Päevatoimetaja:
Kaido Einama

ARVUSTUS Galaxy Watch7: nutikell tervisejälgimise tipust, kuid igapäevase laadimisega

Copy
Samsungi uus nutikell Galaxy Watch7 muutus välimuselt vähe, kuid sisult on läinud palju kiiremaks ning tehisaru funktsioonid aitavad paremini tervisenäitajaid ja trenne träkkida. Paraku osa asju töötavad vaid Samsungi telefoniga ja aku kestab endiselt vähe.
Samsungi uus nutikell Galaxy Watch7 muutus välimuselt vähe, kuid sisult on läinud palju kiiremaks ning tehisaru funktsioonid aitavad paremini tervisenäitajaid ja trenne träkkida. Paraku osa asju töötavad vaid Samsungi telefoniga ja aku kestab endiselt vähe. Foto: Kaido Einama

Pärast paari nädalat kasutamist võib öelda, et ülikiire protsessoriga Samsungi uus nutikell Galaxy Watch7 on tõesti üks sujuvamaid, põhjaliku tervisejälgimise ning ka väga hea ekraaniga. Oluline asi, et mitu korda tabasin end keset päeva tühja ekraani põrnitsemast, sest kell sai tühjaks juba ühe päevaga.

Samsungi vanad kasutajad muidugi on kõige sellega harjunud ja nende jaoks on ehk uus kell veelgi igavam, kui esimest korda selle tootja randmeseadmete maailma sukelduja jaoks. Kui aga oled harjunud nutikella iga paari nädala tagant laadima, nõuab igapäevane adapteri väljaotsimine omakorda ümberharjumist.

Kell on välimuselt väga sarnane oma eelkäijale Galaxy Watch 6-le. Korpus on mõnusalt kerge ja õhuke, nii et see sobib käele nagu valatult ja võib isegi unustada randmeseadme olemasolu. Suurema ja jämedama kämblaga käe jaoks ehk võib tunduda 44 mm korpus veidi pisike, aga turul on veelgi väiksemaid mudeleid. Ka Samsungi enda teine Watch7 suurus on pisem - 40 mm korpusega.

Kuna see nutikell maksab vaid 350 eurot, siis erinevalt Ultra-mudelist on sel lihtsam ja odavam alumiiniumist korpus, kuid samamoodi nagu tippmudelil IP68 vee- ja tolmukindlus. Seega sobib soodsam mudel hästi nii sportimiseks sees kui väljas ja isegi ujumiseks, mille puhul on träkkimine põhjalikum, kui lihtsalt aja ja vahemaa salvestamine. 5 ATM veekindlus tähendab, et kell talub rahulikult kuni 50 meetri sügavuseni vee all olemist.

Tarkvara ja jõudlus: ülimalt sujuv

Galaxy Watch 7 on esimene suurem nutikell, mis töötab Wear OS 5 operatsioonisüsteemil, pakkudes sujuvat ja väga kiiret tööd uue 3-nanomeetrise kiibitehnoloogiaga Exynos W1000 protsessoriga. Rakenduste avamisega pole probleemi, need käivituvad silmapilkselt, kasutajaliides on igatpidi tõeliselt nobe ja reageerib hetkega. Kasutada saab puutetundlikku ekraani ja kaht küljenuppu, pöördnuppu ega rõngast, mida pöörata pole.

Kuna tegemist on Androidi platvormiga ühilduva kellaga, millel Wear OS on natuke Samsungi poolt ümber kohendatud, siis on olemas ka terve hulk äppe, mida kella installida, samamoodi nagu teistesse Wear OS-iga nutikelladesse. Näiteks Strava, Spotify, Google Maps, Outlook, Recorder, Whatsapp, Google Home jt on kõik olemas ja neid kõiki sai proovitud lisaks juba vaikimisi paigaldatutele.

Äppidega on kõik korras: neid on ohtralt ja need töötavad hästi. Vasakul Spotify äpp, paremal äppide ekraanimenüü.
Äppidega on kõik korras: neid on ohtralt ja need töötavad hästi. Vasakul Spotify äpp, paremal äppide ekraanimenüü. Foto: ekraanipildid / Kaido Einama

Kellal on 32 GB mälu, mis on topelt võrreldes Galaxy Watch 6-ga, võimaldades rohkemate kolmanda osapoole rakenduste allalaadimist Google Play poest. Samas pole mälu veel Wear OS-iga kellade puhul eriliseks probleemiks olnud ka varem.

Samsungi enda rakendused nagu Samsung Wallet ja Smarthings on kella sees muidugi kohe olemas.

