Komisjon lükkas tagasi ameti kõnelõpetustasude langetamise kava

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Euroopa Komisjon lükkas tagasi Eesti konkurentsiameti kava mobiilikõnede lõpetamistasude langetamise kohta.

Konkurentsiameti elektroonilise side osakonna juhataja Rivo Mets ütles BNS-ile, et tegemist on komisjoni seisukohaga konkurentsiameti turuanalüüsi kavandile, mille komisjon lükkas tagasi põhjendusel, et see kahjustab lõpptarbijate huve.

Metsa hinnangul konkurentsiameti kavandatavad muudatused tarbija huve ei kahjusta, kuna tegemist on hulgihindadega ja see sõltub juba konkreetsest operaatorist kui palju keegi seda jaehindades kajastab. «Hindu ei saa ka lõputult alla viia, muidu ei jää operaatoritel vahendeid investeeringuteks,» selgitas Mets ja lisas, et hinnad on nii jae- kui hulgimüügiäris aastatega nagunii päris kõvasti langenud.

Mets selgitas, et on mitu erinevat metoodikat, kuidas kõne lõpetamise tasusid arvutada ja ameti ettepanek on kehtestada hindadele ülempiir. Konkurentsiametiameti ettepanek Euroopa komisjonile oli langetada hindu ajalooliste ehk praegu kehtivate hindade alusel. Komisjon lükkas Metsa sõnul selle ettepaneku tagasi, kuna soovib hindade kehtestamist tulevaste hindade alusel. «Siis oleks hinnalangus tulnud kiiremini,» lisas Mets.

Kui praegu on kõne lõpetamise tasu seitse eurosenti, siis konkurentsiameti ettepanekul oleks hind kaheastmeliselt langenud, 1. juulist oleks see langenud viie eurosendini ja tulevast aastast 3,89 eurosendini.

Konkurentsiamet otsustab teisipäeval, kas nad võtavad ettepaneku tagasi või muudavad hinnaregulatsiooni vastavalt komisjoni ettepanekutele.

Varasema info põhjas kavatseb konkurentsiamet kuulutada EMT, Elisa, Tele2 ja Progroup Holdingu mobiilikõnedelõpetamise turul märkimisväärse turujõuga ettevõtjateks ning otsuse jõustumisel peavad firmad juulikuust langetama kõne lõpetamise hinda 45 protsenti.

Ameti teatel puudutab nõue firmade omavahelist hulgiteenust ja lõpptarbijate hinnale otsest mõju ei avalda.

Mets ütles toona, et kõne lõpetamise hinna alandamise kavatsus Euroopa regulatsioonist ja taoline muudatus on viimasel ajal toimunud iga-aastaselt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles