Päevatoimetaja:
Kaido Einama

VIDEO USA merevägi saab uue relva, mis sulatab droonid mitmekaupa ja hetkega

Copy
USA mereväe käsutusse antav mitmekihiline mikrolainerelv suunatakse hetkega õigesse  kohta ja see suudab maha võtta terve drooniparve, küpsetades neid mikrolainekiirgusega.
USA mereväe käsutusse antav mitmekihiline mikrolainerelv suunatakse hetkega õigesse kohta ja see suudab maha võtta terve drooniparve, küpsetades neid mikrolainekiirgusega. Foto: Epirus

USA merejalaväele tarnitav uus droonitõrjesüsteem Leonidas Expeditionary pakub ülimat kaitset selliste uute ohtude nagu drooniparvede rünnaku eest. Kasutusele võetav uus suure võimsusega mikrolainerelv (HPM), mis suudab korraga peatada palju droone, on saadaval mitmes suuruses ja võimsusega: statsionaarse maapealse seadmena näiteks mereväebaasi valvates, mobiilse üksusena eelpostilt droone alla võttes või ka drooni pardal oleva lendava seadmena, mis on kõige operatiivsem.

USA kaitsetööstusettevõte Epirus, mis seda pakub, ongi spetsialiseerunud mehitamata süsteemide vastasele võitlusele (C-UAS) ning arendab nüüd koostöös mereväe teadusuuringute ameti (Office of Naval Research ehk ONR) väikeste droonide vastu suunatud võitluskeskuse ja USA merejalaväe laboriga uut süsteemi nimega Leonidas Expeditionary.

See projekt, mis on tuntud ka kui Expeditionary Directed Energy Counter-Swarm (ExDECS), sai alguse 5,5 miljoni dollari suuruse lepinguga, mille andis USA mereväe ONR.

Suurel kiirusel ja hulgakaupa alla

Leonidas Expeditionary kasutab droonitõrjeks pikklaine C-UAS süsteemi, mis toetab USA merejalaväe mehitamata süsteemide vastaseid missioone. Epirus teatas, et süsteem suudab neutraliseerida mistahes arvu droone, mis sisenevad kaitstavasse alasse.

Ehkki drooniparved tunduvad kauge tulevikulahingu utoopiana, on nende vastu sõditud juba praeguses Ukraina-Venemaa konfliktis. Tulevikus näib droonisõda muutumas aina tavalisemaks taktikaks, mille vastu pole mõtet kasutada ülikalleid õhutõrjerakette, vaid midagi odavamat. Mikrolainerelva ainuke laskemoon on energia ja see ongi odav.
Ehkki drooniparved tunduvad kauge tulevikulahingu utoopiana, on nende vastu sõditud juba praeguses Ukraina-Venemaa konfliktis. Tulevikus näib droonisõda muutumas aina tavalisemaks taktikaks, mille vastu pole mõtet kasutada ülikalleid õhutõrjerakette, vaid midagi odavamat. Mikrolainerelva ainuke laskemoon on energia ja see ongi odav. Foto: Epirus

Süsteemi arendaja esindaja sõnul suudab uus relvasüsteem pidevalt kaasata mitut rünnakusuunda ja hävitada korraga mitmeid droone või isegi terveid rünnakurühmasid. See kompaktne ja kergesti manööverdatav süsteem on operatiivselt oluline igat tüüpi missioonidel.

Mobiilne lahendus: väiksem ja suurem versioon

Leonidas Expeditionary on Epirus HPM C-UAS tootevalikus uusim versioon, mis kasutab ettevõtte modulaarset lähenemist. Uus võimas süsteem on mõeldud paigaldamiseks kergsoomustatud jalaväemasina haagisele ja on loodud täiendama madala kõrguse õhukaitset.

Epiruse esindaja rõhutas, et süsteemi tuumaks on Line Replaceable Amplifier Module (LRAM), mis tähendab, et lahendusega saab vältida nn ühe rikke probleemi, mis on tüüpiline vaakumtorupõhiste kiirgusrelvade puhul.

Lahendus võib olla mitmekihiline alates eesliinil tiirutavatest mikrolainerelvaga droonidest kuni mobiilsete ja statsionaarsete maapealsete üksusteni.
Lahendus võib olla mitmekihiline alates eesliinil tiirutavatest mikrolainerelvaga droonidest kuni mobiilsete ja statsionaarsete maapealsete üksusteni. Foto: Epirus

ExDECS on väiksem versioon suuremast IFPC-HPM C-UAS süsteemist, mis kasutab umbes kolmandikku võimsusest, pakkudes sellega veel paremat mobiilsust, kuna relvaüksus on pisem ja kergem.

Süsteemi arendamine uutesse väiksematesse vormidesse võib tehnoloogiliselt olla üsna keeruline, eriti droonile monteeritava minirelva puhul, kuid Epiruse tehnoloogia puhul püütakse seda pakkuda, kohandades relva vajaduste järgi.

Tulevikuplaanid: mikrolainerelv igale laevale

Epirus demonstreeris hiljuti ka oma tehnoloogiat USA mereväe programmis Advanced Naval Technology Exercise Coastal Trident Program (ANTX-CT24), näidates võimekust autonoomsete pinnalaevade vastu, mida on nähtud efektiivselt tegutsemas nii Ukraina sõjas kui ka mässuliste ja terroristide käes Lähis-Idas. Sellised laevad, näiteks kamikaze-tüüpi USVd, võivad ohustada suuri laevu oma väiksuse ja hea manööverdusvõime tõttu, eriti radari ja optikasüsteemide jaoks keerulistes tingimustes. Traditsioonilise õhutõrjeraketiga on taolisi paate või iseliikuvaid väikelaevu väga kulukas tabada. Näiteks sel aastal hävitas üks odav Ukraina paat-droon umbes 65 miljonit dollarit maksnud Venemaa sõjalaeva.

Võttes õppetunde Venemaa ja Ukraina konfliktist, ongi USA merevägi hakanud integreerima uusi kõrge võimsusega mikrolaine relvasüsteeme oma laevadele, sealhulgas HPM C-UAS lahendusi, mis peaksid igast suunast tulevate droonide ja paatide üheaegse rünnaku vastu suutma midagi ette võtta.

Tagasi üles