Päevatoimetaja:
Kaido Einama

Venelaste võimsaimat mitte-tuumapommi ODAB-9000 ilmselt ei kasutatud Vovtšanski ründamiseks

Copy
Pildil on Ukraina relvajõudude avaldatud vaade piirilähedasele linnale Vovtšanskile, mida venelased «vabastavad». Linnast on jäänud järgi varemed, mida pommitatakse edasi võimsate liugpommidega. Ühe sellise plahvatust filmisid Vene relvajõud, mille peale Vene sõjablogijad nimetasid seda «kõigi pommide isa» esimeseks kasutamiseks. Ukraina on need väited ümber lükanud.
Pildil on Ukraina relvajõudude avaldatud vaade piirilähedasele linnale Vovtšanskile, mida venelased «vabastavad». Linnast on jäänud järgi varemed, mida pommitatakse edasi võimsate liugpommidega. Ühe sellise plahvatust filmisid Vene relvajõud, mille peale Vene sõjablogijad nimetasid seda «kõigi pommide isa» esimeseks kasutamiseks. Ukraina on need väited ümber lükanud. Foto: Ukraina presidendi pressiteenistus / AFP / Scanpix

2. oktoobril postitati Telegrami kanalitesse Vene propagandistide poolt video, mille puhul spekuleeriti, et Venemaa sõjavägi võis kasutada nende arsenali kuuluvat võimsaimat mitte-tuumapommi ODAB-9000, mida tuntakse ka kui «kõigi pommide isa» (Father of All Bombs ehk FOAB, vene keeles PVB) rünnakus Vovtšanski linnale Harkivi oblastis. Ukraina relvajõud on need väited aga praeguseks kindlalt ümber lükanud.

See pomm on tuntud kui võimsaim mitte-tuumarelv Venemaa arsenalis, mis on võimeline tekitama hävingut, mis võrdub 44 000 kilogrammi trotüüli ekvivalendiga. Tegemist on suurima vaakumpommiga, mis tarvitab ära ümbritseva õhu, tekitades vaakumimulli, mis uuesti õhuga täitudes purustab kõik väga suurel maa-alal.

Ukraina uudisteagentuur InsiderUA postitas video oma Telegrami kanalile, viidates Venemaa sõjaväeblogijatele, kelle sõnul oli nähtud pomm ODAB-9000 - üheksatonnine liugpomm, mida nimetatakse «kõigi pommide isaks», kirjutab Newsweek.

Ukraina-meelne Telegrami kanal OTU väitis aga, et tegemist ei olnud ODAB-9000 pommiga, vaid samasuguse, kuid kordades väiksema kolmetonnise termobaarilise pommiga ning väide ODAB-9000 pommi kasutamise kohta oli valeinfo eesmärgiga tekitada Ukraina elanikes paanikat, kirjutab Interesting Engineering.

Ukrainska Pravda lükkab samuti ümber Vene sõjablogijate levitatud väited «pommide isa» kasutamise kohta. Väljaandele antud intervjuus ütleb OTU kanali esindaja kolonel Vitalii Sarantsev, et sellised teated on osa infosõjast, mille eesmärk on hirmutada ukrainlasi ja destabiliseerida olukorda piirkonnas.

Sarantsev ütles Ukrainska Pravdale, et ODAB-9000 kasutamiseks on vaja strateegilist pommitajat, näiteks Tu-160. Selliste lennukite liikumist pole aga seal täheldatud.

Ta oletas, et venelased kasutasid väiksemat ja vähem võimsat termobaarilist laskemoona, mille plahvatust kasutasid propagandistid ära «vaatemängulise pildi» loomiseks.

Sarantsev lisas ka, et taolised teated võivad olla osa infosõjast, mille eesmärk on demoraliseerida Ukraina kaitsejõudude isikkoosseisu, hirmutada kohalikke elanikke ja destabiliseerida piirkonda.

ODAB-9000 pommi esimene katsetus tehti Venemaal 11. septembril 2007. aastal ja sellest näidati ka teleülekannet.

Tagasi üles