Päevatoimetaja:
Kaido Einama

Kanada valitsus avaldas esimese foto alla tulistatud salapärasest lendavast objektist (1)

Copy
Kas on sarnane? Kanada valitsuse poolt äsja avaldatud pilt tundmatust objektist on üsna sarnane sellele 2. veebruaril tehtud fotole USA-s Montana osariigi kohal hõljunud Hiina luureõhupallist. Samas seostavad eksperdid alla tulistatud lennuvahendit ka ühe amatöörraadio entusiastide õhupalliga, mis kaduma läks. Kanada objekti pilti näeb artiklis allpool.
Kas on sarnane? Kanada valitsuse poolt äsja avaldatud pilt tundmatust objektist on üsna sarnane sellele 2. veebruaril tehtud fotole USA-s Montana osariigi kohal hõljunud Hiina luureõhupallist. Samas seostavad eksperdid alla tulistatud lennuvahendit ka ühe amatöörraadio entusiastide õhupalliga, mis kaduma läks. Kanada objekti pilti näeb artiklis allpool. Foto: Chase Doak / AFP / Scanpix

Kanada Yukonis 2023. aastal USA õhuväe hävitaja F-22 Raptor poolt alla tulistatud tundmatust objektist on ilmunud esimene pilt, mis tekitab uusi küsimusi.

See Kanada CTV Newsi poolt teabenõudega saadud ametlik foto on ainus seni ilmunud pilt kolmest 2023. aasta veebruaris USA ja Kanada kohal alla toodud objektist ehk UAP-st, mille kohta on siiani avaldatud väga vähe teavet.

UFO asemel UAP

Salapäraste objektide kohta on Kanada CTV News avaldanud ka osaliselt mustaks tehtud asutusesiseste kirjade jada, mis pärinevad Kanada relvajõududelt.

UAP (Unidentified Aerial Phenomena ehk tuvastamata õhunähtus) on termin, mida kasutavad USA, Kanada ja veel mõned riigid ja ametkonnad seniste tundmatute lendavate objektide (UFO) mõiste asemel kummaliste seletamatute atmosfäärinähtuste kohta. Tegemist olevat täpsema nimetusega, kuna UFO-d eeldavad mingi lendava objekti olemasolu, UAP võib aga tähendada nähtust, mille tekke põhjuste kohta me veel midagi ei tea, kuid mis ei pruugi olla tulnuklik lennumasin.

Pildilt eriti midagi ei selgu

CTV News kinnitas iseseisvalt dokumentide autentsust, mille oli saanud anonüümne allikas läbi Kanada teabetaotlusakti (Access to Information Act). See akt on sarnane USA teabeseadusega (Freedom of Information Act ehk FOIA), kuid on kättesaadav ainult Kanada kodanikele, kirjutab War Zone.

UAP 23 tulistati alla Yukoni kohal 11. veebruaril 2023, mis on kaks päeva pärast seda, kui teine tundmatu objekt, UAP 20, tulistati alla Alaska põhjarannikul USA õhuruumis.

Kolmas objekt sai aga pihta järgmisel päeval, kui see lendas üle Huroni järve. Kõik need sündmused järgnesid sellele, kui USA ja Kanada ametivõimud jälgisid pingsalt Hiina õhupalli, mis liikus päevi läbi nende õhuruumi, enne kui see tulistati alla Atlandi ookeani kohal 4. veebruaril.

Avaldatud foto on väga madala resolutsiooniga ja näib olevat e-kirja väljatrüki koopia. Pilt näitab laias laastus sõõrikukujulist objekti, millel on üks sälk või ava. Kuna kvaliteet on kehv, ei ole võimalik midagi väita selle objekti tegeliku vormi ja olemuse kohta.

CNN-is avaldatud Pentagoni dokumendi kirjelduse põhjal olevat see olnud «väike metalne õhupall, mille alla oli kinnitatud kasulik koormus».

