Päevatoimetaja:
Kaido Einama

Vaata, milline tanke hävitav Vespa motoroller müügile tuli

Copy
Selline näeb välja tõeliselt mobiilne Vespa tankitõrjerusikas, mis prantslastega Indo-Hiinani ei jõudnudki, küll aga tegi tegusid Alžeerias. Praegu saab selle kätte keskmisest hinnast ligi poole odavamalt. Pilt on illustreeriv.
Selline näeb välja tõeliselt mobiilne Vespa tankitõrjerusikas, mis prantslastega Indo-Hiinani ei jõudnudki, küll aga tegi tegusid Alžeerias. Praegu saab selle kätte keskmisest hinnast ligi poole odavamalt. Pilt on illustreeriv. Foto: C.Galliani / Registro Italiano Veicoli Abitativi Ricreazionali Storici / Wikimedia Commons

Kui lahinguväljale saabub jalaväelane Vespa 150 TAP rolleriga, siis tankistidel ilmselt naeru kauaks ei jätku, sest sellel mudelil on varustuses korralik tankitõrjerusikas. Kuid oleneb tankist muidugi. Nüüd on üks selline relv müügis.

Tegemist pole mingi uue drooniajastu leiutisega, kus vaenlase vastu saadetakse nelja propelleriga mänguasju, mis samuti võivad granaati poetades tanki rajalt maha võtta, vaid juba lahingutes läbiproovitud tehnikaga, mille puhul pole välistatud, et see uuesti lahinguväljale jõuab.

Üks selline haruldasemaid ja kummalisemaid Vespa skuutreid, mis iial toodetud, on nüüd müügis ja igaüks saab selle endale osta, pealegi peaaegu poole hinnaga.

Lähemat infot müügil oleva motorolleri kohta jagab müüja Instagramis.
Lähemat infot müügil oleva motorolleri kohta jagab müüja Instagramis. Foto: ekraanipilt / Instagram

Erimudel nimega Vespa 150 TAP (Troupes Aéro Portées) arendati Itaalia rolleritootja Piaggio litsentsi alusel Vespa-nimelisi skuutreid valmistanud Prantsuse ACMA poolt välja juba 1950ndatel spetsiaalselt Prantsuse eriüksuste ja Võõrleegioni langevarjurite jaoks, kes võitlesid teises Indo-Hiina sõjas.

Vespa TAP oli varustatud 75 mm kerge soomustõrjekahuriga M20 ning mõeldud otse sõjatandrile – see nimelt visati langevarjuga alusel alla, olles ümbritsetud õlekubudega ning jõudis lahingusse täielikus lahinguvalmiduses, kirjutab New Atlas.

«Pardakahur» M20 oli tagasilöögivaba ning loodud Teise maailmasõja lõpus tankihävitamiseks. Kasutades HEAT (ehk laenguga soomustläbistavat) lõhkepead, suutis see relv purustada kuni 100 mm paksuse tankisoomuse kuni 6,4 kilomeetri kauguselt. Roller oli seega üsna tõhus taparelv.

1950ndate lõpus toodeti umbes 500 sellist sõjaväe Vespat hinnaga umbes 460 eurot tükk. Sealjuures pidi tavalise Vespa 125-kuubikulise mootori suurendama 150 cm³-ni, et ka kaks langevarjurit koos haagise, laskemoona ja relvaga liikuda saaks. Raami tugevdati maastikusõidu jaoks, kohandatud käigukast tagas maksimaalse kiiruse kuni 64 km/h.

Tankritõrje-Vespa seiklused Aafrikas

Iroonia on aga selles, et imerelv Vespa 150 TAP ei jõudnud kunagi ühessegi lahingusse Vietnamis, Laoses ega Kambodžas, kuhu see oli loodud, kuna Prantsuse väed said juba varem lüüa Dien Bien Phu lahingus, mis lõpetas Prantsuse ülemvõimu Indo-Hiinas.

Lisaks jõudsid kommunistlike vägede kätte ka uusimad nõukogude tankid T-34, mille soomus oleks M20 tagasilöögivaba kahuri jaoks täiesti läbistamatu. Pealegi oli kahtlane, kuidas prantslased rolleriga džunglitingimustes oleks hakkama saanud.

Militaarotstarbeline Vespa 150 TAP leidis aga peale tootmise käivitamist siiski peagi tegevust hoopis Alžeerias, kus see osutus vägagi sobilikuks.

Kuigi sealgi tuli võidelda soomustehnikaga, polnud need nõukogude T-34 tankid. Põhiliselt sai paarikaupa tegutsedes nende rolleritega hävitada kaevikuid, punkreid ja tugipunkte.

Bazooka-Vespa poole hinnaga

Ehkki tänapäeval pole Vespa TAP tegija tõelistel relvaoksjonitel, on see siiski väga hinnaline relv kollektsionääride seas.

Praegu on lehel objetmarcant.com müügil üks tankitõrjerelvaga Vespa.
Praegu on lehel objetmarcant.com müügil üks tankitõrjerelvaga Vespa. Foto: ekraanipilt / objetmarcant.com

500 ühikust on säilinud vaid üksikuid, sest paraku oli rolleritel väga kõrge hävinguprotsent.

Praegu leiab Vespa 150 TAPi müügist veebilehelt objetmarcant.com. Enamik nende hindadest jääb tavaliselt 50 000 dollari kanti, kuid seekord saab tankitõrjerelvaga mudeli kätte poolmuidu, koos M20 tagasilöögivaba kahuriga hinnaga 27 400 dollarit ehk ligi 25 000 euro eest. Ilma kahurita on hind 22 000 eurot.

Müüja Marc-Antoine soovitabki osta skuutri ilma kahurita, kuna M20 eksport üle piiride võib tekitada mõningaid keerulisi juriidilisi probleeme.

Tagasi üles