Päevatoimetaja:
Kaido Einama

Pentagon plaanib saata sotsiaalmeediasse tehisaru loodud luurajaid

Copy
Selle luuraja pildi on loonud tehisaru. Taolisi libategelasi plaanib Pentagon suunata sotsiaalmeediasse nuhkima ja mõjutama, aga ka teised plaanivad seda, võidurelvastumine jõuab uutele mängumaadele.
Selle luuraja pildi on loonud tehisaru. Taolisi libategelasi plaanib Pentagon suunata sotsiaalmeediasse nuhkima ja mõjutama, aga ka teised plaanivad seda, võidurelvastumine jõuab uutele mängumaadele. Foto: Pete Linforth / Pixabay

USA kaitseministeeriumi salaoperatsioonide juhtorgan Joint Special Operations Command (JSOC) avaldas oma soovi hakata kasutama generatiivset tehisintellekti, et luua sotsiaalmeediasse libaprofiile. 

Väljaande The Intercept sõnul on see samm osa laiemast plaanist, mis keskendub küberluure ja mõjutustegevuste tugevdamisele internetis, hoolimata sellest, et USA valitsus on ise korduvalt hoiatanud süvavõltsingute ja muude tehisintellekti abil genereeritud sisu ohtude eest, mis võivad süvendada infokriisi.

JSOC avalikustatud dokumendid kirjeldavad ka huvi häkkida internetiga ühendatud seadmetesse. See toimub ajal, mil arutletakse tehnoloogiliselt arenenud valeinfokampaaniate tõhususe ja eetilisuse üle.

Dokumentides selgitab JSOC, et soovib luua tehnoloogiaid, mis suudaksid tekitada veenvaid veebipersoone, mida saaks kasutada sotsiaalmeedia platvormidel, suhtlusvõrgustikes ja muudes veebikeskkondades erioperatsioonide jaoks.

Nende virtuaalsete identiteetide loomisel tuleb kasutada realistlikke nägusid, tausta- ja videoklippe ning heli. JSOC soovib, et erioperatsioonide väed saaksid seda tehnoloogiat kasutada teabe kogumiseks avalikest foorumitest ja sotsiaalmeedia platvormidelt.

Tehisintellekti mõju on tohutu

Kuigi luureagentuuride esindajad juba aktiivselt jälgivad suhtlusfoorumeid ja sotsiaalmeediat, on USA kaitseministeeriumi fookus tehisintellektile kui tööriistale digitaalsete luure- ja mõjutusoperatsioonide tõhustamiseks selle valdkonna üks uusimatest arengutest.

Samas võib see kiiresti arenev tehnoloogia tekitada uus probleeme.

Eksperdid hoiatavad, et USA kaitsesektori kiindumus tehisintellekti võib innustada ka teisi riike kasutama sarnaseid petlikke praktikaid. See võib viia olukorrani, kus on aina keerulisem eristada tõde väljamõeldisest, mis omakorda ähmastab geopoliitilist maastikku. Tekib uus omamoodi n-ö võidurelvastumine.

See muudab aga ühiskonnas tõe ja väljamõeldise eristamise üha keerulisemaks ning põhjustab suuremat segadust ja usaldamatust.

Kaitse ja rünnak korraga

Aastatel 2021–2022 töötasid USA valitsusasutused välja parimad praktikad süvavõltsingute ohu ennetamiseks ja nendega võitlemiseks.

Peamiseks mureks olid valeinfokampaaniad, mille eesmärk oli mõjutada avalikkust ja levitada eksitavat teavet poliitiliste, sotsiaalsete, sõjaliste või majanduslike teemade kohta, tekitades inimestes segadust ja ebakindlust.

USA valitsusasutused soovitasid ettevõtetel ja organisatsioonidel tutvuda nende soovitustega, et valmistuda süvavõltsingutega seotud ohtudele reageerimiseks ja halbade tagajärgede ärahoidmiseks.

Pentagoni soov kasutada tehisintellekti loodud libaprofiile ja süvavõltsinguid tähendab aga samal ajal ka ise nende uute relvade kasutama hakkamist, mille eest hoiatatakse. Sellised tehnoloogiad võivad raskendada tõe eristamist väljamõeldisest ja viia valeinfo uputuseni, kuna kõik üritavad seda vastastikku teha.

Tagasi üles