Päevatoimetaja:
Kaido Einama

Lõuna-Korea näitas oma uut papist tehtud luuredrooni

Copy
Sellised luuremasinad ei maksa eriti midagi ja vaatamata materjalile saavad lennata ka paduvihma käes.
Sellised luuremasinad ei maksa eriti midagi ja vaatamata materjalile saavad lennata ka paduvihma käes. Foto: The Peach

Militaarmessil KADEX 2024 esitleti Lõuna-Korea uut luuredrooni PapyDrone-800, mis on oluline läbimurre eriti odavate õhurelvade valdkonnas. Papist valmistatud kerge ja fikseeritud tiivaga lennumasin on loodud pakkuma kõrge efektiivsusega luurevõimekust, hoides samal ajal tootmis- ja kasutuskulud minimaalsed. Vihm seda lennumasinat veel pehmeks ei muuda.

PapyDrone-800 eristub teistest oma kompaktsuse ja vähese kaalu poolest. Tiivaulatusega 800 millimeetrit ja maksimaalse stardikaaluga 1 kg on see ideaalne kiireks kokkupanekuks ja väljalaskmiseks lahinguväljal.

Käsitsi stardiga saab drooni lendu lasta ilma raskete stardiseadmeteta, visates papist tiivulise lihtsalt õhku nagu paberlennuki. Lennuvahend saavutab maksimaalse kiiruse 100 km/h ja selle tööaeg on 20 minutit, mis sobib hästi lühikesteks luuremissioonideks.

Vaatamata oma madalale hinnale on PapyDrone-800 varustatud korraliku kaameraga, mis edastab reaalajas pilti. See muudab luurevahendi elujõuliseks alternatiiviks keerulisematele ja kallimatele droonisüsteemidele teatud kindlat tüüpi missioonidel. Süsteem saadab reaalajas videovoogu ja oskab sihtmärke jälgida, suurendades lahinguüksuste efektiivsust.

Väike papist drooniparv

Üks olulisemaid omadusi on lahendusel integreeritud lennuelektroonika süsteem. Automaatne juhtimissüsteem haldab lennutrajektoore, navigatsiooni ja sensoriandmete töötlemist, lihtsustades missioonide maapealset juhtimist.

Spetsiaalse rakendusega saab kiire ühenduse kuni viie drooniga korraga ja neid samal ajal juhtida, saates teele terve väikese parve papist lennukeid.

Kartongist tiivad on immutatud, et need vett hülgaks. Õhus suudab odav lennuvahend püsida kuni 20 minutit.
Kartongist tiivad on immutatud, et need vett hülgaks. Õhus suudab odav lennuvahend püsida kuni 20 minutit. Foto: The Peach

Lisaks saab drooni kohandada vastavalt konkreetsetele missioonivajadustele, sealhulgas on võimalik kasutada autopiloodi moodulit, mis suudab krüpteerida lennupäevikuid ja missiooniandmeid ning lennata iseseisvalt.

Vihm pole probleemiks

PapyDrone-800 on varustatud ka veekindla kattega, mis vastab IPX3 standardile, võimaldades drooni kasutada ka karmimates ilmastikutingimustes. Immutatud materjal hülgab vett ja ei ligune läbi, kuid pole siiski mõeldud pidevalt vee sees olemiseks.

Selle tõestuseks on avaldatud video, kus lennumasin paduvihmaga õhku tiirlema saadetakse:

Õhusõiduk peab vastu tuulele tugevusega kuni 10 m/s ja sisaldab minimaalselt elektroonilisi komponente, et hoida hind all ja konstruktsioon võimalikult lihtne. Samuti on erinevalt kvadrokopteritest jäikade tiibadega lennukil vaid üks mootor.

Papist droon paistab silma väga soodsa lahendusega, pakkudes luurevõimekust üksustele, mis tegutsevad keerulistes tingimustes, samal ajal vähendades praeguste süsteemide kulusid ja keerukust. Täpset hinda pole tootja siiski veel avaldanud, kinnitades, et see on palju odavam kui traditsioonilised luuredroonide süsteemid.

Tagasi üles