Ühes 11. veebruari 2023. aasta e-kirjas, millele CTV News ligi sai, kirjeldatakse objekti sarnaselt: «Visuaalselt – silindriline objekt. Ülemine veerand on metallist, ülejäänud osa on valge. Alt ripub alla kuue meetri pikkune kaabel, mille küljes on mingi pakk.»

Selle kirjelduse põhjal võib foto näidata päikese käes peegeldavat õhupalli koos all rippuva lastiga.

Kanada ametivõimud kirjeldasid toona Yukoni kohal alla tulistatud objekti samuti kui «väikest silindrilist objekti». Kanada peaministrile Justin Trudeaule saadetud 15. veebruari 2023. aasta memos öeldakse, et pole teada, kas UAP 23 kujutab endast relvastatud ohtu või kas sellel on luurevõimeid. Lisaks viidati dokumendis, et objekt langes alale, mis on tuntud karibuu rändeteena, mis võib tulevikus põhjustada juhuslikke avastusi kohalike põliselanike poolt.

Hoolimata sellest, et UAP 23 fotolt võeti salastatud juba mõni päev pärast objekti allatulistamist, avalikustati see alles 2023. aasta septembris. USA ametivõimud on varem vihjanud, et alla lastud objektid olid tõenäoliselt ohutud ja see võis olla üheks põhjuseks, ei peetud vajalikuks pilte avalikkusele näidata.

Uudistekanal CTV News sai Kanada valitsuselt päringuga kätte salapärase objekti pildi sellisel kujul: tõenäoliselt on see välja prinditud e-kirjavahetusest ja siis paberilt kehva kvaliteediga sisse skännitud.
Uudistekanal CTV News sai Kanada valitsuselt päringuga kätte salapärase objekti pildi sellisel kujul: tõenäoliselt on see välja prinditud e-kirjavahetusest ja siis paberilt kehva kvaliteediga sisse skännitud. Foto: CTV News

Kuigi Ameerika ametnikud on avaldanud, et need kolm alla tulistatud objekti ei olnud tõenäoliselt vaenulikud, on Kanada ja USA ametivõimudelt saadud info jäänud kesiseks. Küll agaotsustati Kanadas alla kukkunud ja kohe lumme mattunud lennuvahendi rususid mitte otsima minna, kuna objekt olevat olnud piisavalt ohutu.

Eksperdid on vihjanud, et UAP 23 võis olla amatöörraadio entusiastide poolt kasutatav niinimetatud «pico» tüüpi õhupall.

Seda versiooni kinnitavad mitmed eksperdid, kelle sõnul kadus just sealkandis raadioamatööride lennuvahend K9YO-15, mis oli juba teinud kuus tiiru ümber Maa, kirjutab NPR.

Mis on nn «pico» õhupall?

«Pico» tüüpi õhupall on väga väike ja kerge ilma- või teaduslik õhupall, mida kasutavad sageli amatöörraadio entusiastid, teadlased või üliõpilased  atmosfääriuuringute tegemiseks.

Need on tavaliselt väga odava hinnaga ja sobivad vähese eelarvega projektidesse, et uurida atmosfääri, saata andureid või luua kaugraadiosidet. Pico õhupallid võivad lennata kõrgel atmosfääris mitmeid päevi või isegi nädalaid, kandes väikest lasti nagu raadiosaatjaid või andurikomplektid, mis edastavad otseajas andmeid.

Tüüpiliselt on sellised pikoõhupallid täidetud heeliumi või vesinikuga ja nende lastiks on väga väike ning kerge elektroonikaseade, mis võib jälgida temperatuuri, rõhku, kõrgust või muud teaduslikku teavet. Selliseid õhupalle kasutatakse sageli haridus- ja teadusprojektides ning nende kergus ja väiksus muudavad need lihtsasti juhitavaks ja odavaks alternatiiviks suurematele ilmastikuõhupallidele.

Tagasi üles