Päevatoimetaja:
Kaido Einama

ARVUSTUS Pixel Buds Pro 2: tehisaruga «Paabeli kala» sosistab kõrva selges eesti keeles (1)

Copy
Google Pixel Buds Pro 2 kasutab Google´i uusimat kõrvaklapiprotsessorit Tensor A1, mis sisaldab ka tehisintellekti. Lisaks heale muusika kvaliteedile võib Google´i vestlusrobot Gemini kõrvas eesti keeles vestelda.
Google Pixel Buds Pro 2 kasutab Google´i uusimat kõrvaklapiprotsessorit Tensor A1, mis sisaldab ka tehisintellekti. Lisaks heale muusika kvaliteedile võib Google´i vestlusrobot Gemini kõrvas eesti keeles vestelda. Foto: Kaido Einama

Google hakkas sellest sügisest oma tooteid ka Eestis müüma ning tuli siia suurelt nii telefonide, kellade kui kõrvaklappidega. Nende uued kõrvaklapid Pixel Buds Pro 2 tegutsevad tehisintellekti toel ning üllatusena suudavad isegi rääkida ka eesti keeles. Lisaks on klappidel päris hea heli, sügavad bassid ja puutetundliku pinna abil mugav juhtimine, kuid maksab end valmis seada ebatavaliselt väikeste kuularite jaoks - need peaaegu kaovad täielikult kõrva ära.

Google on teinud esimese sammu oma klappidega Eestisse tulekul ja ka suure sammu oma eelmiste klappide edasiarendamisel: need on läinud mugavamaks, targemaks ja hindki pole kosmosest. Kuid pisiasju annaks siiski veel lihvida, et kõik oleks ideaalne.

Ülimalt pisikesed kõrvaklapid on kindlasti väiksemad, kui esialgu suudad piltide järgi ette kujutada. See tekitab alguses kerge kõhkluse, kas need ikka püsivad kindlalt kõrvas, eriti liikumise ajal.

Üllataval kombel, hoolimata esimesest muljest, nagu kukuks nööbid iga hetk välja, hoiavad nende väiksed ääred ja silikoonist otsikud ja väljaulatuvad ääred neid kindlalt paigas isegi kiire kõnni ja kerge sörgi ajal.

Pakendis on veel kaasas mitmes suuruses otsikud (XS, S, M, L), nii et igaüks leiab endale sobiva suuruse, mis kõige kindlamalt istub.

Google´i uued kõrvaklapid on tegelikult palju väiksemad, kui pildilt tunduvad.
Google´i uued kõrvaklapid on tegelikult palju väiksemad, kui pildilt tunduvad. Foto: Kaido Einama

Pixel Buds Pro 2 kuularid saab keerata kindlalt nagu väikesed kruvid kõrva sisse, teistpidi aga võib need kergemini haakuvatena ja keeramata kohandada istuva töö jaoks, et oleks mugavam igapäevaselt kanda kasvõi tundide viisi.

Laadimiskapslist välja võtmine on samuti lihtne ja tehtav isegi ühe käega, kuid tagasi panemine on natuke keerulisem - enamasti kipub kuular minema auku valet pidi.

Kaasas on hulk erineva suurusega kõrvaotsikuid.
Kaasas on hulk erineva suurusega kõrvaotsikuid. Foto: Kaido Einama

Paaritada saab neid kahe seadmega ja Androidiga telefonis avaneb tohutu funktsioonide menüürägastik, mis loodud spetsiaalselt Pixel Budside jaoks.

Seadistamine ja tehisaru käima tõmbamine

Üks silmapaistvamaid omadusi on Pixelitel muidugi sujuv ühilduvus Androidiga seadmetega, mis välistab vajaduse eraldi äpi järele. Muidugi saab ühendada ka mistahes muu Bluetoothi toega seadmega, aga siis on seadistusvõimalusi vähem.

See on eriti mugav, sest Google on nii Androidi kui kõrvaklapid ise arendanud, tagades nende täieliku ühilduvuse.

Pilte Buds Pro 2 seadistusmenüüdest - teha saab päris palju valikuid.
Pilte Buds Pro 2 seadistusmenüüdest - teha saab päris palju valikuid. Foto: ekraanipildid / Kaido Einama

Seadistustest saab seadistada puutenuppude funktsioone, ekvalaiseriga helitämbrit (viis sagedusriba või eelhäälestatud stiilid), helivaljuse tervislikkuse jälgimist, ruumilist (Spatial) heli, samuti on võimalik oma klappide asukohta otsida (kumbagi kuularit ja kapslit eraldi).