Samsungi kellale on olemas tohutu valik tasulisi ja tasuta sihverplaate. Need pole enam ammu ainult taustapildid, vaid näpuga vajutatavad ja näitavad erinevaid jooksvaid näidikuid. See näiteks kuvab pulsi graafikut päeva jooksul, ilma, aku olekut (kiiresti tühjeneva akuga väga vajalik), päikesetõusu, loojangut, õhurõhku (või kõrgust merepinnast), kompassi. Neid näite saab ise vahetada.
Samsungi kellale on olemas tohutu valik tasulisi ja tasuta sihverplaate. Need pole enam ammu ainult taustapildid, vaid näpuga vajutatavad ja näitavad erinevaid jooksvaid näidikuid. See näiteks kuvab pulsi graafikut päeva jooksul, ilma, aku olekut (kiiresti tühjeneva akuga väga vajalik), päikesetõusu, loojangut, õhurõhku (või kõrgust merepinnast), kompassi. Neid näite saab ise vahetada. Foto: Ekraanipilt / Kaido Einama

Spotify äpp töötab täisversioonina, mitte pole vaid muusika juhtimiseks: saad panna uusi lugusid mängima, vaadata oma muusikaliste, juhtida nutitelefoni äppi või suunata heli kodusesse nutikõlarisse, Google TV-ga nutitelerisse või ükskõik kuhu teistesse seadmetesse, nagu «päris» äpiga telefonist. Stravaga saab träkkida otse randmelt samu spordialasid, mis mobiiliäpist ja tulemused salvestatakse ka kohe sellesse populaarsesse trennikeskkonda. 

Veel ekraane: vasakul ekraaniklaviatuur telefoni tulnud sõnumitele kellast vastamiseks (sisaldab ka eesti nklaviatuuri), keskel automaatselt käivitunud jalutamise träkkimine, paremal Google Mapsi navigatsioon koos sihverplaadil näha oleva kaardiga. Kõik väga vajalikud funktsioonid igapäevaseks kasutamiseks.
Veel ekraane: vasakul ekraaniklaviatuur telefoni tulnud sõnumitele kellast vastamiseks (sisaldab ka eesti nklaviatuuri), keskel automaatselt käivitunud jalutamise träkkimine, paremal Google Mapsi navigatsioon koos sihverplaadil näha oleva kaardiga. Kõik väga vajalikud funktsioonid igapäevaseks kasutamiseks. Foto: ekraanipildid / Kaido Einama

Kuid üks väga hea asi on ka Google Home, kui kasutad oma targa koduna lahendust, mis on Google´iga ühilduv. Siis saad randmelt vaadata ka targa kodu tubade temperatuure, lülitada sisse valgusteid, telekat, kõlareid, kütet jne kuni õhukonditsioneeri ja külmkapi-pesumasinani välja. Muidugi on ka Samsungi enda Smarthingsi äpp, kuid see on jällegi rohkem Samsungi-keskne ja vajab Samsungi süsteemiga ühilduvaid seadmeid.

Tervise ja spordi jälgimine: tase omaette

Tervisefunktsioonidega paistab Galaxy Watch 7 tõeliselt silma. Kell on varustatud uue BioActive andurikomplektiga, mis suudab muuhulgas jälgida vererõhku, südamerütmi, nahatemperatuuri, stressi, und jne.

Uneapnoe tuvastamise ja ainevahetuse analüüsi funktsioonid pakuvad põhjalikke ülevaateid kasutaja tervislikust seisundist, samuti annab eksperdile vajalikku infot elektrokardiogramm. Kasutaja saab jälgida VO2 max väärtusi, südamerütmi tsoone ja isegi keha koostist, kuid paljud neist edasijõudnud funktsioonidest nõuavad Samsungi telefoni kasutamist.

Kinnine süsteem

Näiteks EKG ja vererõhu analüüs ning isegi kukkumise tuvastamine vajavad kellaga ühendatud Samsungi telefoni, teiste tootjatega need ei toimi. Samas on Youtube´is õppevideoid, kus näidatakse, mismoodi sellest piirangust mööda hiilida.

Kuid mitteametlike äppide kasutamine on paraku seotud igasuguste turva- ja muude riskidega.

Nii juhtub, kui proovid mõnesid tervisefunktsioone mitte-Samsungi telefoniga jälgida.
Nii juhtub, kui proovid mõnesid tervisefunktsioone mitte-Samsungi telefoniga jälgida. Foto: Ekraanipilt / Kaido Einama

Kell on samuti võimeline automaatselt või manuaalselt jälgima erinevaid treeninguid, sealhulgas ujumist, jooksmist ja jalgrattasõitu päris põhjaliku statistikaga.

Testimise ajal alustas randmeseade üsna täpselt ka näiteks pikema kõndimise träkkimist, mida saab hiljem kasvõi Stravasse sünkroniseerida, kui otsustad treeningu hiljem salvestada. See on väga mugav, kui unustad kella alguses käima panna. Samamoodi peaks automaatselt algama ka jooksu või jalgtrattasõidu träkkimine.

