Päevatoimetaja:
Kaido Einama

Europoli küberkeskuse nõunik: varsti ei tee me enam reaalsusel ja võltsingul vahet

Copy
Europoli küberkeskuse nõunik Rik Ferguson ütleb, et tehisaruga tehtud võltsingute algusaegade anomaaliad on kadumas ja aina raskem on neid oma silmaga ära tunda, kuid samas toob see tehnoloogia uued võimalused ka igasuguseid pettusi paremini avastada.
Europoli küberkeskuse nõunik Rik Ferguson ütleb, et tehisaruga tehtud võltsingute algusaegade anomaaliad on kadumas ja aina raskem on neid oma silmaga ära tunda, kuid samas toob see tehnoloogia uued võimalused ka igasuguseid pettusi paremini avastada. Foto: Erakogu
  • Suurim väljakutse on tehisaru sisenemine küberkuritegevusse.
  • Samas on tehisintellekt katõhus tööriist küberohtude paljastamiseks.
  • Palja silmaga on võltsingutel ja originaalsisul juba praegu võimatu vahet teha.

Europoli küberkeskuse nõunik ja küberturbefirma Forescout Technologies kaitseosakonna asepresident Rik Ferguson rääkis hiljuti Tallinnas NEVERHACK Estonia (endise nimega CYBERS) korraldatud küberkaitsekonverentsil Nordic-Baltic Security Summit, et täna on kübervaldkonna ja laiemalt kogu ühiskonna suurimaks väljakutseks tehisintellekti sisenemine küberkuritegevusse.

Tehisaru areng viib Fergusoni sõnul olukorrani, kus varsti ei saa enam keegi aru, mis on päris ja mis on võltsing: «Oleme kuulnud palju kahtlase sisuga vigases keeles kirjutatud e-kirjadest, kus sinu ülemus justkui kirjutab ja palub teha pangaülekande. Reaalsuses ei ole see ammu enam probleem ja lisaks saab tehisintellekti toel juba täna luua hoopis kõrgema taseme süvavõltsinguid ning luua näiteks ka heli ja videot. Seega saab teha pettuse, kus inimene arvab, et tema päris ülemus helistabki talle «päris» videokõnes, inimene kuuleb ja näeb teda. Siis on pettuse ohvriks mittelangemine juba palju raskem.»

Tema sõnul ei ole see enam mingi tulevikumuusika, vaid sellised lahendused on juba täna kohal, mis suudavad sinu häält ja välimust virtuaalselt kloonida nii, et tavainimene ei tee sellel ja reaalsel maailmal vahet.

See viib aga paratamatult olukorrani, kus ei saa enam aru, kas nähakse reaalsust või võltsingut ning see on hetkel suurim väljakutse küberturbe – kuidas selliste olukordadega tegeleda.

Rik Ferguson Security Summitil esinemas.
Rik Ferguson Security Summitil esinemas. Foto: Erakogu

Sotsiaalmeediast võib leida laias valikus videoid, kus on ilmselge, et need materjalid on tehisaru loodud. Samas võib kommentaaridest vaadata, et inimesed ei saa aru, et tegu pole reaalse maailmaga.

«Samuti võib ära unustada, et ma tunnen tehisintellekti loodud video ära selle järgi, et inimestel on imelikud sõrmed. See on ammu möödas ja sõrmedega hakkama saamine ei ole tehisaru jaoks enam mingi probleem. Sellised tööriistad on meil olemas juba täna, seega võib vaid ette kujutada, milline on olukord mõne aasta pärast,» ütles Ferguson.

Lisaks ohtudele annab tehisaru õnneks ka uusi võimalusi turvariskidega tegelemiseks. Näiteks saab selle abiga kiiremini sorteerida küberintsidentide vahel ja selgitada, millised neist on prioriteetsemad ja millised on ehk valepositiivsed ehk millega ei peaks üldse tegelema.

Tagasi üles