Päevatoimetaja:
Kaido Einama

Need on uued Lõuna-Korea mehitamata sõjakopterid

Copy
Foto: Postimees

Lõuna-Koreas toimunud KADEX 2024 näitusel esitles Korea Aerospace Industries (KAI) uut põlvkonda mehitamata helikoptereid, mis kannavad nime Korea Future Vertical Lift (KFVL). See innovaatiline projekt koosneb kolmest erinevast mudelist, millest igaüks on loodud vastama kindlatele mobiilsus- ja kandevõime nõuetele. KFVL eesmärk on pakkuda lahendusi tänapäeva kaitseväe missioonide kasvavaid vajadusi: kiirust, lennukaugust, varajtust radarite eest ning kandevõimet.

KADEX 2024 ajal tutvustas KAI kolme erinevat KFVL mudelit: koaksiaalrootoriga, komposiitrootoriga ja kaldrootoriga (ing. k. tilt-rotor). Iga mudel pakub unikaalseid eeliseid manööverdusvõime, kiiruse ja tõstevõime osas. Koaksiaalrootori mudel, millel on kaks vastassuunas pöörlevat rootorit, tagab parema stabiilsuse ja ruumisäästlikkuse, mis on ideaalne kitsastes keskkondades toimuvateks operatsioonideks. Komposiitrootoriga mudel ühendab traditsiooniliste helikopterite ja fikseeritud tiibadega lennukite omadused, et saavutada parem sooritusvõime. Kaldrootoriga mudel eristub oma võimega startida ja maanduda vertikaalselt, pakkudes samal ajal lennuki kiirusele lähedast püsikiirust.

KFVL mudelitel on maksimaalne stardimass (MTOW) 13,6 tonni ja võimsus üle 7000 SHP (shaft horsepower e.k. võlli hobujõud). Need omadused muudavad helikopterid oluliseks tööriistaks kaasaegsete sõjaliste missioonide jaoks, eriti kaugemates ja raskesti ligipääsetavates piirkondades. KAI rõhutab ka olulisi disainiparandusi võrreldes traditsiooniliste helikopteritega, tugevdades veelgi KFVL-i positsiooni uuenduslikus rootortehnoloogias.

KFVL projekt, mis on veel algstaadiumis, peegeldab Lõuna-Korea ambitsioone sõjalise lennunduse valdkonnas. Projekt keskendub võtmetehnoloogiate arendamisele, et rahuldada tulevikus Lõuna-Korea relvajõudude vajadusi, ning omab potentsiaali meelitada rahvusvahelist huvi. Kolme platvormi mitmekülgsus võimaldab kohandada neid erinevatesse operatsioonipiirkondadesse, parandades relvajõudude sekkumis- ja transpordivõimekust keerulistes tingimustes.

KFVL-i esitlus KADEX 2024 näitusel tõstab esile KAI tehnoloogilisi ambitsioone sõjandussektoris. Nende disainivariantide ja täiustatud võimekustega võib KFVL muuta tulevaste sõjaliste helikopterite standardeid.

Allikas: Army Recognition

Tagasi üles