Kahesüsteemne GPS aitab välitingimustes liikumist täpsemalt jälgida, kuigi pikematel liikumistel kippus Samsung mõnikord teelt ka veidi kõrvale kalduma. GPS leiab väljas asukoha väga kiiresti, umbes 5-7 sekundiga.

Riias põhjalikult majade vahel risteldes oli näha, et GPS kippus mõnikord sakke sisse tegema.
Riias põhjalikult majade vahel risteldes oli näha, et GPS kippus mõnikord sakke sisse tegema. Foto: Ekraanipilt / Kaido Einama

Tehisaru funktsioonidega saab järgmisel jooksul või rattasõidul iseendaga võistelda, kasutades Galaxy AI jälgimist, mis võrdleb viimast sooritust eelmisega. Ujumistehnikat saab aga parandada käetõmmete analüüsi ja SWOLF-i skoori abil.

Aku kestvus ja laadimine: kiirelt tühjaks ja kiirelt täis

Üks olulisemaid poodusi Samsungi uuel nutikellal on paraku on aku kestvus, mis on tegelikult vana probleem. Siin pole midagi muutunud, ka eelmise põlvkonna kellal oli see aeg sama lühike.

Samsung lubab kuni 40 tundi kasutusaega, Always On ehk alati nähtava sihverplaadipildiga kuni 30 tundi, kuid reaalsus on pigem 24–30 tundi, eriti kui jälgida ka und.

Kellal on kaasas väike laadija - USB C otsaga, kella laeb juhtmevabalt.
Kellal on kaasas väike laadija - USB C otsaga, kella laeb juhtmevabalt. Foto: Kaido Einama

See tähendab, et tihti on vaja kella lausa igapäevaselt laadida, mis võib olla tülikas, eriti kui kasutaja unustab seda teha. Õnneks võtab kella laadimine nullist sajani vaid 80 minutit, mis on positiivne.

Mis on aga negatiivne, on universaalse juhtmevaba laadimise toe puudumine. Kellal on küll kaasas oma «nööp» juhtmeta laadimiseks, kuid mõnda suvalist laadijat kasutada ei saa.

Kellele Galaxy Watch7 sobib?

Kell sobib kõige paremini Androidi ja eriti Samsungi telefonide kasutajatele, kes otsivad täpset ja põhjalikku tervisejälgimist. Vererõhku mõõdavad nutikelladest vaid mõned üksikud mudelid ja kui on soov seda randmelt kellaga teha, siis Samsung kasutab mugavat anduritega tuvastamist, mis vajab aeg-ajalt siiski kalibreerimist päris vererõhumõõtjaga. Kuid samas Samsung piirab seda head omadust kasutamiseks vaid Samsungi telefonidega.

Kui aga sinu igapäevaelus on oluline pikaajaline aku kestvus või väga täpne GPS-iga träkkimine, võib Galaxy Watch7 kõrval leiduda ka paremaid valikuid, ehkki need võivad olla Samsungist kallimad.

Kokkuvõttes on Galaxy Watch7 kerge täiendus oma eelkäijale, tuues juurde uusi tehisaru-põhiseid tervisefunktsioone ja kiirema protsessori. Kuid aku kestvus võiks tõesti vähemalt mitmekordistuda. Kui otsid põhjalikku trenniträkkijat ja igapäevast paljude lisaäppidega nutikella, siis pole Galaxy Watch7 omadustele põhjust palju ette heita, see on mõistlik valik, kui oled valmis pea iga päev laadima.

Nutikell Samsung Galaxy Watch7

Foto: Samsung

Hind: ca 350 eurot

Kella suurus (läbimõõt): 44 mm

Kella korpus: alumiinium, safiirkate, kolmes värvitoonis (roheline, hõbedane ja kreemjas)

Protsessor: Exynos W1000, 3 nm tehnoloogiaga, viietuumaline

Mälu: 32 GB (saadaval 21,1 GB)

Ekraan: Super AMOLED, 1,5-tolline, 480 x 480 pikslit

Andurid: uus BioActive sensor 13 LED-iga, kiirendusmõõtur, baromeeter, bioloogiline kehatakistus, pulsiandur, güroskoop-andur, geomagnetiline andur, infrapunatermomeeter, valgusandur

Navigatsioon: GPS, Glonass, Beidou, Galileo (kaks kanalit, L1+L5)

Operatsioonisüsteem: Wear OS (Powered by Samsung)

Aku: 425 mAh, kestab kuni 40 tundi, Always On ekraaniga 30 tundi (testis 25-30 tundi)

Veekindlus: 5 ATM, IP68

Ühendused: Bluetooth 5.3, Wi-Fi 2.4 + 5 GHz, NFC

Mõõdud: 44,4 x 9,7 mm

Kaal: 33,8 grammi

Allikas: Samsung

Tagasi üles