Kõige põnevam uuendus on aga Google Gemini tehisintellektiga integreerimine, mis muudab kõrvaklapid omamoodi «Paabeli kalaks» – need suudavad kuulata ümberkaudseid võõrkeeli ja tõlkida neid sinu jaoks kohe reaalajas sobivasse keelde (sealhulgas eesti keelde).

«Paabeli kala»

(Doglas Adamsi raamatu «Hääletaja reisijuht galaktikas» 6. peatükk)

«Mida see kala mu kõrvas teeb?»

«Ta tõlgib sulle. See on Paabeli kala. Vaata raamatust järgi, kui meeldib.»

...

«Paabeli kala,» rääkis Galaktikas hääletaja käsiraamat vaikselt, «on väike, kollane ja kaanitaoline ja võib-olla kõige arvukam asi Universumis. Ta toitub ajuenergiast, mis on saadud mitte temast endast, vaid tema ümbert. Ta neelab sellest ajulainete energiast enda toitmiseks kõik ebateadlikud mõttesagedused. Seejärel eritab need omaniku mõistusesse telepaatilises vormis, kujundades selle kombineeritult teadlikeks ajusagedusteks koos närvisignaalidega, mille korjab üles ja kasutab aju kuulmiskeskus. Kõige selle praktiline kasutamine toimub nii, et kui sa torkad Paabeli kala oma kõrva, võid silmapilkselt aru saada kõigest, mis on öeldud sulle mõnes teises keeles.»

Kuigi tehisaru tõlgib Google´i tõlkeprogrammiga keeli suhteliselt hästi, võivad tulemused olla kõikuvad. Tõlked eesti keelest inglise keelde on tihti üsna ebatäpsed, kuid inglise keelest eesti keelde on tulemus tunduvalt parem. Samuti on tehisintellektil mõnikord raskusi eesti keele mõistmisega.

Seadetest saab oma kõrvaklapid panna reageerima päringutele Google Gemini vestlusroboti abiga. See tähendab, et kui koputad näiteks pikalt vasaku kõrva kuularile (kui nii on seadistatud), kuulatab Gemini, mida ütled ja vastab sulle vabas vestluses selles keeles, milles küsisid (kui nii on seadistatud).

Gemini saab eesti keelest aru ja vastab veidi robotliku häälega eesti keeles, umbes samamoodi nagu raamatuid ette lugev Elisa Raamat.

Pilte tehisaru kasutamisest: vasakul valikud, milliseid teateid võiks Gemini kõrvaklappides ette lugeda, keskel sünkroontõlge vestlusest teises keeles, paremal arusaamatus Geminiga vesteldes.
Pilte tehisaru kasutamisest: vasakul valikud, milliseid teateid võiks Gemini kõrvaklappides ette lugeda, keskel sünkroontõlge vestlusest teises keeles, paremal arusaamatus Geminiga vesteldes. Foto: ekraanipildid / Kaido Einama

Naljakas on muidugi Gemini puhul selle loomingulisus – näiteks kui küsida Pixel Budsi kõrvaklappide ajaloo kohta, leiutab see korduvalt valesti aru saades «Pixel paadid» ja joonistab isegi pildi, milline Pixel paat välja näeb - pikseldatud pildina. See näitab, et kuigi tehisaruga on tohutult võimalusi, võib see ka küsimusi üsna valesti tõlgendada ja pole alati usaldusväärne.

Seadetest saab peale panna veel teadete ettelugemise telefonist, kuid mingil salapärasel põhjusel see tööle ei hakanudki. Osa funktsioone pidavat töötama vaid Google´i enda Pixeli telefonidega, kuid see katse oligi tehtud Google Pixel 9 Pro-ga.

Helikvaliteet ja funktsioonid

Helikvaliteedi poolest on Pixel Buds Pro 2 kõrvaklapid väga head. Heli on puhas ja rikkalik, bassi saab seadistustes vastavalt meeleolule ja maitsele juurde keerata või maha võtta. Androidi kasutajatele on lisaks funktsioon, mis jälgib helikoormust, hoides ära liiga valjult ja liiga kaua kuulamise.

Tuntud kvaliteetseid Bluetoothi koodekeid siiski ei toeta Pixel Budsid endiselt.

Puutejuhtimine on hästi disainitud, lubades klappidel sõrmega üles-alla libistades isegi helitugevust reguleerida, pausile panna topeltpuudutusega või lugusid vahetada mitmekordse puudutusega. Samuti saab ühe vajutusega vahetada mürasummutuse ja läbipaistvuse režiimi vahel.

