Päevatoimetaja:
Kaido Einama

Kolm põhjust, miks Apple AI lahendused veel Euroopas saadaval pole

Copy
Pealtnäha on kogu maailmas välja tulnud iPhone 16 ja iPhone 16 Pro mudelid kõik ühesugused, aga sisu on varsti erinev.
Pealtnäha on kogu maailmas välja tulnud iPhone 16 ja iPhone 16 Pro mudelid kõik ühesugused, aga sisu on varsti erinev. Foto: Apple

Uute Apple´i seadmete turuletulek sügisel on nutiseadmete maailmas alati palju elevust tekitanud. Seekord tekitas ka osades Euroopa kasutajates pettumust, kuna Apple AI tehisaru funktsioone EL-is saadaval pole ja ei tule. Miks me ei saa kasutada seda, mis mujal maailmas on oktoobrist kättesaadav? Seda selgitab Elisa erakliendi üksuse juht Mailiis Ploomann.

Kui kasutajate jaoks on juba harjumuspäraseks saanud, et iga uue mudeliga tekib võimalus teha senisest veelgi kvaliteetsemaid fotosid ja seadme tööd toetavad varasemast võimsamad kiibid, siis üks suurimaid uudiseid on olnud sel aastal Apple´i enda tehisintellekti võimaluste lisandumine. Euroopa turule jõudmise aeg on seni veel teadmata, kuna selkleks on omad põhjused..

Elisa erakliendi üksuse juhi Mailiis Ploomanni sõnul on igati loogiline, et sellele rongile hüpati, sest tehisintellekti lahenduste kasutamine ja arendamine on tänapäeval iga tehnoloogiaettevõtte jaoks lahutamatu osa põhitegevusest.

«Lühendi AI all peame siiani silmas sõnapaari artificial intelligence, Apple´i puhul on selle taga nüüd Apple Inteligence, mis peaks iPhone 16 kasutajatel võimaldama muu hulgas kaameraga objekte tuvastada, Siriga sisukaid tekstivestlusi pidada, fotosid töödelda, Safariga veebist leitavast sisust kokkuvõtteid teha ja palju muud põnevat,» tõi Ploomann näiteid.

«Millal Euroopas neid võimalusi kasutama saab hakata, pole täna teada ja sellele on tõenäoliselt mitu väikest aga üks peamine põhjus,» lisas ta.

Keele ja dialekti tugi

Paljud AI lahendused töötavad keeruliste keelemudelite alusel. Apple on alustanud uute tehisintellekti funktsioonide testimist esialgu ainult Ameerika inglise keelele.

Teised inglise dialektid, nagu Briti, Kanada ja Austraalia inglise keel lisanduvad veidi hiljem. Ka teiste enim räägitavate maailma keelte osas jõuab Apple´i tugi veelgi hiljem turule, sealhulgas prantsuse, hispaania ja hiina keel saavad toe alles 2025. aastal.

«Kuigi Ameerika inglise keel ei ole kaugeltki kõneletuim keel maailmas, siis on arusaadav, et fookus on seal. USA on jätkuvalt Apple´i jaoks kõige tulusam turg ja seda nii müüginumbrite kui kasumi poolest,» tõi Ploomann välja.

Testimisfaas veel kestab

Funktsioonid, nagu Visual Intelligence ja virtuaalse assistendi Siri täiustused, on hetkel beetaversioonis ning Apple kogub tagasisidet oma koduturul USA-s, et neid täiustada.

Seega soovitakse Euroopa kasutajateni tuua uued funktsioonid siis, kui need on piisavalt stabiilsed ja valmis laiemaks levikuks, on tootja selle ühe põhjusena välja käinud.

Apple kiirustas tehisintellekti funktsioonide väljakuulutamisega, kuid selle kõiki funktsioone saab kasutada alles oktoobris ja ainult inglise keeles. Euroopas aga pole veel teada, millal see võimalus tekib.
Apple kiirustas tehisintellekti funktsioonide väljakuulutamisega, kuid selle kõiki funktsioone saab kasutada alles oktoobris ja ainult inglise keeles. Euroopas aga pole veel teada, millal see võimalus tekib. Foto: Apple

«Euroopa kliendi vaatest on see positiivne, veidi rohkem kannatust saab premeeritud sujuvama kasutajakogemusega, mille puhul ei pea muretsema, et komistaks igal sammul väikeste viperuste otsa, mis on sedavõrd uute ja revolutsiooniliste toodete turuletulekul ka suurtel tootjatel siiski ette tulnud,» kommenteeris Ploomann.

Regulatiivsed ja privaatsusküsimused on samuti oluline põhjus

«Tänavu 1. augustil jõustus Euroopa tehisintellekti määrus, mis on maailma esimene terviklik tehisintellekti kasutamist reguleeriv õigusakt. Kas reguleerime innovatsiooni Euroopas surnuks või päästame sellega oma inimeste privaatsuse, näitab tulevik, kuid kindlasti mängib ka see uute teenuste meie turule jõudmise puhul suurt rolli,» lisas Ploomann.

Kuna Apple peab tehisintellekti ja andmetöötluse puhul veelgi täpsemalt arvestama Euroopa Liidu karmide privaatsus- ja andmekaitsenõuetega, on see üks peamisi põhjuseid, miks uuendused meil ennast oodata lasevad.

Kokkuvõttes saab Elisa esindaja sõnul öelda, et põhjuseks on funktsioonide piiratud keeleline ja geograafiline tugi, samuti vajadus põhjalikuma testimise ja Euroopas privaatsusnõuete järgimise järele. Ajalugu on aga näidanud, et juba mõne aja möödudes hakkab järjest uusi funktsioone ka Euroopa klientide jaoks lisanduma, seniks aga saab neid testida Euroopa Liidu piiridest väljapoole reisides, kui seadme ja Siri keel sättida toetatud keelele (näiteks USA inglise keelele).

Tagasi üles