Päevatoimetaja:
Kaido Einama

VAATA JÄRELE Google uuendas Street View' vaateid, Eesti kohta on kaardil mõne nädala vanused pildid

Copy
Toompea Pika Hermanni torn on Google Mapsi tänavavaates talletatud nüüd väga värskete sfäärpiltidega. Paljudele kõrvaltänavatele Google'i autod aga seekord ei pööranud.
Toompea Pika Hermanni torn on Google Mapsi tänavavaates talletatud nüüd väga värskete sfäärpiltidega. Paljudele kõrvaltänavatele Google'i autod aga seekord ei pööranud. Foto: ekraanipilt / Google Maps

Sel suvel oli näha Eestis ringi sõitmas Google'i kaardistusautosid ja kui tavaliselt võtab nende tehtud uute piltide ilmumine Google Mapsi tänavavaadetesse aega kuid, siis nüüd on juba septembris avaldatud augustis tehtud värsked pildid.

Uusi tänavavaateid on Google'i teatel seekord üles pandud 80 riigi kohta, sealhulgas mõned riigid pääsesid oma tänavavaatega maailmakaardile esimest korda, nagu näiteks Liechtenstein, Bosnia, Namiibia pealinna ümbrus, Paraguay jõed.

Eestis on Google värskelt üle käinud Tallinna suurimad tänavad, samuti Tartu ning põiganud ka Kagu-Eestisse ja mujale.

Reisi ajas tagasi

Kuid lisaks tänavavaatele uuendas Google oma kaardirakendust Google Earth, mis näitab satelliidipilte kogu maakerast ja mitte ainult. Olemas on ka osa veealuseid kohti ning ringi saab vaadata rahvusvahelises kosmosejaamas ISS.

Värske uuendusena lisati ajaloolised fotod: mõne paiga kohta võib pilte vaadata rohkem kui 80 aastat tagasi minevikku, kui tehti esimesed aerofotod. Neid saab võrrelda läbi aastate, kerides tänapäevani.

Autoportree: Google Street View tänavavaate kaardistamise auto on varjuna jäänud iseenda tehtud pildile augustis 2024 Pirita teel.
Autoportree: Google Street View tänavavaate kaardistamise auto on varjuna jäänud iseenda tehtud pildile augustis 2024 Pirita teel. Foto: ekraanipilt / Google Maps

Selline omadus on juba mõnda aega olemas ka Street View' tänavavaates, kus saab vaadata eelmistel aastatel samast kohast tehtud sfäärilisi fotosid.

Ajaloolistelt kujutistelt saab Google Earthis näha suurlinnade tohutuid muutusi pikema aja jooksul sellistes kohtades nagu London, Berliin, Varssavi ja Pariis. Mõned nende linnade pildid on pärit juba 1930ndatest.

Ajalooline foto San Franciscost 1938. aastast on nüüd joondatud tänapäeva satelliidipiltidega samast kohast. Pildid tegid Oaklandi lennujaama piloodid.
Ajalooline foto San Franciscost 1938. aastast on nüüd joondatud tänapäeva satelliidipiltidega samast kohast. Pildid tegid Oaklandi lennujaama piloodid. Foto: Arhiivifoto / Google
San Francisco 2024. aastal. Kahe pildi võrdlusest on näha, et sadamaid ja kaisid kasutati vanasti laevanduses ja tööstuses, kuid nüüd on sealsamas hoopis ujuvrestoranid, jahid ja reisilaevad.
San Francisco 2024. aastal. Kahe pildi võrdlusest on näha, et sadamaid ja kaisid kasutati vanasti laevanduses ja tööstuses, kuid nüüd on sealsamas hoopis ujuvrestoranid, jahid ja reisilaevad. Foto: Google

Google Earth Timelapse'iga saab nüüd vaadata miljonite satelliidipiltide põhjal loodud ajalooliste muutuste videot, mis näitab planeedi muutumist ajas.

Google teatab oma blogis, et värskendatud tänavavaateid saab näha veel sellistes riikides nagu Austraalia, Argentina, Brasiilia, Costa Rica, Taani, Prantsusmaa, Island, Jaapan, Mehhiko, Uus-Meremaa, Filipiinid, Rwanda, Serbia, Hispaania, Lõuna-Aafrika, Šveits, Uruguay ja teised.

Google'i auto on selle aasta juulis põiganud ka Eesti kagupiirile. Piiripunktist mõnesaja meetri kaugusel pöörati tagasi.
Google'i auto on selle aasta juulis põiganud ka Eesti kagupiirile. Piiripunktist mõnesaja meetri kaugusel pöörati tagasi. Foto: ekraanipilt / Google Maps

Muu hulgas kaardistatakse lisaks autoga liigeldavatele tänavatele ka matkaradasid ja kõnniteid või muid huvitavaid paiku, kuhu liikuritega ligi ei saa. Selleks on Google'il pakkuda kaardistajatele seljakotikaamera, mis äsja uuenes. Samuti on auto katusele paigaldatav seade läinud väga pisikeseks.

Siin on mõned pildid Eestist, mis on tehtud Google'i uute kaameratega Street View' autodest selle aasta augustis.

Tartu keskne ristmik on üle pildistatud vaid mõned nädalad tagasi.
Tartu keskne ristmik on üle pildistatud vaid mõned nädalad tagasi. Foto: ekraanipilt / Google Maps
Tallinna Ahtri tänava sellesuvised ehitustööd on samuti Google'i kaardile värskelt salvestatud.
Tallinna Ahtri tänava sellesuvised ehitustööd on samuti Google'i kaardile värskelt salvestatud. Foto: ekraanipilt / Google Maps
Keset suve Pirita teel alanud ehitustööd on pildile jäänud.
Keset suve Pirita teel alanud ehitustööd on pildile jäänud. Foto: ekraanipilt / Google Maps
Tagasi üles