, et XR-mudel on tootja enda poolt rahastatud initsiatiiv ning suuremahulised lennukatsetused võivad alata alles mõne aasta pärast.

Allikas: Interesting Engineering

Tagasi üles