Päevatoimetaja:
Kaido Einama

Ukrainlased keerasid tuksi Vene miinijahtija – laev muudeti kasutuskõlbmatuks Kaliningradis!

Copy
Vene miinijahtija Aleksandr Obuhhov.
Vene miinijahtija Aleksandr Obuhhov. Foto: Sdelanounas

Oktoobril algul teatas Ukraina sõjaväeluure edukast operatsioonist, mille tulemusena muudeti Vene mereväe miinijahtija Aleksandr Obuhhov kasutuskõlbmatuks.

See laev, mis kuulus Balti laevastikku ja asus Kaliningradi oblastis, sai tõsiselt kahjustada pärast seda, kui vesi tungis mootoriruumi läbi «müstilisel kombel gaasitorusse tekkinud augu».

Rünnaku üksikasjad ja tehniline kirjeldus

Teatavasti põhjustas gaasitorru ootamatult tekkinud auk mootoririkke, mis muutis laeva lahinguvõimetuks. Aleksandr Obuhhovi ründamine järgnes aprillikuisele sabotaažiaktile, kus Ukraina sihtmärgiks oli Vene raketilaev Serpuhhov. Operatsioonile aitas kaasa Vene meremees, kes oli sõja vastu.

Miinijahtija Aleksandr Obuhhovi standardne veeväljasurve on 800 tonni, täislastiga 890 tonni. Laev on 61,6 meetrit pikk ja 10,3 meetrit lai, süvisega vahemikus 2,6–3,6 meetrit. Laeva jõuallikaks on kaks diiselmootorit, täpsemalt 2 M503B-1 «Zvezda» mootorit, lisaks kaks diiselgeneraatorit (ADGR-315/1500 OM4 ja DGF2A 200/1500).

Kaks peamist mootorit toodavad kumbki 2500 hobujõudu (1838 kW), lisaks sellele annavad generaatorid 315 kW ja 200 kW. Laev on varustatud kahe telje, kahe telje kontrolleriga propellerite (CPP), kahe vööritõukuri (PU-100F) ja kahe ahtritõukuriga (VPK-90F/70). Miinijahtija maksimaalne kiirus on 16,5 sõlme ja majanduslik kiirus 10 sõlme, mille juures on laeva tegevusraadius 1500 meremiili. Meeskonda kuulub 44 liiget ja laev võib merele jääda kümneks päevaks. Laeva kere on valmistatud klaasplastist.

Relvastuse ja elektroonikasüsteemide poolest on laev varustatud PAL-N radariga ning elektrooniliste sõjapidamissüsteemide hulka kuuluvad KS «Ruberoid», Anapa sonar, Structure-35 sleppsonar ja Altyn-M navigatsiooni- ja jälgimissüsteem. Õhutõrje relvastus koosneb ühest 30 mm AK-306 õhutõrjekahurist, millel on 1500 ühikut laskemoona, ning raketikaitseks kasutatakse kuni kaheksat Igla-1 või Verba MANPADSi koos 9M39 või 9K333 rakettidega.

Miinitõrje- ja torpeedosüsteemid hõlmavad UDM, UDM-2, UDM-500 ja MTPK seeria süsteeme, samuti miinide pukseerimise simulaatorit «Želatiin» ja «Livadia-M» miinitõrjesonarit. Laeva lennuvahenditeks on Orlan-10 mehitamata õhusõidukid (UAV).

Strateegilised ja psühholoogilised tagajärjed

See sabotaažiakt, mis toimus Vene strateegilises tugipunktis Baltiiskis, Kaliningradi piirkonnas, rõhutab Venemaa kaitsesüsteemi haavatavust sügaval nende territooriumil. Miinijahtija kasutuskõlbmatus vähendab Venemaa võimekust kindlustada mereteid Läänemerel, mis võib mõjutada nii sõjalisi operatsioone kui ka tsiviilmeretransporti. Psühholoogilisest aspektist näitab operatsioon Ukraina sõjaväeluure ja eriüksuste suutlikkust teostada täpseid rünnakuid kaugel vaenlase tagalas, mis langetab Vene sõjaväe moraali ja samas suurendab Ukraina toetajate usku. Tegemist on asümmeetrilise sõjapidamise taktikaga, kus mittekonventsionaalsed meetodid võimaldavad rünnata kõrge väärtusega sihtmärke, muutes sõja senist dünaamikat.

Allikas: Army Recognition

Tagasi üles