Laadimiskapsel ja kuularid eraldi on asukohapõhiselt otsitavad, kui juhtuvad ära kaduma.
Laadimiskapsel ja kuularid eraldi on asukohapõhiselt otsitavad, kui juhtuvad ära kaduma. Foto: Kaido Einama

Need juhtimisvõimalused on telefoni seadetest kohandatavad, näiteks saab määrata ka uusi funktsioone, nagu vasakule klapile Google Gemini käivitamise.

Mobiilikõnedel töötab laitmatult hästi mürasummutuse režiim. Kui kasutada läbipaistvas režiimis kõrvaklappe tuulise ilmaga õues, siis võimendatakse tõhusalt ka tuulemüra, aga kui algab mobiilikõne, saabub vaikus ümbritsevate helide suhtes - sahin kõrvaldatakse peaaegu jäljetult.

Mürasummutus ja läbipaistvusrežiim: samuti väga head

Google on Pixel Buds Pro 2 mürasummutust on oluliselt parandatud. Kuigi see ei pruugi veel olla turul olijate seas parimal tasemel, on võrreldes eelmise versiooniga edasiminek tuntav.

Igapäevane taustamüra väheneb märgatavalt, muutes need kõrvaklapid sobivaks ka lärmakates keskkondades. Läbipaistvusrežiim pakub aga väga selget ja loomulikku heli, muutes ümbruse justkui läbipaistvaks, kuigi klapid on endiselt kõrvas.

Seda režiimi peetakse isegi sama heaks, kui ühtedel parimatel selles valdkonnas Apple AirPods Pro-del, tekitades tunde, nagu sa ei kannakski kõrvaklappe.

Aku kestab tööpäeva

Aku tööiga on samuti paremapoolne. Aktiivse mürasummutusega kestavad klapid umbes 8 tundi ja kuni 12 tundi, kui mürasummutus on välja lülitatud. Seega ühe tööpäeva saab ilusti õhtusse ja mürasummutusega enamgi veel.

Laadimiskapsel annab juurde kuni 30 tundi mürasummutusega ja 48 tundi ilma selleta.

Need näitajad on igapäevases kasutuses üsna tõepärased, pakkudes piisavalt kuulamisaega igas olukorras.

Mõned miinused on siiski ka

Hoolimata paljudest plussidest nagu mugav kandmine, hea mürasummutus ja veel parem läbipaistvuse režiim, pole Pixel Buds Pro 2 klapid siiski veel päris täiuslikud.

Google jätkab ainult põhiliste Bluetooth-koodekite (AAC jt) kasutamist, mis piirab helikvaliteeti võrreldes konkurentidega nagu Sony ja Apple, mis pakuvad ka kõrgema kvaliteediga Bluetoothi koodekeid.

Lisaks on Gemini tehisintellekt küll lõbus, kuid pole veel täielikult usaldusväärne abiline ja sellelt ei saa küsida samu asju nagu Google Assistantilt, mis oskab homset ilma öelda või nutikodus tulesid laes põlema panna. Gemini reaalajas infole ligi ei saa ning võib vestelda samamoodi, nagu Gemini vestlusrobot veebis vaid vanemate andmete põhjal, millega on seda mudelit koolitatud.

Kokkuvõtteks on aga Eestis kõrvaklapiturule nüüd ametlikult saabunud Google Pixel Buds Pro 2 päris hea valik Androidiga telefonide kasutajatele, kes otsivad juhtmevabasid kõrvaklappe, millel on hea helikvaliteet, tõhus mürasummutus ja sujuv ühilduvus Google´i tehisaru teenustega. Viimast muidugi veel alati päris puhta kullana võtta ei saa ning peab vastuseid üle kontrollima.

Nutikad kõrvaklapid Google Pixel Buds Pro 2

Foto: Google

Hind Eestis: u 250 eurot (ametlikud edasimüüjad Euronics ja Telia)

Ühilduvus: Bluetooth 4.0+ seadmed, sealhulgas Android, iOS, tahvelarvutid ja sülearvutid, täielikuks juurdepääsuks kõigile funktsioonidele on vaja Google'i kontot ja Android 6.0 või uuema versiooniga telefoni

Pritsmekindlus: kõrvaklapid IP54, ümbris IPX4 standardile vastav

Ühendusviis: Bluetooth 5.4

Protsessor: Tensor A1

Heli: 11 mm dünaamiline kõlarielement, aktiivne müravähendus, läbikostvusrežiim, aktiivne kõrvasisese rõhu leevendamine, vestluse tuvastus

Aku: mürasummutuseta kuni 12 tundi, mürasummutusega 8 tundi, koos laadimisümbrisega kokku vastavalt 48 / 30 tundi. 5 minutit kõrvaklappide laadimist laadimisümbrises võimaldab kuni 1,5 tundi kuulamisaega

Kuularite kaal: 4,7 grammi

Allikas: Google

Tagasi üles