Päevatoimetaja:
Kaido Einama

JÄI PILDILE Jaapanil ka nüüd oma ülihelikiirusrakett

Copy
Eeldatakse, et ülehelikiirusraketid pakuvad Jaapanile enneolematut strateegilist heidutust.
Eeldatakse, et ülehelikiirusraketid pakuvad Jaapanile enneolematut strateegilist heidutust. Foto: X Channel

Hiljutine sotsiaalmeedia postitus avalikustas Jaapanis arendatava relvasüsteemi, mis on pälvinud kaitsevaldkonna asjatundjate seas laialdast tähelepanu.

Jagatud fotol on raketiheitjaga sõiduk, mis oli pargitud maantee äärde. See raketisüsteem, ametlikult tuntud kui ülihelikiirusel plaaner (Hyper-Velocity Gliding Projectile» e. HVGP), on plaanitud Jaapani maaväe (JGSDF) relvastusse jõudma 2026. aastaks, kolm aastat varem kui algselt kavandatud.

HVGP pakub Jaapanile strateegilist heidutust uuel tasemel, kuna see suudab liikuda hüperhelikiirusel, vältida raketikaitsesüsteeme ja tabada täpselt sihtmärke.

See asinavärk on loodud Jaapani reaktsioonina piirkonna julgeolekukeskkonna muutustele, mida mõjutavad kasvavad mured Hiina sõjalise positsiooni ja Põhja-Korea raketivõimekuste pärast. HVGP on osa laiemast raketiarendusprogrammist Jaapanis, mis hõlmab seitset siseriiklikku programmi ning täiendavaid raketisüsteemide hankeid Ameerika Ühendriikidest. See tähistab märkimisväärset muutust riigis, kus täpsusrünnakute võimekus on pärast Teist maailmasõda olnud piiratud.

Lisaks teatas Jaapani hangete, tehnoloogia ja logistika amet (Japan's Acquisition, Technology, and Logistics Agency ehk ATLA) 2024. aasta juulis, et nad on edukalt sooritanud kaks hüperhelikiirusega seadmete katsetust Californias selle aasta märtsis ja aprillis. Need on esimesed teadaolevad katsetused süsteemile, mille arendust alustati 2015. aastal.

Jaapan liigub oma uuenenud kaitseplaani raames aktiivselt edasi hüperhelikiirusega tehnoloogiate ja muude raketisüsteemidega. Arendatav rakett suudab lennu ajal oma trajektoori muuta ning selle hinnanguline tegevusraadius ulatub umbes 900 kilomeetrini.

HVGP-d arendatakse kahes variandis: Block 1 ja Block 2. Block 1 on umbes 8-9 meetrit pikk ja sisaldab tehnoloogiat teistest Jaapani raketisüsteemidest, nagu Type 12 laevatõrjerakett (SSM). Block 2 on täiustatud jõudlusega mudel. Uuendatud rakett on üle 10 meetri pikk ja see on mõeldud suuremaks tegevusraadiuseks.

HVGP operatiivne kasutus on peamiselt suunatud saarte kaitsele. Raketisüsteemi saab käivitada mobiilselt maismaapõhiselt platvormilt. Süsteemi integreerimine tulejuhtimissüsteemidega (FCCS) ja globaalsete satelliitnavigatsioonisüsteemidega (GNSS) tagab täpse sihtimise, tehes HVGP-st olulise osa Jaapani püüdlustes kindlustada kaugemaid saari ja kaitsta neid võimalike sissetungide eest, eriti vaidlusalustes piirkondades, nagu Ida-Hiina meri.

Jaapani hüperhelikiirusega raketiarendusprogrammi, mis algatati 2015. aastal, kiirendati osaliselt Hiina ja Põhja-Korea kasvavate sõjaliste ohtude tõttu. Esialgu 2029. aastaks kavandatud HVGP kasutuselevõtt on nüüd plaanitud 2026. aastaks. Neid raketisüsteeme, mida toodab Mitsubishi Heavy Industries, hakatakse järk-järgult integreerima, kusjuures täiustatud versioonide lennuulatus võib 2030. aastaks ulatuda kuni 3000 kilomeetrini.

Californias läbi viidud katsed kinnitasid raketi mõõtesüsteemide ja navigatsioonitehnoloogia toimivust. ATLA poolt avaldatud arvutisimulatsioonid näitavad HVGP kõrguse reguleerimist lennutrajektoori jooksul, kuigi külgsuunalisi manöövreid ei täheldatud. Raketti arendatakse nii mereliste kui maismaa sihtmärkide ründamiseks, ning nende ülesannete täitmiseks on välja töötamisel kaks erinevat lõhkepead.

Jaapani investeeringud hüperhelikiirusega tehnoloogiatesse ja edusammud raketisüsteemide arendamisel tähistavad olulist muutust riigi kaitsepoliitikas. Täpsete ründevõimekuste, eriti kiirete ja täpselt juhitavate lõhkeseadmete väljatöötamine rõhutab Jaapani soovi tugevdada oma ründeüksusi. Need jõupingutused hõlmavad tihedat koostööd Ameerika Ühendriikidega, jagades olulisi tehnoloogiaid ja ressursse HVGP arendamiseks ja kasutuselevõtuks.

Allikas: Army Recognition

Tagasi üles